Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Spara till barn

Ett barnsparande till födelsedagen, i doppresent eller julklapp är en uppskattad gåva som håller i längden.

Vi hjälper dig att komma igång.

Börja månadsspara Sköt det mesta åt mig

Ge barnen en bra start med ett fondsparande

Körkort, utlandsstudier eller egen bostad? Några hundralappar varje månad kan göra stor skillnad när det är dags för barnen att stå på egna ben. Ett enkelt och populärt sätt att spara till barn är på ett investeringssparkonto (ISK) i ditt eget namn. Då har du full kontroll och kan själv bestämma när barnet är redo att få pengarna.

Investeringssparkonto (ISK) – spara i både fonder och värdepapper

  • Du äger sparandet och bestämmer när barnet ska få pengarna
  • Enkelt att fördela så att syskon får lika stor summa
  • Skattat och klart vid utbetalning och inget deklarationskrångel
Börja månadsspara Sköt det mesta åt mig

Så mycket kan sparandet bli värt

Beloppen i tabellen är en uppskattning på vad ett fondsparande kan bli värt om fonderna växer med i genomsnitt 5 procent per år. Beloppen är inte en garanti. Vi har inte tagit hänsyn till avgifter, inflation och skatter.

Månadsspara 5 år 10 år 15 år 20 år
200 kr 13 900 kr 31 700 kr 54 400 kr 83 300 kr
400 kr 27 800 kr 63 400 kr 108 800 kr 166 700 kr
800 kr 55 700 kr 126 800 kr 217 500 kr 333 300 kr
1 200 kr 83 500 kr 190 200 kr 326 300 kr 500 000 kr

Barnspar som gör skillnad

Låt ditt barnsparande göra skillnad - idag och för kommande generationer. I vår fondlista kan du hitta fonder med fokus på hållbarhet.

Spara till barn – så mycket kan ditt sparande växa

Dra i reglagen och se exempel på hur mycket ditt sparande kan bli värt. Resultatet beror på hur mycket du sparar varje månad, under hur lång tid och vilken avkastning du förväntar dig att sparandet ska ge.

Vad kostar det?

Att öppna ett investeringssparkonto (ISK) är kostnadsfritt. Om du placerar i fonder betalar du avgifter för fonden, bland annat fondförvaltningsavgifter, och sparandet schablonbeskattas under spartiden. Själva utbetalningarna är därmed skattefria för barnet.

Tips! När du öppnar ett ISK kan du namnge kontot med barnets namn för att enkelt kunna skilja det från annat privat sparande.

Andra sätt att spara till barn

Självklart finns det också andra sätt att spara, till exempel i kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare eller på ett investeringssparkonto i barnets namn. I vår jämförelse kan du se skillnaderna mellan några vanliga sparformer och få hjälp att komma fram till vad som passar dig bäst.

Så sparar du bäst till barnen

Är du inte kund hos oss?

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund

Frågor och svar om att spara till barn

Det här är en viktig fråga när du ska starta ett barnsparande eftersom det avgör när barnet får pengarna. Sparar du i ditt eget namn är det du som äger sparandet och du kan själv bestämma när du vill föra över pengarna till barnet, eller om du vill dela upp gåvan på flera tillfällen. Om du istället öppnar ett sparande i barnets namn får barnet automatiskt tillgång till pengarna på 18-årsdagen.

Hur mycket du bör spara beror på vad syftet med sparandet är. Om du vill hjälpa ditt barn med pengar till körkort räcker det med en eller ett par hundralappar i månaden. Men insats till en bostad kräver 10 gånger så mycket kapital. Anpassa sparbeloppet till vilket mål du har med sparandet och självklart dina ekonomiska förutsättningar. Det viktiga är inte hur mycket du sparar utan att du gör det – och att du börjar i tid.

På ett investeringssparkonto (ISK) kan du spara i både fonder och värdepapper, exempelvis aktier. På en kapitalförsäkring sparar du i fonder. Oavsett vilket du väljer kostar det ingenting att byta fonder under spartiden.

Många väljer en bred aktiefond med bra riskspridning när de sparar till barnen. Allt fler väljer också ett hållbart sparande i fonder som väljer bort till exempel investeringar i fossila bränslen. 

 

Det är förstås en individuell fråga, men generellt kan man säga att det oftast lönar sig att ta lite högre risk när du sparar till barn. Högre risk innebär förvisso att det också är högre risk för att värdet på  ditt sparande kan minska, men eftersom sparandet ska växa under många år finns också mer tid att ta igen nedgångar. Lite högre risk gör därmed att du har större chans att få en bra avkastning på dina sparpengar. Att spara på konto med låg eller ingen ränta är i de flesta fall en alltför försiktig strategi.

Det kan dock vara klokt att anpassa risknivån när dagen som pengarna ska användas närmar sig, för att undvika kraftiga nedgångar i samband med att barnet ska få pengarna.

Du kan alltid göra förändringar i sparandet under spartiden, exempelvis ändra sparbeloppet eller byta till andra fonder. Sparar du i eget namn styr du helt över sparandet till dess att barnet får pengarna. Sparar du i barnets namn behövs en föräldrafullmakt som både du och den andra föräldern har skrivit under för att ni till exempel ska kunna byta fonder.

Om du har flera barn och sparar i deras egna namn kan värdet bli olika beroende på hur börsen har gått eftersom du börjar spara vid olika tidpunkter. För att få ett så rättvist sparande som möjligt är det bättre att du sparar till alla barnen på ett konto i ditt namn. Sen kan du dela upp sparandet i lika delar per barn när du tycker att det är dags för dem att få pengarna.

Om du vill spara i barnets namn behöver du ett godkännande från barnets förmyndare, oftast föräldrarna. Då får barnet tillgång till pengarna på 18-årsdagen. Sparar du istället i eget namn, till exempel på ett investeringssparkonto, kan du lämna över pengarna när du själv vill. Kom bara ihåg att pengarna tillfaller dödsboet om du skulle avlida. Med ett testamente kan du då se till att barnet får pengarna, men det kräver att värdet på dina övriga tillgångar räcker för att dina barn samtidigt ska få sin del av arvet efter dig som de har rätt till enligt lagen (motsvarande hälften av dödsboet).

Du kan också välja en kapitalförsäkring. Då sparar du i ditt namn med barnet som förmånstagare.

Om du sparar i ditt eget namn och något händer dig kommer sparandet att ingå i en eventuell bodelning. Det innebär att någon annan, till exempel make eller maka, kan få pengarna. Med ett testamente kan du försäkra dig om att pengarna går till barnet. Om du istället sparar i barnets namn får hen tillgång till pengarna på 18-årsdagen, oavsett vad som händer dig.

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.