Som nioåring kom Ali Ghoce till en flyktingförläggning i Valdemarsvik. Tillsammans med sin familj hade han lämnat ett våldshärjat Iran. ”Kriget mot Irak hade pågått så länge att det började bli ont om soldater, så pojkarna som skickades till fronten blev allt yngre. Inga av dessa återvände, och när till och med trettonåringar tvingades åka i väg för att kriga valde vi att lämna Teheran,” säger Ali Ghoce, som nyligen fick ta emot priset Årets pionjär för sitt företag Gordon Delivery – som på sju har vuxit till ett miljardvärderat bolag.
Ali Ghoce berättar att han inte har några direkta minnen från sina första år i Teheran. Däremot minns han hur det var att komma till den idylliska miljön i Valdemarsvik.
– Det var så naturskönt. Jag kunde vara ute och leka med mina systrar – till och med på gatan – vilket man absolut inte kunde göra i Teheran.
– Jag har bara positiva minnen från Valdemarsvik. Jag tyckte att det var fint att människor hälsade människor på varandra. Det var nytt för mig. Och vad jag kommer ihåg fanns det inga språkhinder – jag har faktiskt inget minne av att inte kunna svenska.
Efter ett år i Valdemarsvik flyttade familjen till Älta, där han växte upp med sin mamma och två systrar.
– Betygsmässigt kan man nog säga att det gick jättedåligt för mig i skolan. Jag lärde mig mycket, men det var inget som märkes på mina betyg. Jag gillade ämnen som filosofi, religion, historia och psykologi, men av någon anledning så funkade inte skolsystemet för mig.
Under uppväxten växte Alis intresse för musik fram, och som 15-åring började han spela gitarr i olika rock- och bluesband. Än idag är musiken ett stort och viktigt fritidsintresse, och i Gordon Deliverys lokaler i Sickla finns en av Alis gitarrer.
– Jag spelar faktiskt nästan varje dag. Jag gillar både att lyssna på musik och att spela.
Han säger att det känns lite speciellt att Gordon Deliverys lokaler finns nära just Sickla eftersom hans farbror tidigare jobbat på Atlas Copco, som hade huvudkontor i just Sickla under 70-talet.
Efter gymnasiet gick Ali en tvåårig KY-utbildning (Kvalificerad yrkesutbildning) där han lärde sig grafisk design och programmering.
– Jag kunde redan en hel del om datorer eftersom min morbror i USA skickat datorer till oss redan innan de började bli vanliga i svenska hem. I och med att det här var under IT-bubblan, runt -96, så var det många bolag att välja bland för den som hade grundläggande IT-kunskaper.
Ali fick praktikplats på ett mjukvarubolag där han senare blev anställd i åtta år. Han fick mer och mer ansvar och under ett halvår bodde han i Bangkok för att starta företagets kontor i Sydostasien.
– Det här var absolut den bästa skolan för mig, och framför allt lärde jag mig att bygga bolag. Och det jag framför allt fick insikter om var relationen mellan att ha nöjda kunder, kunna fakturera och att få lön. På stora bolag hanteras en eller flera av dessa delar av någon annan, men på ett litet företag blir kopplingen väldigt tydlig.
Några år senare tog Ali anställning på det nyligen startade bolaget Pharma Solutions som grundades av Henrik Larsson i samband med att apoteksmarknaden genomgick en avreglering. Pharma Solutions erbjöd apoteken en receptexpedition och ett retailsystem, och fick genast halva marknaden.
– Jag lärde mig otroligt mycket om detaljhandel. Samtidigt fick jag upp ögonen för hur illa e-handelns logistik fungerade. Allt var uppbyggt på att leverans sker vardagar mellan 8 och 16 och man kommunicerade bara med varandra om något gick fel, till exempel om en vara inte hade levererats.
Så när Ali tillsammans med Per Källgården, 2015, bestämde sig för att starta och utveckla Gordon Delivery hade han stort fokus på transparens mellan e-handlare och slutkund, och tog fram en IT-plattform där alla kan följa leveransen.
– 2015 hade vi ungefär 20 års erfarenhet av e-handel, men när det gällde leverans av mat så hade inte mycket hänt. Så jag såg en nisch som behövde utvecklas, och där fokus låg på att skapa värde för slutkunden, som inte skulle behöva en bil för att få mat hem till huset och som skulle kunna ta emot matleveranser under kvällar och helger. Dessutom skulle det vara tydligt när maten skulle levereras.
Ett annat mål med företaget var att skapa arbetstillfällen för dem som –likt Ali – inte har akademisk bakgrund. Det tredje målet var att kunna erbjuda bra matleveranser för handlarna med en obruten kylkedja.
Idag hanterar Gordon Delivery hundratusentals matleveranser varje månad och har kontor i Norge, Finland och Danmark.
Förutom att hela tiden arbeta med att förfina samarbetet mellan handlare och slutkund lägger Ali även stor vikt vid att göra hemleveranser mer cirkulära, och har därför tagit fram en lösning med återanvändbara förpackningar som hämtas upp vid nästa leverans. På så sätt minskar mängden wellpapp och annat avfall som kunderna måste ta hand om. Gordon Delivery har även utvecklat en egen elkylbil, som de hoppas kunna utöka användningen av.
I november 2022 utsågs Ali till Årets pionjär, ett pris som delas ut av Kung Carl XVI Gustaf till företagare i Sverige med utländsk bakgrund och som SEB sponsrar sedan 2006.
– Det är en fin utmärkelse, men det handlar inte om mig utan om teamet på Gordon Delivery som har gjort ett fantastiskt bra jobb. Visst hoppas jag ändå kunna var en förebild för andra som vill starta bolag eller utveckla sig själva.