Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Skriv testamente

Som sambo ärver du inte automatiskt din partner. Det enda du som sambo har rätt till är hälften av bostaden och bohag ni har skaffat för gemensamt bruk via bodelning. För att sambor ska ärva varandra krävs det att ni skriver ett testamente. Annars ärver barnen allt i första hand, och om det inte finns barn ärver den avlidnes eventuella föräldrar och syskon.

Men även om ni skriver ett testamente till förmån för varandra har barnen alltid rätt till sin laglott, som är hälften av arvslotten. Det kan därför vara bra att se över ert totala efterlevandeskydd så det finns möjlighet att lösa ut barnets andel vid ett dödsfall. I värsta fall kan det bli så att den efterlevande blir tvungen att sälja bostaden för att ha råd att lösa ut barnets andel.

Är ni gifta är huvudregeln att efterlevande partner ärver före gemensamma barn.
Få hjälp med att skriva testamente hos vår samarbetspartner Lexly

8 av 10 saknar testamente – trots att sambor inte ärver varandra automatiskt. Det kan få allvarliga konsekvenser för den efterlevande partnern.

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund  på 3 minuter

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.