Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Sparkalkylator – hur mycket ska man spara?

Hur mycket som är rimligt att spara kan bero på många saker. Din lön, om du har familj och vilka planer du har för framtiden till exempel. Ta hjälp av vår spar­kalkylator och räkne­snurra eller jämför med andra i din ålder för att se vad som kan vara ett lagom sparande för dig.

Så mycket kan ditt sparande växa

Använd vår sparkalkylator och se exempel på hur mycket ditt sparande kan bli värt. Resultatet beror på hur mycket du sparar varje månad, under hur lång tid du sparar och vilken avkastning du förväntar dig att sparandet ska ge.

Investeringar innebär en risk.

Varför ska man spara?

Det finns många anledningar till att spara pengar. Dels är det ett sätt att bygga upp en ekonomisk trygghet, dels är det ett sätt att på sikt kunna förverkliga dina drömmar och framtidsplaner. Genom att lägga undan lite pengar varje månad på ett sparkonto lägger du grunden för en ekonomisk buffert. Ett buffert­sparande är bra att ha om det dyker upp oväntade utgifter som måste hanteras. I takt med att din buffert blir större kan du även använda pengarna till att göra lite större investeringar, köpa en resa eller renovera hemma. 

Mål med sparandet

Hur mycket och hur länge du ska spara beror på ditt mål med sparandet. Sparar du till pensionen lägger du undan lite pengar varje månad under hela ditt arbetsliv, men sparar du till något du vill köpa inom några år kan det vara bra att sätta upp ett mål för dig själv. Sätt upp ett sparmål och bestäm en tidpunkt för när du vill ha uppnått målet för att få reda på hur mycket du behöver spara varje månad. Testa vår sparkalkylator för att få en uppfattning om när du kan nå ditt sparmål.  

Hur mycket bör du spara?

Hur mycket du borde spara beror på många olika faktorer så som din ålder, livssituation och inkomst. Även ditt mål med sparandet spelar stor roll i hur mycket du behöver lägga undan varje månad.  

Allmänna rekommendationer

Ett bra riktmärke är att ha ungefär 1–2 månadslöner som buffert. Sparar du till exempel 10 procent av din inkomst varje månad under två år så har du lagt en bra grund för din buffert. Dessutom är det bra att så tidigt som möjligt börja spara pengar till pensionen. Ungefär 5 procent av lönen kan vara bra att sätta av till pensions­sparandet varje månad. 

Personliga faktorer: ålder, livssituation och inkomst

Det är bra att börja spara så snart du börjar tjäna egna pengar. Ju tidigare du börjar spara, desto mindre behöver du sätta av varje gång för att ändå kunna bygga upp en bra buffert över tid. Under livets gång kommer dina utgifter variera, likaså din inkomst. För att hålla en stabil nivå i sparandet kan du försöka spara samma procentuella andel av din lön varje månad. Ett riktmärke kan vara att spara 5 procent av lönen till din buffert och 5 procent till pensionen.  

Justera ditt sparande utefter livsförändringar

Under livets gång kan många saker hända som påverkar sparandet. Att leva i singelhushåll ger andra förutsättningar för sparandet jämfört med om du bor tillsammans med någon. Har du barn kanske en del av ditt sparande går till dem. Blir du arbetslös en period kanske du använder pengar från din ekonomiska buffert. Att avsätta en och samma summa till sparandet varje månad är inte alltid möjligt. Därför är det viktigt att justera ditt sparande utifrån vad som händer i livet. Vi kan hjälpa dig att sätta upp ett sparande som passar din livssituation. 

Hur mycket sparar andra?

Sparande som gör skillnad

Låt ditt sparande göra skillnad - idag och för kommande generationer. I vår fondlista kan du hitta fonder med fokus på hållbarhet.

Annat som kan påverka hur mycket man ska spara

Hur stor buffert bör man ha?

En buffert är ett lättillgängligt sparande som du kan använda för att klara av oförutsedda kostnader. Det är lätt hänt att telefonen går sönder eller att något måste repareras i bostaden. Med ett buffertsparande är det lättare att hantera den här typen av utgifter utan att till exempel behöva använda dig av dyra krediter eller snabblån. 

Hur stor bufferten ska vara beror på din livssituation. Hur du bor, var du bor, hur många ni är i hushållet och så vidare. En person som bor ensam i en hyresrätt behöver exempelvis inte ha lika stor buffert som ett hushåll med barn som bor i en högt belånad villa och har bil. Storleken på bufferten behöver alltså anpassas till hur stora utgifter som du kan behöva betala. En bra tumregel är att ha en buffert på 1–2 månadslöner, men för den som bor i villa kan bufferten behöva vara större än så. 

Läs mer om buffertsparande

Spara för framtiden

Bästa sättet att spara pengar långsiktigt är att placera dem i värdepapper som ger god avkastning. Eftersom det finns många olika fonder och aktier att välja mellan kan det dock vara svårt att veta var man ska börja. Är du nybörjare på värdepappers­marknaden kan det till exempel vara ett alternativ att välja en bred global aktiefond som ett första alternativ. Då placeras pengarna i bolag från olika typer av branscher, verksamma i olika delar av världen. På så sätt sprider du även riskerna för ditt sparande. 

När du blivit mer insatt i marknaden kan du sätta ihop din egen portfölj med aktier. Se då till att göra ordentliga analyser av företagen du är intresserad av så att du bara köper aktier i bolag och branscher som du känner till och förstår. Tänk på att det alltid innebär en risk att investera pengar på börsen och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En bra tumregel är därför att bara placera pengar på börsen som inte ska gå till buffert, pension eller andra nödvändiga levnads­kostnader. 

Bästa sättet att spara?

Det bästa sparandet är det som blir av. Sätt inte för höga sparmål till en början utan gör det enkelt för dig själv att komma igång med sparandet. Här är några av våra bästa tips för hur du börjar spara. 

  • Börja med en liten summa som du enkelt kan avvara. Sparar du för mycket finns det en risk att du inte klarar av att hålla i sparandet. I värsta fall kan du behöva ta ut pengar från sparkontot för att få ihop ekonomin. Trappa istället upp sparandet efterhand för att vänja dig vid att ha lite mindre pengar att konsumera för. Det är bättre att spara 100 kronor i månaden än inget alls. 
  • Sätt upp en automatisk överföring till sparkontot i början av månaden när lönen kommer för att inte behöva välja mellan sparande och konsumtion. Då minskar du risken för att hamna i en situation där du inte har några pengar kvar att spara i slutet av månaden. 
  • Välj den enklaste sparformen, vilket oftast är ett sparkonto. Att sätta in pengar på ett sparkonto är enkelt då du bara behöver göra en kontoöverföring. När du sedan gjort sparandet till en vana och byggt upp en buffert kan du börja se över mer långsiktiga investeringar på börsen i fonder och aktier. 
    Hur ska jag se på tid och risk?
  • Sätt upp tydliga mål för ditt sparande. Med tydliga mål kan det bli lättare att motivera sig och hålla i sitt sparande över tid. Då kan du även följa dina framsteg och se hur du närmar dig ditt mål, krona för krona. Sparar du pengar för att till exempel få råd med en resa så får du också en tydlig belöning när du nått ditt mål. 

Frågor och svar

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.

Upp Upp