7 steg för att höja din pension
Löneväxling till pension
Att löneväxla innebär att du byter ut en del av din bruttolön mot ett pensionssparande. Du betalar ingen skatt för det belopp du växlar utan istället betalar du inkomstskatt när pengarna betalas ut som pension. Eftersom de flesta betalar lägre skatt som pensionär brukar det vara ett förmånligt sätt att spara till sin pension. Dessutom betalar din arbetsgivare lägre skatt på en pensionsavsättning jämfört med en löneutbetalning. Det gör det möjligt för dig att få en högre inbetalning till pensionen än vad du annars skulle fått ut i lön.
Månadslönen efter löneväxlingen ska år 2023 vara minst 49 967 kronor för att inte påverka dina sociala förmåner. Kolla upp med din arbetsgivare om du har möjlighet att löneväxla.
Läs mer om löneväxling till pension.
Gör aktiva val för dina placeringar
Du kan påverka din pension genom att göra aktiva val för hur pensionskapitalet ska placeras. Din inkomstpension förvaltas av staten, men du kan själv påverka hur din premiepension ska placeras. Detsamma gäller för tjänstepension och privat pensionssparande, om du har det. Genom att välja förvaltare och placering av ditt pensionskapital kan du bland annat påverka risknivån för pensionssparandet.
Vad som passar dig bäst beror på hur aktiv du vill vara i ditt sparande. Ju högre risk desto viktigare är det att följa utvecklingen regelbundet och byta fonder vid behov. Vill du inte vara så aktiv kan det vara bättre med lågriskfonder eller en traditionell försäkring, där våra förvaltare sköter placeringarna.
Högre risk kan ge högre avkastning
Hur du placerar ditt pensionskapital kan ha stor påverkan på hur stor din pension blir. Tid och risk är två viktiga aspekter att tänka på, samt hur aktiv du vill vara med dina placeringar. Börjar du spara tidigt kan du generellt sett ta större risker för att på så sätt få chans till högre avkastning. Läs mer om hur tid och risk påverkar sparandet.
Börjar du spara senare i livet och har en kortare tid kvar till pensionen kan det vara klokt att avsätta större belopp och placera dem i alternativ med låg risk. Då är det lägre risk att värdet minskar, samtidigt som du har fortsatt möjlighet att få positiv avkastning på pensionsavsättningen. När du närmar dig pensionen är det viktigt att säkra upp kapitalet så att din framtida inkomst som pensionär inte blir mindre än vad du planerat för.
Återbetalningsskydd och efterlevandeskydd
Du kan säkerställa att ditt sparade pensionskapital går till dina förmånstagare i det fall du avlider, men det gör också att du får en något lägre pension.
Efterlevandeskydd är ett alternativ du kan välja att lägga till i samband med att du ska ta ut din allmänna pension. Efterlevandeskyddet innebär att din premiepension betalas ut till din partner om du avlider. Det här alternativet gör dock att du får en lägre premiepension.
Du kan lägga till efterlevandeskydd för din tjänstepension och ditt privata pensionssparande också. I de fallen kallas det för återbetalningsskydd. Har du valt att lägga till återbetalningsskydd så får din angivna förmånstagare ditt sparade pensionskapital om du avlider. Du kan exempelvis välja din make eller maka, sambo eller ditt barn som förmånstagare. Skyddet kostar ingenting, men om du aktiverar det har du inte rätt att ta del av gemensamma arvsvinster från sparare i samma åldersgrupp.
Jobba som pensionär – jobbonär
Allt fler börjar kombinera livet som pensionär med ett deltidsjobb. Den här gruppen har på senare tid kommit att kallas för jobbonärer. Som jobbonär tar du ut en del av din pension samtidigt som du tjänar in mer pension. Det gör att du kan låta en stor del av dina pensionspengar fortsätta att växa några år till samtidigt som du går ner i arbetstid. Ett effektivt sätt att höja pensionen.
Amortering och pension
Amorteringar höjer inte din pension men det kan göra att dina ekonomiska förutsättningar som pensionär blir bättre. Med ett lägre belopp att betala av på ditt bolån som pensionär så är du inte lika exponerad för risker kopplade till höjda räntor. Har du låga eller inga lån får du mer pengar över till annat när du gått i pension.
Öka ditt eget sparande
Många uppger att de vill ha minst 80 procent av slutlönen i pension, men med dagens pensionssystem får de flesta bara drygt 50 procent av sin lön när de slutar arbeta. Många behöver alltså öka sitt sparande för att få den pension de vill ha. Logga in och öka ditt befintliga sparande, eller starta ett nytt om du inte redan kommit igång.
Öka ditt sparande hos oss