Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Hur ska jag se på tid och risk?

När du sparar är det tre delar som hänger ihop. Vad du sparar till, hur länge du tänker spara och vilken risk du vill ta. Så här förhåller de sig till varandra.

Mål

Sparar du till en resa eller tänker du köpa en bostad? Eller är målet att kunna gå tidigare i pension? Att sätta ett mål gör det både lättare och roligare att spara. När du har ett mål är det också lättare att veta hur länge du behöver spara och bestämma sig för vilken risk som kan vara lämplig. Har du inget mål? Det gör ingenting. Det kan vara skönt att bara trygga sin framtid.

Tid

Det kan vara bra att dela upp sparandet i olika delar eftersom tillfället när pengarna ska användas kan variera. Tidsaspekten är viktig när du ska bestämma vilken risk du vill ta. Generellt kan man säga att ju längre tid du tänker spara desto högre risk kan du ta för att öka möjligheten till en långsiktigt högre avkastning. Tänk också på att det kan vara bra att minska risken i ditt sparande ju närmare målet du kommer.

Risk

Risk går ofta hand i hand med avkastning. Hög risk förknippas generellt med möjlighet till hög avkastning, men också större risk att förlora pengar och låg risk förknippas med låg avkastning. Fundera på hur stora värdesvängningar du känner dig bekväm med. Om större svängningar inte känns bra ska du välja en lägre risk. Om du inte har så stor erfarenhet av fondsparande sedan tidigare kanske du inte heller ska ta en alltför hög risk. Ett sätt att hålla nere risken i ditt sparande är att månadsspara.

När du månadssparar kommer du att köpa under både upp- och nedgång och på så sätt sprida risken jämfört med om du gör en engångsinsättning.

Ett tips är att dela upp ditt månadssparande i två delar. En del sparar du kortsiktigt med låg risk och den andra på längre sikt med högre risk.

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vi har öppet dygnet runt.