Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Närmar du dig pensionen?

Ta hjälp av vår 3-stegsguide.

Nu börjar det närma sig. Ett friare liv, där du gör vad du vill, varje dag. För att få ut det bästa av din pension behöver du nu göra upp en ordentlig plan för din framtida inkomst och se över de fasta utgifterna.

Här har vi satt ihop en guide i 3 steg som hjälper dig med förberedelserna. När du har en plan kan du gå igenom vår checklista med sådant som är bra tänka på inför pensionen.

3-stegsguide – gör en plan för din pension

 1. Räkna på inkomster och utgifter

  Börja med att tänka igenom dina planer för framtiden. Vilka fasta avgifter kommer du att ha? Till exempel boende, bil och försäkringar. Vad tänker du ägna din lediga tid åt, och vad kostar det? Räkna på ungefär hur stora utgifter du kommer att ha varje månad.
 2. Gör en utbetalningsplan på Minpension.se

  Gå sedan in på minpenionsion.se. Här ser du hur mycket pension du har sparat ihop till och hur din prognos ser ut. Eget sparande som du tänkt till pension får du skriva in själv. Välj sedan Utbetalningsplaneraren. Anpassa pensionsdatum och utbetalningstakt så att storleken på dina pensionsutbetalningar stämmer överens med dina behov. Tänk på att många av dagens pensionärer är friska och pigga långt upp i åldern. Det vill säga, vill du fortsätta att leva ett aktivt liv, med resor och andra intressen som kostar, så är det viktigt att inte ta ut allt som går på 5 år. Vår rekommendation är att ha en så jämn utbetalning som möjligt i minst 20 år.

  Minpension.se
 3. Samla din pension hos oss och få en pensionsrådgivning!

  Har du pensionssparande hos flera olika bolag? Flytta hit dina pensionspengar, både privat sparande och tjänstepensionen. Med allt samlat på hos oss får du bättre överblick vilket gör det enklare att planera utbetalningarna. På vår internetbank kan du följa utvecklingen och byta fonder när du vill, med bara en inloggning. Vi hjälper dig med allt kring flytten och du får en kostnadsfri pensionsrådgivning.

  Samla din pension hos oss och få pensionsrådgivning

Checklista – tänk igenom detta innan du blir pensionär

 • Kan du jobba något år extra för högre pension?
 • Se över och sänk risken i delar av ditt sparande.
 • Håll koll på gränsen för statlig skatt.

Läs mer om de olika delarna i checklistan

Snart dags för utbetalning av pensionen?

Logga in på seb.se/minapensionssidor med mobilt BankID. Här kan du se detaljer om dina försäkringar i SEB, följa värdet på sparandet och få svar på vanliga frågor om pension. Vissa försäkringar går att skjuta fram utbetalnings­starten på, om du skulle vilja det. När utbetalningen närmar sig kommer du att kunna göra fler ändringar här. Till exempel registrera det konto som du vill ha utbetalningen till och ändra skattesats.

Planera dina pensionsutbetalningar


Försäkringsgivare är SEB Pension och Försäkring AB
Organisationsnummer: 516401-8243, 106 40 Stockholm