Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Buffertsparande – så sparar du till en buffert

Livet är fullt av oförutsägbara händelser och oväntade utgifter kan dyka upp när du minst anar det. Har du däremot sparat ihop till en buffert blir det lättare att hantera utgifterna när något händer. Här kan du lära dig mer om vad en buffert är och hur du kan göra för att komma igång med ditt eget buffertsparande.

Läs mer om våra sparkonton

Vad är en buffert?

En buffert är ett sparkapital som du kan använda för att hantera oförutsedda utgifter. Bufferten kan täcka upp allt från kostnader för mobilreparationer till kortare perioder av inkomstbortfall. Buffertsparandet syftar helt enkelt till att öka din ekonomiska trygghet om något oväntat inträffar. 

Hur stor buffert bör man ha?

Storleken på din buffert bör anpassas efter dina personliga behov och din livssituation. Faktorer som hur du bor, vilka fasta utgifter du har och om du bor själv eller tillsammans med andra är bara några saker som är viktiga att ha med i beräkningen. Utgifterna kan variera stort från person till person och det påverkar även hur stor buffert du borde ha.

En person som bor själv i en hyresrätt klarar sig förmodligen på en mindre buffert än en person som bor tillsammans med sin familj i en villa, till exempel. Tumregeln är att ha ett belopp som motsvarar två månadslöner i sin buffert, men bufferten kan behöva vara högre än så om du har höga levnadskostnader. 

Var ska man spara sin buffert?

En buffert är bra att ha nära till hands om du snabbt skulle behöva betala en oväntad utgift. Därför kan det vara praktiskt att spara din buffert på ett sparkonto. Med din buffert på ett sparkonto är pengarna lättillgängliga och dessutom är sparandet riskfritt. 

Hos oss kan du komma igång med ditt buffertsparande genom att öppna Enkla sparkontot. Med din buffert på Enkla sparkontot kommer du lätt åt ditt sparkapital och dessutom kan du få ränta på ditt sparade belopp. Det finns ingen bindningstid på dina insatta pengar och det är alltid fria uttag. 

Läs mer om Enkla sparkontot

Kontot omfattas av den statliga insättnings­garantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin samman­lagda konto­behållning i banken med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta kan kunden få ersättning för vissa särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privat­bostad, avgångs­vederlag, försäkrings­ersättning med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbets­dagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finans­inspek­tionen beslutade att garantin ska träda in.
Så fungerar insättningsgarantin (Riksgälden)

Hur börjar du buffertspara? 

Att komma igång med buffertsparandet är enkelt. Börja med att sätta upp ett sparmål baserat på dina månatliga utgifter. Öppna därefter ett sparkonto och sätt sedan undan en del av din inkomst varje månad. Med en automatisk överföring kan du säkerställa att ditt buffertsparande prioriteras, och du kan bygga upp din buffert över tid utan att behöva tänka på det. 

Enkla sparkontot

Med Enkla sparkontot kan du bygga upp ditt eget buffertsparande. Sätt av lite varje månad eller gör större engångsinsättningar då och då – valet är ditt. Du binder inte pengarna och kan alltid göra fria uttag. 

Grönt sparkonto

Vårt gröna sparkonto fungerar precis som ett vanligt sparkonto. Med en skillnad. Pengarna du sätter in används för att minska Sveriges energiförbrukning. Smart eller hur?