Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

SEB × NRJ Morgon

Emelie Sjöberg är investeringsspecialist hos oss. Hon medverkar i radio­programmet NRJ Morgon där hon besvarar lyssnarnas frågor och pratar om sparande.

Emelie Sjöberg, investerings­specialist
Emelie Sjöberg, investerings­specialist

Emelie Sjöberg

Emelie Sjöberg är investerings­specialist och jobbar med att utveckla och utbilda i vårt investerings­erbjudande.

Hon började på SEB 2015 och har jobbat i flera olika roller där hon utbildat och rådgett kring sparande och investeringar.

Emelie har en examen i företags­ekonomi från Linnéuniversitetet. 

Investeringar innebär en risk. 

Hur sparar man smartast till sina barn?

Spara till barn

Några hundralappar varje månad kan göra stor skillnad när det är dags för barnen att stå på egna ben. Ett enkelt och populärt sätt att spara till barn är på ett investeringssparkonto (ISK).

Så sparar du bäst till barnen

Ett månadssparande till barnen kan på sikt bli mycket pengar som ger goda möjligheter när liten blir stor. Men hur ska man spara och vilken sparform ska man välja? Här hjälper vi dig att jämföra mellan tre vanliga sparformer. En viktig skillnad är vem som äger sparandet och när barnet får tillgång till pengarna.

Jag har lite pengar över efter att ha sålt ett hus, hur investerar jag dem bäst?

Spara hållbart

När du väljer att placera hållbart betyder det att du sätter dina pengar i arbete för en ljusare framtid, på samma gång som de jobbar för dig. En win win för planeten och för din egen plånbok.

Hur kan jag spara ihop till kontantinsatsen?

Spara till kontantinsats

Ditt första boende kommer sannolikt inte att vara det största. Men oavsett hur stort eller dyrt du köper behöver du alltid betala 15 procent av bostaden med egna pengar. Det brukar kallas för kontantinsats. Genom att spara i fonder ger du dina pengar och framtida kvadratmeter en chans att växa.

Så sparar du ihop till barnets kontantinsats lagom till 18-årsdagen

Många föräldrar väljer att starta ett barnsparande som syftar till att bli en kontantinsats när det är dags att flytta hemifrån. Börjar man när barnet är litet har man goda chanser att ge ett ordentligt bidrag. Men hur mycket behöver man egentligen spara för att få ihop till en kontantinsats och hur ska pengarna placeras? Amie Berglund, privatekonomisk analytiker reder i frågan.

Hur blir man miljonär?

Ränta på ränta – så får du dina pengar att växa

När du sparar på ett sparkonto eller investerar i fonder och aktier kan pengarna växa genom att du får ränta eller avkastning. Om du låter räntan eller avkastningen stå kvar på kontot får du ränta inte bara på de pengar du har satt in från början, utan också på den redan intjänade avkastningen. Fenomenet kallas ränta på ränta.

Hur mycket ska man spara?

Ta hjälp av vår spar­kalkylator och räkne­snurra eller jämför med andra i din ålder för att se vad som kan vara ett lagom sparande för dig.

Är du inte kund hos oss?

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund