Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Mahsa sparade ihop till kontantinsatsen på två år

På två år lyckades Mahsa spara ihop pengar till en kontantinsats för en lägenhet i Västerås. ”Jag tror att det är viktigt att ha ett mål för sitt sparande. Även om målet kanske ändras under resans gång så är det bra att ha en vision. Då blir det enklare att tacka nej till en utekväll eller weekendresa med kompisarna.”

Mahsa
Mahsa

När Mahsa flyttade till Västerås för att plugga internationell marknadsföring var tanken först att hon skulle bo i en studentlägenhet.

– Men en av mina systrar föreslog att jag skulle bo hemma hos henne istället. Kändes det inte bra skulle jag ju alltid kunna skaffa studentlägenhet lite senare. Men jag trivdes väldigt bra och fick därför möjlighet att både spara undan pengar och slippa CSN-lån.

Vid sidan av studierna jobbade Mahsa även extra som säljare.

– Lönen var bra och provisionsbaserad och för första gången hade jag möjlighet att verkligen lägga undan pengar. Jag tänkte att det var bäst att börja lägga undan direkt innan jag vande mig vid den höga lönen.

– I början var tanken att kunna köpa en tvårumslägenhet i Västerås, men att spara gick lättare än jag trodde och efter ett tag blev målet istället en trea. Mina föräldrar hade erbjudit sig att hjälpa till med kontantinsats den dagen jag skulle köpa en lägenhet, men jag kände att jag ville visa både dem och mig själv att jag kan stå på egna ben.

På mindre än två år hade Mahsa sparat ihop till en kontantinsats på 190 000 kronor samt runt 70 000 kronor till möbler och inredning.

– Att låna till lägenhet är en sak, men jag ville absolut inte låna till möbler och annan konsumtion. Och jag tycker inte att jag har fått tacka nej till alltför många saker för att nå mitt mål. Det gäller att kunna visualisera bostaden, bilen eller väskan du en dag vill kunna köpa. Vill du verkligen nå dit så gör du det.

Mahsa berättar att hon satte undan alla pengar, men att hon ibland tog ut pengar för att de skulle kännas verkliga.

– En siffra på ett papper känns inte på samma sätt som att hålla i sedlar, så ibland tog jag ut pengar bara för känslan av att hålla pengar i handen. Då blev det verkligt.

– Jag förde ofta över halva lönen direkt så att jag inte skulle vänja mig vid att ha mycket pengar att röra mig med.

Nu har Mahsa bott i sin lägenhet i drygt tre år och tycker det känns väldigt bra att kunna bo i en trerummare.

– Just nu sparar jag inte lika mycket. Istället har det varit mer fokus på att avsluta mina studier. Men det känns väldigt bra att veta att jag fixade detta själv.

Ditt sparande kan börja här

Att komma igång med ett sparande behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Med våra smarta lösningar hjälper vi dig att hitta ett sparande som passar utifrån dina förutsättningar.