Så tar du makten över ditt sparande
Börja spara i liten skala och utöka när du fått in ett sparbeteende. Det säger Amie Berglund, privatekonomisk analytiker på SEB. ”Att slå på stora trumman direkt kan lätt bli övermäktigt och leda till att du inte sparar alls.” Här berättar Amie hur hon tänker kring sparande, risk och betydelsen av en jämställd privatekonomi.
Amie började investera på börsen när hon var 20 år och pluggade på universitetet.
– Jag ville få bättre avkastning på mina sparpengar än den låga räntan jag hade på mitt sparkonto. En kompis till mig berättade grunderna i att köpa och sälja värdepapper och jag valde att köpa mina första aktier för pengar jag fått i födelsedagspresent.
I takt med att pengarna växte ökade också intresset. Under studietiden jobbade hon extra och kunde använda lönen till att spara medan hon levde på studiemedel.
– Det sparandet kunde jag sen använda som kontantinsats till min första lägenhet.
Hon menar att börsen idag är till för alla och att den som vill kan börja investera.
– Att börsen bara skulle vara för en viss typ av personer är en förlegad bild. Så kanske det var innan internet fanns och man var tvungen att ha en kontaktperson på banken för att genomföra ett köp. Idag kan du i regel hantera allt själv.
Vad man däremot ska ha med sig är att precis som att pengarna kan öka i värde kan de också tappa i värde. En bra tumregel är därför att bara investera pengar på börsen som man har råd att leva utan.
Självklarhet att spara
Amie berättar att hon sätter undan en del av lönen till olika typer av sparande, både med lång och kort tidshorisont.
– När man fått in ett sparbeteende blir det en självklarhet att fortsätta spara. Medan jag sparar långsiktigt på börsen, exempelvis till min framtida lön i form av pension, sparar jag parallellt till mer kortsiktiga mål som en semesterresa och liknande.
Hur hon lägger upp sitt sparande beror på hur den totala risknivån ser ut. Det vill säga inte bara sparandet i aktier och fonder.
– Som jag ser det ingår även pengar på konto och amortering i ett sparande. Dessutom vet jag att jag får in pengar varje månad i form av lön, och de räknar jag också in i helheten. Därför tenderar jag att ta mer risk i mitt börssparande än jag gjort om jag inte hade de andra delarna på plats.
Hon lyfter också vikten av att först och främst se till att ha en buffert innan man börjar investera.
– Då har du en krockkudde om något skulle hända och behöver inte oroa dig om diskmaskinen plötsligt går sönder eller om du behöver ta din hund till veterinären. Dessa pengar bör vara lättillgängliga och lämpar sig bättre på ett sparkonto än på börsen.
Svårt att komma i gång att spara
Statistiken visar att män över lag sparar mer och äger mer. Det finns vissa historiska förklaringar till detta – att det tidigare var män som tjänade pengar och som fick större del eller hela arvet. Idag går det åt rätt håll, men det är fortfarande många kvinnor som säger att de inte vet hur de ska börja och att det är svårt att komma i gång.
Då tickar sparandet på utan att du behöver göra något. Det kan också hjälpa att ha ett konkret mål i sikte, så du vet vad du sparar till eller för vem. Har du inget konkret mål kan en viss summa utgöra målet. Att till exempel ha 100 000 kronor på banken kan ge dig en skön frihetskänsla och göra dig mindre sårbar.
Att spara till ett boende, eller 100 000 kr, kan naturligtvis kännas övermäktigt, men då kan man sätta upp delmål och se vad som är rimligt utifrån de egna förutsättningarna.
– Jag upplever också att många har en bild av att man måste spara en stor summa pengar varje månad, annars kan man lika gärna strunta i det. Men det bästa sparandet är ändå det som blir av. Ett litet steg i rätt riktning innebär ändå att du kommit närmare ditt mål än om du står kvar på ruta ett. Det är oftast lättare att öka sparandet allt eftersom man fått in ett sparbeteende än att sätta ribban för högt från början.
Amie understryker även vikten av att jobba för en jämställd privatekonomi.
– Även om mycket går åt rätt håll så tjänar kvinnor fortfarande i regel mindre än män. De tar även ut mer föräldraledighet, vabbar oftare och deltidsarbetar i högre utsträckning. Om det inte är möjligt att dela lika på vab-dagar och föräldraledighet bör den som är hemma under barnåren kompenseras på något sätt, till exempel genom ett sparande som skyddas av ett äktenskapsförord, om ni en dag skulle gå skilda vägar.