Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Börja pensionsspara

Vill du börja spara till pensionen? Vi hjälper dig att komma igång.
Här kan du enkelt starta ditt eget pensionssparande.

Kom igång direkt (logga in) Läs mer om hur du börjar

Med ett pensionssparande kan du förbättra din framtida inkomst som pensionär. Det är aldrig för sent att komma igång, men ju tidigare du börjar desto mindre summa behöver du i regel spara varje månad för att nå din drömpension.

Här kan du räkna på din framtida pension för att få en uppskattning om hur mycket du behöver spara för att nå din önskade framtidslön.

Så enkelt är det att komma igång

 

  1. Fyll i dina uppgifter i pensionskalkylatorn nedan.
  2. Räkna ut hur mycket du behöver spara för att nå din önskade pension.
  3. Starta ditt pensionssparande.

Loading...

Pensionsberäkning

Detta är en schablonberäkning som ger en uppskattning av hur mycket du behöver spara för att nå en önskad pensionsnivå. Beräkningen visar hur mycket mer du behöver spara i månaden utöver det du eventuellt redan sparar idag. I beräkningen antar vi schablonmässigt att du har arbetat och tjänat in allmän pension (inkomstpension och premiepension) från 22 års ålder och att du fortsätter att arbeta och tjäna in allmän pension fram till önskad pensionsålder. Vi tar dock inte hänsyn till eventuell garantipension i det allmänna pensionssystemet.

I beräkningen som berör tjänstepension antar vi att du har en schablonmässig tjänstepensionsplan som liknar ITP1, vilket innebär att pensionsavsättningarna är avgiftsbestämda, d.v.s. en procentsats av din lön. Denna del av pensionen antas tjänas in från 25 års ålder till önskad pensionsålder.

Utöver detta tar vi hänsyn till det angivna befintliga sparandet i form av löneväxling samt sparande i kapitalförsäkring och ISK. Månadsbeloppen som anges antas betalas fram till önskad pensionsålder.

När det gäller löneväxlingen har vi räknat på det belopp du angivit. Oftast är sparbeloppet högre än den lön du växlar till pension – kontrollera gärna att du fyllt i sparbeloppet till din löneväxlingsförsäkring.

Vi antar en årlig realavkastning på 3,5 procent och gör avdrag för avkastningsskatt och avgifter, vilket följer delvis Pensionsmyndighetens standard för pensionsprognoser. Beloppen anges i dagens lön- och penningvärde så att det ska vara lätt att förstå beloppens värde utifrån den lön du har idag.

Vidare utgår vi schablonmässigt från att pensionsutbetalningarna pågår till 85 års ålder, med hänsyn tagen till begränsningar om tidigast möjliga utbetalningsålder för den allmänna pensionen samt tjänstepensionen.

När vi räknar ut hur mycket mer du behöver spara för att nå din önskade pension utgår vi från att du månadssparar i en kapitalförsäkring alternativt ISK, d.v.s. med redan beskattade pengar. Sparandet i ISK och kapitalförsäkring är i beräkningen omräknat så att det motsvarar bruttolön. Beroende på din framtida beskattningssituation kan därför beloppen vid utbetalning avvika från de beräknade.

Så börjar du spara till pensionen

Ska du börja pensionsspara är det ett bra alternativ att placera pengarna i vår fondförsäkring Pensionsspar fond.

Med sparande i fonder får dina pengar chans att växa och ge hög avkastning över tid. Du kan antingen välja fonder själv eller få hjälp av vår rådgivningsrobot SEB Bot Advisor. Fonderna kan du byta när du vill.

När du går i pension kan du sen få pengarna utbetalda till dig varje månad, lite som en framtida lön.

Läs mer om att pensionsspara i fondförsäkring Börja pensionsspara (logga in)

Varför pensionsspara hos oss?

Välj dina fonder själv – om du vill

Du kan själv välja fonder från vårt fondutbud men du behöver inte göra ett eget val. Väljer du inga specifika fonder placeras dina pengar automatiskt i SEB Pensionsfond SEK – Lux. Du kan när som helst byta fonder utan att det kostar något.

Ta hjälp av rådgivningsroboten för dina fonder

Är det svårt att välja och hålla koll på vilka fonder som är bäst just nu? Ta hjälp av vår rådgivningsrobot SEB Bot Advisor som hjälper dig att hålla koll på och välja ut de bästa fonderna för dig.

Smidig utbetalning varje månad

När det väl är dags att gå i pension kan du börja få pengarna utbetalda varje månad.

Jämförelse mellan fondförsäkring och ISK

Ett pensionssparande i vår fondförsäkring Pensionsspar fond och ett pensionssparande genom ett investeringssparkonto har en del likheter med varandra, men ska du spara till pensionen kan det vara fördelaktigt att du gör det i en fondförsäkring. Här förklarar vi varför.

Med ett pensionssparande i fondförsäkring får du ett öronmärkt sparande, där sparkapitalet är tänkt att användas som en löpande extrainkomst när du gått i pension. Pengarna är däremot inte helt låsta fram till dess. Skulle du behöva pengarna innan pensionen kan du göra en engångsutbetalning efter ett år.

Sparar du i ett investeringssparkonto kan du när som helst komma åt pengarna och använda dem åt annat, även innan pensionen. Risken finns då att ditt sparade pensionskapital spenderas i andra sammanhang istället för att fungera som din framtida inkomst när du blir pensionär.

Pensionssparar du i en fondförsäkring kan du få dina pengar utbetalda varje månad när du gått i pension. Ungefär som en framtida löneutbetalning.

Sparar du genom ett investeringssparkonto måste du istället sälja av ditt innehav varje gång du vill göra ett uttag.

Har du en fondförsäkring ingår ett återbetalningsskydd. Det gör att du kan välja förmånstagare som får dina sparade pengar om du avlider innan pensionskapitalet är utbetalat. Du bestämmer själv vem eller vilka som du vill ha som förmånstagare.

Har du sparat i ett investeringssparkonto hamnar de pengarna istället i dödsboet.

Skattemässigt är fondförsäkringen och investeringssparkontot lika varandra då de schablonbeskattas efter samma skattesats. Den enda skillnaden är hur skatten på sparformerna hanteras. Skatten på fondförsäkringen betalas av försäkringsbolaget som sedan tar ut motsvarande avgift från dig. Skatteunderlaget för investeringssparkontot kommer förtryckt i din deklaration utan att du behöver göra något, redo för dig att godkännas. 

Läs mer om skatt på pensionssparande

Gemensamt för både en fondförsäkring och ett investeringssparkonto är att du betalar en årlig avgift för de fonder du väljer att placera dina pengar i. Avgifterna varierar beroende på vilka fonder du har.

De kontanta medlen på ISK-kontot omfattas av den statliga insättnings­garantin enligt beslut av Riks­gälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin samman­lagda konto­behållning i banken med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Riksgälden betalar ut ersättning inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finans­inspektionen beslutade att garantin ska träda in.
Så fungerar insättningsgarantin (Riksgälden)

Låt dina pengar arbeta för en renare och grönare värld

Filtrera på hållbarhet i vår fondlista och hitta fonderna som tar hänsyn till klimatet i sina placeringar.

Vanliga frågor om pensionssparande

I jämförelse med tidigare generationer får vi idag en mindre del av pensionen från det allmänna pensionssystemet. Dessutom ökar medellivslängden, vilket innebär att pensionen ska räcka under fler år än för tidigare generationer. Det betyder att ett eget sparande blir allt viktigare för att du ska nå upp till den pension du vill ha eller tror att du kommer att behöva. Och ju tidigare du startar ett eget privat pensionsspararande – desto mindre behöver du sätta av varje månad.

Dagens pensionssystem innebär att en genomsnittlig pensionär bara får ut cirka 45 procent av sin slutlön* i pension. Många har även avtalspension eller annan tjänstepension via sin arbetsgivare och kan därmed lägga till ungefär 10 procent. Utöver det är det en bra målsättning att spara 5 procent av lönen (före skatt) i ett eget pensionssparande, varje månad under hela arbetslivet. Om du tjänar över 44 900 kronor eller saknar tjänstepension i din anställning bör du sätta av mer än 5 procent.

Använd vår pensionskalkylator och se hur mycket just du behöver spara för att få den pension du vill ha. I beräkningen utgår vi från att du har en tjänstepension via din arbetsgivare. Om du saknar tjänstepension behöver du spara mer för att komma upp till önskad pension.

*Den lön du har precis innan du går i pension.

Läs mer om hur mycket du ska spara till pensionen

Har du mindre än sju år kvar till pensionen?

Då kan ett sparande i Pensionsspar trad passa dig. Med Pensionsspar trad överlåter du förvaltningen helt till oss. Ditt pensionskapital placeras med låg risk och du är dessutom garanterad att få ut minst 80 procent av dina inbetalda pensionspremier när du går i pension.

Har du längre tid kvar till pensionen kan Pensionsspar fond ofta vara ett bättre alternativ då en fondförsäkring ger möjlighet till högre avkastning.

Samla din ekonomi och få mer tillbaka

Genom att samla en större del av din ekonomi hos oss kan du få mer tillbaka. Med bolån, sparande och pension på samma ställe får du bättre förmåner och tillgång till fler erbjudanden. Upptäck och jämför fördelarna du får med våra tre förmånsnivåer – Plus, Premium och Platinum.

Relaterade sidor

Lär dig mer om pension

Pensionen kan ses som din framtidslön. Det är den inkomsten du kommer ha när du gått i pension och slutat jobba. Vi hjälper dig gärna på traven och har därför skapat en pensions­skola, så att du enkelt kan lära dig mer om pension – oavsett om du är nybörjare eller redan har sparat ett tag. 

Två personer sitter i gräset vid en flod.

Ring upp mig

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Vill du ringa oss istället? Du når oss på 077-11 11 800
Öppet måndag–fredag 8–16:30.


Försäkringsgivare är SEB Pension och Försäkring AB
Organisationsnummer: 516401-8243, 106 40 Stockholm