När den allmänna pensionen blir lägre blir i stället tjänstepensionen allt viktigare, men det är en förmån som inte alla har och som ännu färre har koll på. Särskilt unga på arbetsmarknaden.
– I dag finns det omkring 600 000 arbetstagare i Sverige utan tjänstepension. För den gruppen är det mycket viktigt att man tar ett stort eget ansvar för pensionen och försöker få ihop både ett långt heltidsarbetsliv och ett eget sparande, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.
För dagens unga ser arbetssituationen annorlunda ut jämfört med för 15-20 år sedan. Fler och fler företag använder sig av projektanställningar, vikariat, bemanningsföretag och interimslösningar för att inte behöva låsa fast sina anställningar. I dag byter unga anställningsform ofta och arbetar inte sällan på projektbasis som skiftar i längd. Det innebär att risken ökar att de under hela eller delar av arbetslivet står utan tjänstepension.
– Generellt är det fler företag och arbetsplatser som av olika anledningar inte har tjänstepension, antingen på grund av att de saknar kollektivavtal eller för att man av någon annan anledning valt bort det. Det farliga är om man fastnar i anställningar som inte ger någon tjänstepensionen eftersom det är få som kommer att kunna leva det pensionärsliv man har tänkt sig om man bara har allmän pension, säger Jens.
Än så länge är arbetsmarknaden designad för en förutsägbarhet med fasta anställningar, men det håller på att successivt luckras upp och flexibiliteten blir allt större. Fler och fler företag, använder sig av projektanställningar, vikariat, bemanningsföretag och interimslösningar för att inte behöva låsa fast sina anställningar. Det innebär ofta ingen tjänstepension. Många unga har dålig koll på sin tjänstepension men kunskapen växer, sakta men säkert.
– Det är ett väldigt bra löneargument ifall en arbetsgivare inte tillhandahåller en tjänstepensionslösning. Länge var det så att unga rankade gymkort eller tjänstebil högre än tjänstepension men vi ser att det har skett en förändring. I dag inser allt fler vikten av en tjänstepension. Det är glädjande, säger han.
Varför tror du kunskapen har ökat?
– Det är en kombination av många saker. Myndigheter, banker, försäkringsbolag och arbetsgivare har blivit bättre på att berätta om tjänstepensionen. Sammantaget har man lyckats väcka intresset kring frågan men det är fortfarande många som tycker den känns svår och avlägsen, så mycket återstår att göra.