Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Att flytta ihop

Dags för 1 + 1 att bli 2? Vi hjälper er till ett tryggare boende – idag och i framtiden.

Prata med oss Bli kund

Att flytta ihop ger dig och din partner både mer tid tillsammans och mer pengar att röra er med. Men innan ni gör en adressändring kan det vara bra att fundera igenom er gemensamma ekonomi. Hur ska utgifterna fördelas om en av er jobbar, medan den andra studerar? Vad är ett samboavtal? Och kanske behövs ett gemensamt sparande för ert nya liv ihop?

Köpa bostad

8 steg till att köpa ny bostad – se hela checklistan.

Frågor från andra i samma situation

Ett gemensamt hushåll behöver inte innebära en gemensam ekonomi. Men eftersom mycket blir gemensamt, till exempel hyra, mat och- försäkringar är det värt att diskutera hur era ekonomiska förutsättningar och prioriteringar ser ut. Vad sparar ni in på och vad är ni villiga att lägga ut lite extra på? Tjänar en av er mer och ska betala en större andel av utgifterna?

Många använder sig av procentregeln. Det innebär att ni betalar lika mycket i procent. Om du tjänar 20 procent mer än din partner bör du alltså betala 20 procent mer av era gemensamma utgifter.

Läs vår artikel: Så undviker ni att bråka om pengar

Många använder sig av procentregeln när de ska fördela överföringarna. Det innebär att om du tjänar 20 procent mer än din partner bör du alltså föra över 20 procent mer till kontot.

Med SEB Credit kan du få ett extra kort och era köp samlas på en faktura varje månad. SEB Credit ingår kostnadsfritt i vår paketlösning Enkla vardagen och ett extrakort kostar 100 kr. Dessutom får du en extra försäkring på det du köper och upp till 60 dagars räntefri kredit. Tänk på att den som får extrakortet ska ha ett så kallat solidariskt betalningsansvar, detta fyller ni in i ansökan.

Som privatkund får du också tillgång till vår app. Där hamnar dina köp automatiskt i nio olika kategorier så att du kan se hur mycket du har spenderat på till exempel mat, restaurangbesök eller shopping.

Ansök om kreditkortet SEB Credit

Beställ Enkla vardagen

Vanligtvis betalar du cirka 15 procent av bostadens pris kontant. Det kallas för kontantinsats. Resten kan du låna. Innan du börjar leta bostad är det därför bra att veta hur stor kontantinsats du kan gå in med.

Om ni inte har en tillräckligt stor kontantinsats kan det vara en god idé att börja spara nu så att ni får en lite större budget inför framtida bostadsköp.

Se hur mycket du får låna och få snabbt besked

Börja spara till en kontantinsats

Just nu! Förmånligt erbjudande på överbryggningslån

Ett överbryggningslån, eller så kallat brygglån, är ett tillfälligt lån för dig som fortfarande har pengar låsta i din nuvarande bostad när det är dags för tillträde till din nya bostad. 

Podd: Köpläge?

Köpa bostad till barnet – viktigt att tänka på

I SEB:s podcast “Köpläge?” tittar vi närmare på hur det är att vara ung och ta sig in på bostadsmarknaden. Lucas och Märta ska köpa sin första gemensamma bostadsrätt och delar sina tankar kring att köpa tillsammans med olika förutsättningar. SEB:s privatrådgivare AnnaLena Liljestrand ger tips om hur man ska agera och varnar föräldrar som vill köpa bostad till sina barn – se upp så att bolåneryggsäcken inte blir för tung.

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.

Få framtidsråd

Vi gör drömmar till kalkyler och tänker ett varv extra, så att ditt liv blir enklare. Med vår expertis tar vi dig igenom livets alla händelser.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.