Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Starta eget företag

Vill du starta eget företag och inleda din entreprenörsresa? Då har du kommit rätt. Som företagskund får du tillgång till allt från smarta verktyg till rådgivning och försäkringar.

Starta eget företag – steg för steg-guide

Vill du starta eget företag? Är du osäker på bolagsform – enskild firma eller aktiebolag? I vår guide hittar du allt du behöver veta för att göra verklighet av dina idéer. Du kan hoppa direkt till det område som är mest relevant för dig eller gå igenom guiden steg för steg – som en checklista med åtta punkter. Målet är att du ska känna dig väl förberedd och trygg när du startar eget.

 1. Testa din affärsidé och skissa på din affärsplan

  För att ta reda på om din idé håller är det viktigt att göra idén så konkret som möjligt och att testa den. Ta hjälp av vår Lean startup canvas för att börja mejsla fram och skissa på din affärsplan.
  Sätt igång och testa

 2. Få råd av en expert

   Nystartsrådgivning ökar chansen att lyckas med ditt företag. Upptäck vilken kostnadsfri hjälp du kan få.
  Ta chansen att träffa våra samarbetspartner

 3. Tänk hållbart 

  Vi är övertygade om att företag som kontinuerligt jobbar med miljömässiga och sociala frågor når längst. Med hjälp av de tre p:na kan du hitta de hållbarhetsfrågor som är mest relevanta för dig.
  Hållbarhet från start

 4. Välj bolagsform och företagsnamn

   Vilka är för- och nackdelarna med de olika bolagsformerna och vilken passar din verksamhet? Vad är viktigt att tänka på när man ska välja namn åt sitt företag?
  Läsa mer om de vanligaste sätten att driva företag

 5. Registrera företaget

   Hur gör du för att registrera ditt företag? Behöver du också ansöka om exempelvis F-skatt och momsregistrera dig?
  Registrera företag: enskild firma eller aktiebolag

 6. Välj rätt tjänster för ditt företag

   För att din verksamhet ska kunna fungera och för att du ska få en bekväm företagarvardag behöver några viktiga bitar vara på plats. Det handlar till exempel om att kunna betala och ta betalt och att hitta ett smidigt bokföringssystem.
  Välj rätt tjänster

 7. Färdigställ din affärsplan

   I affärsplanen sammanfattar du din verksamhet – hur den ska utformas, vilka utmaningar du ser och hur du ska nå dina mål. Du färdigställer den skiss som du påbörjade med Lean startup canvas. Om du ska söka extern finansiering är affärsplanen avgörande.
  Ta hjälp av vår mall för att göra affärsplan

 8. Finansiera ditt nya företag

   Det är dina förutsättningar och egenskaperna hos din affärsidé som avgör hur du kan lösa finansieringen. Men vart kan du vända dig för att hitta finansiering?
  Läs mer om hur du kan finansiera din verksamhet

Sätt igång

Har du redan ett företag eller vill starta en annan bolagsform?

Vill du flytta dina bankaffärer till oss eller starta en förening, handelsbolag eller annan form av företag? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig inom 3-5 vardagar och hjälper dig att komma igång.

Tack!

Vi ringer vi upp dig inom 3-5 vardagar och hjälper dig att komma igång.

Starta enskild firma – visste du att?

Enskild firma kallas också enskild näringsverksamhet. Det är en företagsform som kan passa bra om du ska starta ett mindre företag som du driver ensam.

Några av fördelarna med enskild firma:

 • det är enkelt att komma igång
 • du kan starta företaget ensam och behöver inte något startkapital
 • ingen styrelse krävs

Nackdelar med enskild firma:

 • du är personligt ansvarig för företagets skulder
 • det kan vara svårt att hålla isär firmans ekonomi och din privata

Skaffa Enkla firman

Starta aktiebolag – visste du att?

Aktiebolag är den vanligaste företagsformen när det finns flera ägare. Men det går också att bilda ett aktiebolag ensam.

Några av fördelarna med aktiebolag:

 • du kan enkelt skilja på din egen och företagets ekonomi
 • du är inte personligt ansvarig för bolagets skulder – de ekonomiska riskerna är mindre
 • aktiebolag passar bra om man är flera ägare och det är enkelt för investerare att gå in med kapital i bolaget

Nackdelar med aktiebolag:

 • du behöver ha minst  25 000 kronor i startkapital
 • du är skyldig att lämna in en årsredovisning till Bolagsverket
 • i vissa fall behöver du ha en revisor

Kom igång med Företagspaketet

Jämför bolagsformer

Bolagsform

Starta enskild firma

Starta aktiebolag

Juridisk person Nej Ja
Antal ägare Endast 1 person Minst 1 person
Ägarnas ansvar Personligt ansvar Bolaget är ansvarigt
Beskattning Ägaren skattar på den vinst som görs Bolaget beskattas för vinsten. Ägarna beskattas för uttagen lön och eventuell utdelning
Skatteformer F- eller FA-skatt Bolaget: F-skatt
Ägarna: A-skatt
Årsredovisning och revisor Endast årsbokslut Årsredovisning
Krav på revisor, med undantag för mindre aktiebolag där det är valfritt
Kapitalkrav Nej 25 000 kr

Frågor från andra i samma situation

Jag ska starta eget bolag – hur börjar jag?

När du har kommit fram till att du vill starta eget är ett bra första steg att börja testa och konkretisera din affärsidé. Det gör du genom att skissa på en affärsplan och budget. I den här fasen finns mycket hjälp tillgänglig – du kan till exempel få kostnadsfri rådgivning från Nyföretagarcentrum. Läs mer under steg 1 och 2 i vår guide.

Hur går jag tillväga om jag ska starta aktiebolag?

När du har valt bolagsform och företagsnamn kan du enkelt starta ditt aktiebolag via verksamt.se, om du har e-legitimation. På verksamt.se kan du också ta fram en checklista över saker som du behöver ordna med, beroende på hur din verksamhet ser ut: Behöver du till exempel anmäla ett kassaregister eller ansöka om något branschspecifikt tillstånd? Om du inte har e-legitimation kan du ansöka om att starta aktiebolag hos Bolagsverket.

Jag ska gå från en anställning till att starta eget. Hur får jag samma skydd som om jag vore anställd?

När du går från anställning till egenföretagande omfattas du inte längre av grundskyddet mot sjukdom och har heller inte de avsättningar till pensionen som en anställd normalt har. Därför är det viktigt att du skaffar en sjukförsäkring som ger dig ekonomisk ersättning om du skulle bli långvarigt sjuk. Du behöver inte ha ett jämnt inkomstuttag för att kunna teckna en sådan försäkring. Du behöver också starta ett pensionssparande. En tumregel brukar vara att du ska spara cirka 4,5 procent av din lön, för att kunna leva som du vill när du går i pension.

Hur ska vi göra om jag ska starta ett bolag med en vän och vi ska äga lika mycket i bolaget?

Om ni är två eller flera delägare så reglerar ni ägandet i aktieboken. Men för att minska risken för framtida konflikter är det bra att komplettera med ett aktieägaravtal. I aktieägaravtalet reglerar ni vad som gäller om den ena delägaren vill sälja sin del eller gå ur bolaget, samt vad som gäller vid ett eventuellt dödsfall.

Vår partner Lexly kan hjälpa er med att teckna ett aktieägaravtal.
Läs mer hos Lexly

Hur kan jag skydda mig och min verksamhet?

Förutom pensions- och sjukförsäkring kan du behöva en sakförsäkring för att skydda egendom som du använder i arbetet, till exempel en dator. En hemförsäkring täcker inte sådant. Du kan också behöva ha en ansvarsförsäkring. Ansvarsförsäkringen hjälper dig om du eller någon av dina anställda orsakar skada för en kund och ditt bolag blir skadeståndsskyldigt.
Försäkringar hos vår partner Trygg-Hansa

Jag har ett relativt nystartat bolag och behöver finansiering. Kan banken hjälpa till med det?

Innan du går till banken behöver du ha en affärsplan och budget på plats. På så sätt får banken en bättre förståelse för din verksamhet, dina utmaningar och hur du ska nå dina mål. Det gör att banken enklare kan bedöma riskerna och din återbetalningsförmåga. Som säkerhet lämnar du en företagsinteckning och ibland också personlig borgen. Ett banklån ges utifrån en individuell bedömning och är mest aktuellt när risknivån är relativt låg. Är det i tidigt skede och risknivån är hög är det klokt att avvakta med ett banklån och istället söka finansiering hos exempelvis ALMI.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Customer service