Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så får du en bättre pension – har du kommit igång?

I genomsnitt vill svenska folket pensionera sig vid knappt 64 års ålder och då med en pension som motsvarar knappt 80 procent av lönen. Men om det ska gå gäller det att börja spara i tid. Ditt samlade sparande kan bli avgörande för vilket liv du kan leva som pensionär. 

Många uppger att de vill ha 80 procent av sin lön när de slutar arbeta, men då krävs ett eget sparande. Den allmänna pensionen beräknas landa på cirka 40-50 procent av din slutlön och tjänstepensionen på omkring 10-15 procent. Det blir totalt cirka 50-65 procent, dvs. långt ifrån de knappt 80 procent som man tror sig behöva.

För att minska gapet mellan faktisk och önskad pensionsnivå är ett eget kompletterande sparande avgörande. Försök att börja spara tidigt, gärna redan i 25–30 års åldern. Den som börjar tidigt hinner både lägga undan mer pengar innan pensionen och får avkastning på pengarna under längre tid. En bra tumregel är att spara cirka 5 procent av din månadslön. Om du till exempel tjänar 25 000 kronor i månaden motsvarar det cirka 1 000 kronor i månaden, i långsiktigt sparande.

Här är några enkla steg...

  • Börja tidigt - gärna redan i 25-30 årsåldern.
  • Tumregeln är att spara 5 procent av din lön.
  • Starta en automatisk månadsöverföring från ditt konto, så att pengarna dras direkt när lönen kommer in.
  • Kompensera ditt sparande senare i livet för de år du inte kunnat spara lika mycket.

Kom igång med ditt sparande

Det är lätt att se pensionen som något avlägset, något att ta tag i längre fram. Men det är mycket värt att börja spara i god tid, även om du börjar med en liten summa.

– Oavsett hur gammal du är och hur mycket du väljer att spara, är det viktigaste att du kommer igång, säger Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker på SEB.

Ett knep är att starta en automatisk månadsöverföring från ditt konto som dras direkt när lönen kommer in. På så sätt vet du att sparandet blir av, utan att du behöver lägga tid eller kraft på det.

Anpassa sparandet efter din livssituation

I vissa skeden av livet, exempelvis under småbarnsåren, kan det vara svårt att lägga undan en större summa varje månad.  Det är inget konstigt med det men det är bra att senare, när småbarnsåren är över, kompensera för det och anpassa sparandet till de nya förutsättningarna. 
Läs mer om hur du startar ett privat pensionssparande