Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Så får du en bättre pension – har du kommit igång?

I genomsnitt vill svenska folket pensionera sig vid knappt 64 års ålder och då med en pension som motsvarar knappt 80 procent av lönen. Men om det ska gå gäller det att börja spara i tid. Ditt samlade sparande kan bli avgörande för vilket liv du kan leva som pensionär. 

Många uppger att de vill ha 80 procent av sin lön när de slutar arbeta, men då krävs ett eget sparande. Den allmänna pensionen beräknas landa på cirka 40-50 procent av din slutlön och tjänstepensionen på omkring 10-15 procent. Det blir totalt cirka 50-65 procent, dvs. långt ifrån de knappt 80 procent som man tror sig behöva.

För att minska gapet mellan faktisk och önskad pensionsnivå är ett eget kompletterande sparande avgörande. Försök att börja spara tidigt, gärna redan i 25–30 års åldern. Den som börjar tidigt hinner både lägga undan mer pengar innan pensionen och får avkastning på pengarna under längre tid. En bra tumregel är att spara cirka 5 procent av din månadslön. Om du till exempel tjänar 25 000 kronor i månaden motsvarar det cirka 1 000 kronor i månaden, i långsiktigt sparande.

Här är några enkla steg...

  • Börja tidigt - gärna redan i 25-30 årsåldern.
  • Tumregeln är att spara 5 procent av din lön.
  • Starta en automatisk månadsöverföring från ditt konto, så att pengarna dras direkt när lönen kommer in.
  • Kompensera ditt sparande senare i livet för de år du inte kunnat spara lika mycket.

Kom igång med ditt sparande

Det är lätt att se pensionen som något avlägset, något att ta tag i längre fram. Men det är mycket värt att börja spara i god tid, även om du börjar med en liten summa.

– Oavsett hur gammal du är och hur mycket du väljer att spara, är det viktigaste att du kommer igång, säger Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker på SEB.

Ett knep är att starta en automatisk månadsöverföring från ditt konto som dras direkt när lönen kommer in. På så sätt vet du att sparandet blir av, utan att du behöver lägga tid eller kraft på det.

Anpassa sparandet efter din livssituation

I vissa skeden av livet, exempelvis under småbarnsåren, kan det vara svårt att lägga undan en större summa varje månad.  Det är inget konstigt med det men det är bra att senare, när småbarnsåren är över, kompensera för det och anpassa sparandet till de nya förutsättningarna. 
Läs mer om hur du startar ett privat pensionssparande

Låt dina pengar arbeta för en renare och grönare värld

Filtrera på hållbarhet i vår fondlista och hitta fonderna som tar hänsyn till klimatet i sina placeringar.

Artiklar som kan intressera dig

Hur mycket ska jag pensionsspara?

Hur mycket du ska spara beror bland annat på hur mycket du vill ha att leva på som pensionär. Många svenskar uppger att de åtminstone vill ha 80 procent av sin slutlön.

Experten: Besluten du fattar nu kan rädda dig från låg pension

I den politiska debatten pratas det ofta om ”fattigpensionärer”. Här förklarar SEB:s chefsekonom Jens Magnusson varför han ogillar det begreppet, vad som är viktigt att tänka på för att undvika låg pension och varför genusperspektivet spelar roll i pensionssammanhang.

Missuppfattningar och myter om pension

Det finns gott om myter och missupp­fattningar om pensionen. Delvis för att lagar och regler ändrats genom tiderna men även för att pensionen kan vara svår att förstå. Vi reder ut några av de vanligaste missupp­fattningarna kring pensionen.