Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Spara smartare med Investment Sessions

– videor om hur du enklast kommer igång med ditt sparande

– videor om hur du enklast kommer igång med ditt sparande

I SEB Investment Sessions lär vi ut grunderna kring sparande och investeringar och ger dig smarta tips och inspiration som gör dig till en säkrare placerare.

Här dyker vi ned i ämnen som hållbara investeringar, hur du bäst sparar till barnen och hur du smartast planerar för den pension du vill ha. Men också hur du gör bästa aktieköpen och hur du ska gå tillväga för att spara ihop till en miljon.

Emelie Sjöberg, sparaexpert och rådgivare i SEB, guidar dig genom utbildningarna tillsammans med utvalda experter. Avsnitten publiceras löpande – så titta snart in igen!

Investeringar i finansiella instrument, inklusive fonder, innebär en risk. Mer information t.ex. fakta­blad, informations­broschyr, prospekt, marknads­förings­broschyr eller produkt­blad finns på SEB.se/fondlista

Videor på 410 minuter

Så investerar du för att bli miljonär (7 minuter)

Att spara ihop till en miljon framstår som en ouppnåelig dröm för de flesta. Men faktum är att det inte behöver vara omöjligt – med tålamod, envishet och en bra sparteknik kan miljonen bli din förr än du anar. Placeringsstrateg Roger Törnkvist tipsar om vad som krävs för att lyckas – och hur du gör för att undvika dåliga affärer.

Spara till barn – del 2 (8 minuter)

Dags att komma igång med ett sparande till barnen! Men hur mycket bör man spara, hur hög risk är det rimligt att ta och vilken sparform ska jag välja – sparkonto, investeringssparkonto eller kapitalförsäkring? Dessutom tipsar vi om hur du ska tänka när det är dags att investera pengarna.

Så fungerar investeringssparkonto (4 minuter)

Investeringssparkonto eller ISK har seglat upp som den mest populära sparformen för fondsparande och aktiehandel. Men när ska man välja ett investeringssparkonto, vad kan man förvara där och hur fungerar beskattningen? Få koll på 4 minuter.

Videor på 1015 minuter

Spara till barn – del 1 (11 minuter)

Att starta ett sparande till barn är ofta sammankopplat med en del juridiska frågor. Ska man spara i förälderns eller barnets namn? När behövs en föräldrafullmakt? Och vad händer med pengarna om jag skiljer mig eller avlider? Vi reder ut de juridiska bitarna kring barnsparande.

Så preppar du dig för en börskrasch (11 minuter)

Covid-kraschen, finanskrisen 2008 och IT-bubblan som sprack. Historien är kantad av börskrascher som man helst av allt vill glömma. Men hur känner man igen en börskrasch när den kommer, hur förbereder man sig bäst för att minimera förlusterna och vilka är de största fallgroparna?

Så förbättrar du din pension (10 minuter)

Livet efter jobbet innebär oftast att inkomsten minskar rejält – många pensionärer får så lite som halva sin slutlön i pension. I det här avsnittet tipsar vi om vad du kan göra för att ta kontroll över din pension och skapa förutsättningar för en bättre ekonomi och ett härligare liv som pensionär.

Hur fungerar fonder och hur väljer man rätt fond? (12 minuter)

Ingenstans i världen är fonder en så populär sparform som i Sverige – åtta av tio svenskar sparar i fonder. Vill du också börja fondspara men är osäker på hur? I det här avsnittet går vi igenom vad en fond är, varför tid och risk är avgörande när du ska välja fonder och hur du väljer ut de rätta fonderna för just ditt sparande.

Börja handla med aktier (12 minuter)

Att placera i aktier kan vara ett bra sätt att ge sina pengar en möjlighet att växa och få bättre avkastning än på sparkontot. Men vad ska man tänka på innan man tar första steget ut på börsen, hur höga är riskerna och vilka hjälpmedel finns för att välja rätt aktier? Se avsnittet och bli startklar för dina första aktieaffärer.

Videor upp till 60 minuter

Lär dig mer om hållbara investeringar (53 minuter)

Allt fler vill göra medvetna val som har en positiv inverkan på miljö och framtida generationer, också när det kommer till sparandet. Men vad innebär det att investera hållbart, hur hittar man rätt i djungeln av hållbara sparprodukter och går det att få bra avkastning på hållbara fonder?

Kom igång med ditt sparande (55 minuter)

I första avsnittet lär vi ut grunderna i ett genomtänkt sparande, vad du bör tänka på när du ska komma igång och vilka sparalternativ som finns beroende på hur aktiv du själv vill vara. Men också varför det är klokt att sprida riskerna i sparandet och att spara långsiktigt.