Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Handla med aktier

  • Handla enkelt och smidigt i appen och på internetbanken.
  • Ett av marknadens lägsta courtage – inga courtageklasser.
  • Liveuppdaterade kurser och närmare 300 rekommendationer och experttips.
  • Handla enkelt och smidigt i appen och på internetbanken.
  • Från 1 krona i courtage på nordiska aktier och från 10 kronor på europeiska aktier – inga courtageklasser.
  • Liveuppdaterade kurser och närmare 300 rekommendationer och experttips.

Att investera i aktier eller andra typer av värdepapper är ett bra sätt att ge ditt sparande en möjlighet att växa till något större. Med våra experters analyser i ryggen tar du enkelt välgrundade investeringsbeslut.

Handel med aktier innebär alltid en risk. Du kan förlora dina insatta pengar.

Kom igång med 3 enkla steg

1. Öppna ett konto

Börja med att öppna ett konto där du kan förvara dina aktier. Investeringssparkonto (ISK) är ett populärt val där du slipper betala vinstskatt och att deklarera dina affärer. Istället betalar du en årlig schablonskatt som baseras på värdet på ditt konto.

Öppna ett nytt ISK-konto

2. Sätt in pengar

För över den summa du vill handla för från ditt vanliga bankkonto till ditt ISK. Du kan också ha en stående månadsöverföring från ditt bankkonto om du vill handla ofta. När pengarna är inne på kontot är det dags att börja handla.

3. Börja handla aktier

Lägg en order i vår app eller internetbank genom att söka upp den aktie du vill köpa i listan, välj antal aktier och eventuellt vilket pris du vill handla till. Granska och godkänn din order. Klart!

Handla aktier på din ISK/depå (internetbanken)

Handla aktier i appen – när och var du vill

  • Handla enkelt aktier, fonder och andra värdepapper och håll koll på dina ordrar.

  • Ta hjälp av experterna – närmare 300 rekommendationer, aktieinspiration och tips.

  • Full överblick med liveuppdaterade kurser, orderdjup och senaste nyheterna.

Kvinna som står i sitt kök och tittar på sin mobil

Sparande och investeringar i appen

I vår app handlar du aktier och andra värdepapper till ett av marknadens lägsta courtage, alltid till bästa pris utan att du behöver hålla koll på krångliga courtageklasser. Dessutom har vi fyllt appen med aktieinspiration, expertanalyser och aktuella rekommendationer som gör att du enkelt kan ta välgrundade investeringsbeslut. Allt för att öka dina möjligheter att lyckas på börsen.

Så hållbara är bolagen i aktielistan

Nu kan du enklare göra hållbara val när du investerar i aktier. Med hjälp av hållbarhetsdata i anslutning till aktielistan kan du välja aktier efter hur stora växthusgasutsläpp bolagen har, hur jämställda deras styrelser är eller hur väl bolagen förhåller sig till Parisavtalet. Aktielistan med hållbarhetsdata hittar du i appen och på din internetbank.

Handla aktier från 1 krona i courtage

Hos oss handlar du svenska, nordiska och europeiska aktier till ett courtage på 0,09 procent* – från 1 krona på svenska och nordiska aktier och från 10 kronor på europeiska. Inga krångliga courtageklasser att hålla koll på, bara enkel och smidig aktiehandel.

Läs mer om vårt låga courtage

* Gäller inte vid handel på Spotlight och Nordic Growth Market (NGM).

Vanliga frågor om handel med aktier

I vår app och på internetbanken kan du köpa och sälja aktier och andra värdepapper på marknadsplatser i Sverige, Norge, Finland och Danmark samt i utvalda länder i Europa – Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Belgien och Storbritannien.

Vill du handla aktier i andra länder i Europa eller övriga världen? Hör av dig till oss på 0771–365 365 så hjälper vi dig vidare. 

Hos oss betalar du 0,09 procent i courtage på affärsbeloppet och som lägst 1 krona per affär när du handlar aktier på Stockholmsbörsen och på First North. Vid handel på Spotlight är courtaget 0,25 procent och på Nordic Growth Market (NGM) 0,15 procent. Priserna gäller när du handlar via appen eller internetbanken. Courtaget avrundas till närmaste heltal.

Att köpa och sälja utländska aktier går till på samma sätt som när du handlar svenska aktier. Inga speciella avtal behövs och du handlar enkelt både nordiska och europeiska aktier i vår app eller på internetbanken, antingen med ett investeringssparkonto (ISK) eller en depå.

Courtage

Hos oss betalar du ett courtage på 0,09 procent av orderbeloppet när du handlar med aktier utanför Sverige, som lägst 1 krona per affär i Norden och som lägst 10 kronor per affär utanför Norden. Courtaget avrundas till närmaste heltal. Se vår fullständiga prislista här.

Valutaväxlingsavgift

När du handlar aktier i en annan valuta än svenska kronor tillkommer även en kostnad för valutaväxlingen. Hos oss betalar du 0,25procent av den valutakurs som gäller när affären går igenom. Den växlingskurs du ser på din nota är valutakursen efter påslag/avdrag för valutaväxlingsavgift. 

Exempel:

Vid köp i euro

Om du köper en aktie noterad i euro och valutakursen EUR/SEK är 10 SEK, blir din växlingskurs 10,025 SEK efter tillägg av valutaväxlingsavgift. Det innebär att om du köper en aktie för 100 euro får du betala 1002,5 kronor.

Vid försäljning i euro

Om du säljer en aktie noterad i euro och valutakursen EUR/SEK är 10 SEK, blir din växlingskurs 9,975 SEK efter avdrag för valutaväxlingsavgift. Det innebär att om du säljer en aktie för 100 euro får du ut 997,5 kronor.

Övriga avgifter och skatter

Utöver courtage och valutaväxlingsavgift kan administrativa avgifter och skatter tillkomma som skiljer sig från land till land. Till exempel dras en transaktionsskatt på 0,3 procent vid köp av vissa franska aktier, en stämpelskatt på 0,5 procent vid köp av vissa brittiska aktier och en stämpelskatt på 1 procent vid köp av vissa irländska aktier noterade i Storbritannien. 

Tilläggsskatt på aktier noterade i Storbritannien

När du handlar brittiska aktier och lägger en köporder på över 10 000 brittiska pund (GBP) kan en tilläggsskatt (så kallad levy tax) tillkomma på 1 GBP. Skatten ser du på din nota. 

Ett aktiebolag som gjort en vinst kan antingen välja att behålla vinsten för att investera den i bolaget eller dela ut den till aktieägarna. Större bolag delar generellt ut mer än mindre bolag, som i högre utsträckning använder kapitalet för att få företaget att växa. Det är bolagets styrelse som föreslår hur vinsten ska användas. Beslutet fattas av bolagsstämman.

Om du förvarar dina aktier på en vanlig värdepappersdepå betalar du 30 procents skatt på utdelningen. Om du istället har dina aktier på ett investeringssparkonto (ISK) dras ingen direkt skatt på utdelningen, istället kommer utdelningsbeloppet att ingå i det underlag som ligger till grund för den årliga schablonskatt som du betalar på det totala värdet på ditt ISK. 

När du får utdelning från bolag med legal hemvist i ett annat land än Sverige betalar du så kallad utländsk källskatt på utdelningsbeloppet. Hur mycket som dras beror på vilket beskattningsavtal Sverige har med det aktuella landet, men en vanlig nivå är 15 procent av utdelningsbeloppet. Skatten dras av ursprungslandet vid utdelningstillfället.

Vissa länder drar mer skatt än vad som är avtalat mellan länderna, vilket till exempel gäller för våra nordiska grannländer. Då kan det bli aktuellt att begära återbetalning av den överskjutande skatten från skattemyndigheten i det aktuella landet.

När du handlar aktier noterade i Storbritannien uttrycks aktiekurserna i pence (GBX) istället för pund (GBP), vilket du ser i ditt orderflöde (1 GBP = 100 GBX). När affären gått igenom konverterar vi automatiskt till pund. Både i kontoöversikten och på din nota kommer valutakursen att uttryckas i pund.

Är du inte kund hos oss?

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund    Läs mer