Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Ny börsnotering: Traton Group

Volkswagen AG planerar att sälja aktier i Traton Group som noteras på Frankfurt Stock Exchange och Nasdaq Stockholm i slutet av juni. Traton är en ledande global tillverkare av tunga lastbilar och bussar, med över 230 000 sålda fordon under 2018.

Traton Group, tidigare Volkswagen Truck & Bus, bildades 2015. Bolaget är idag en ledande tillverkare av kommersiella fordon, med varumärken som Scania, MAN, VW Caminhões e Ônibus (VWCO) och RIO.

Traton strävar efter att vara en global ledare inom lastbils- och transportindustrin och är marknadsledande på kärnmarknaderna Europa och Sydamerika (enligt IHS Markit, maj 2019). Tillsammans med sina allianspartner var bolaget till och med störst i världen, mätt i antalet sålda tunga lastbilar, under 2018.

Strategier för tillväxt

Traton har flera strategier för att växa verksamheten. En är att använda strategiska allianser för att nå ännu fler marknader. Allianspartner är bland andra Navistar International Corporation för den nordamerikanska marknaden, samt Sinotruk (Hong Kong) Ltd. och Hino Motors, Ltd., som ger tillgång till Kina, Korea och andra delar av Asien.

Traton arbetar också med att utveckla säkrare, effektivare och mer miljövänliga transportlösningar. Bolaget planerar att fortsätta lanseringen av en ny generation lastbilar för de tre huvudvarumärkena de kommande åren. Scanias nya lastbilsgeneration, som lanserades redan 2016, har också vunnit det tyska testet ”Green Truck Award” tre år i rad (senast i maj 2019). Kriterierna i testet var lägst bränsleförbrukning, och därmed miljöpåverkan, i kombination med den högsta snittfarten. Bolaget försöker också utöka graden av förarassistans och lösningar för mer självkörande fordon. Motorerna utvecklas för att bli kompatibla med såväl traditionella som alternativa bränslen. Mer uppkopplade fordon, gör att mer omfattande färddata kan användas för att förenkla och förbättra fordonens underhåll.
Lär mer om Green Truck Award

Fakta om Traton

Tratons huvudkontor ligger i München, Tyskland. Bolaget har över 80 000 anställda, 29 produktions- och monteringsfabriker i 17 länder och cirka 4 100 servicecenter.

Av bolagets 233 000 sålda fordon 2018 såldes 56 procent i Europa och 20 procent i Sydamerika. Resterande såldes i Asien (7 procent), Mellanöstern och Afrika (båda 4 procent), samt Nordamerika (1,5 procent).

Bolagets totala försäljning var omkring 25,9 miljarder euro 2018, med en rörelsevinst om 1,7 miljarder euro. Vinsten för det första kvartalet 2019 var 470 miljoner euro, vilket motsvarar en vinstmarginal om 7,3 procent. Bolaget förväntar sig att synergier från samarbete mellan varumärken kommer att leda till ytterligare förbättrad lönsamhet.

Gruppens verksamhet är indelad i två affärsområden, Industrial Business och Financial Services. Industrial Business är kärnverksamheten och stod för cirka 95 procent av försäljningen under räkenskapsåret 2018. Försäljningen kom främst från nya fordon, men också från försäljning av begagnade fordon, motorer, drivlinor och komponentleveranser.

Före börsnoteringen på Frankfurt Stock Exchange och Nasdaq Stockholm ägs Traton till 100 procent av Volkswagen AG. Bolaget planerar att kvarstå som en dedikerad och långsiktig majoritetsägare även efter noteringen.

Teckna aktier i Traton

SEB är en av de banker som hjälper bolaget till börsen och dessutom den enda nordiska banken. Det gör att vi kan erbjuda dig som är kund i SEB att teckna dig för att få aktier i bolaget från start. Men det innebär också att vi, som en av de banker som ansvarar för noteringen, inte har någon åsikt om det är en bra eller mindre bra idé att investera i bolaget just nu.

Läs mer om noteringen på traton.com, där du också hittar börsnoteringsprospektet (på engelska).

Teckningstiden har gått ut.

Vi sammanfattar bolaget för dig på mindre än 4 minuter

Faktakälla:

Traton Groups börsnoteringsprospekt och www.traton.com. IHS Markit Global Sàrl, “Medium and Heavy-Duty Commercial Vehicle Industry Forecast,” May 2019 (“IHS Markit”)

Värdet på en aktie kan både öka och minska. Det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

Då SEB är en av rådgivarna vid noteringen lämnar vi inte någon rekommendation på bolaget. Informationen är generell och utgör inte någon individuell rådgivning.

Om börsnoteringen blir övertecknad kan tilldelning utebli eller ske med ett lägre antal aktier. Hur många aktier du har möjlighet att köpa är inte beroende av när under anmälningsperioden du gör din anmälan. Under extraordinära omständigheter kan börsnoteringen ställas in (se börsnoteringsprospektet). Om pengar för noteringen redan betalats in, kommer SEB att återbetala dem.

I samband med denna notering tas inget kurtage ut. Däremot får SEB ersättning för att vara en av de banker som hjälper bolaget till börsen, enligt uppgifterna i prospektet.

Customer service