Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Skriv samboavtal

När två ogifta personer bor tillsammans i ett par­för­hållande blir de sambor. Som sambor har ni ett sämre juridiskt skydd jämfört med om ni vore gifta. Privat­ekonomin kommer att påverkas. Ni får gemen­samma utgifter som ni ska fördela och er relation kommer omfattas av sambo­lagens regler.

Många känner inte till att det endast är den gemensamma bostaden och bohaget (till exempel möbler) som ni har skaffat tillsammans, som omfattas av sambolagen och därmed ska delas lika vid en separation eller dödsfall. Det spelar ingen roll vem som har betalat eller hur det har finansierats. All annan egendom, exempelvis sparande, fritidshus, bilar och båtar, går utanför delningen och behålls av den som äger den vid en separation.

Det går att avtala bort sambo­lagens bodelnings­regler när det gäller den gemen­samma bostaden och bohaget. Det är bra att göra om till exempel den ena parten går in med en större kontant­insats eller har betydligt fler och dyrare möbler än den andra. Tänk då på att skriva ett skulde­brev och avtala bort sambo­lagens bodelnings­regler i ett sambo­avtal. På så sätt garderar ni er mot framtida konflikter.

9 av 10 har inget samboavtal – trots att sambor har ett sämre juridiskt skydd än gifta.

Som sambo är det också extra viktigt att se till att stå på kontrakt och kvitton vid köp av kapitalvaror tillsammans så att man blir samägare.
Få hjälp med att skriva samboavtal hos vår samarbetspartner Lexly

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund  på 3 minuter

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.