Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Starta enskild firma – guide steg för steg

Drömmer du om att bli egenföretagare? Att starta en enskild firma är det enklaste sättet att komma igång och det är den vanligaste bolagsformen efter aktiebolag. Här hittar du all information som du behöver för att starta en enskild firma, fördelar med enskild firma och hur SEB kan hjälpa dig att förverkliga drömmen som egenföretagare. Bland annat får du som företagskund hos SEB experthjälp dygnet runt, alla dagar i veckan.

Förklaringar för varje steg:

1. Anmäl företagsregistrering

Det första steget när du ska starta en enskild firma är att anmäla företaget till Bolagsverket. Det gör du smidigast på verksamt.se som är en samlingsplats för Bolagsverkets, Skatteverkets och Tillväxtverkets alla e-tjänster. Där kan du även anmäla dig för momsredovisning och F- eller FA-skatt.

2. Bli godkänd för F/FA-skatt

För att kunna starta en enskild firma behöver du också bli godkänd för F-skatt (företagsskatt). Det innebär att du som företagare själv betalar in skatter och avgifter på inkomster varje månad. F-skatten är en preliminärskatt, vilket innebär att du blir debiterad samma belopp varje månad och den ska till största möjliga mån överensstämma med den slutliga skatten för året.
Du kan ansöka om F-skatt hos verksamt.se.

Om du väljer att starta en enskild firma vid sidan av ditt huvudsakliga arbete behöver du ansöka om en så kallad FA-skatt. Det innebär att du får en kombinerad företags- och anställnings-skatt.
Du skickar in din ansökan om FA-skatt hos verksamt.se.

3. Anmäl dig för momsredovisning

De flesta företagen är skyldiga att redovisa moms (mervärdesskatt). För att kunna göra det behöver du anmäla företaget för momsredovisning. Några termer som är bra att känna till och skilja på är ingående- och utgående moms:

  • Ingående moms: Momsen på det du köper in till din enskilda firma
  • Utgående moms: Momsen på det du säljer med din enskilda firma

Momsen på de flesta tjänster och varor som du köper och säljer är på 25 procent.
Du anmäler din enskilda firma för momsredovisning på verksamt.se.

4. Invänta att Bolagsverket registrerar företaget

När din enskilda näringsverksamhet har blivit godkänd för F- eller FA-skatt och blivit momsregistrerat så behöver du vänta på att Bolagsverket registrerar ditt företag.

Bolagsverkets handläggningstider varierar, men oftast tar det en till två veckor att få sin enskilda firma registrerad.

5. Välj ett företagsnamn

Det är inget krav på ett företagsnamn för enskild firma då det är ditt för- och efternamn som blir namnskyddat. Vill du registrera ett separat företagsnamn hos Bolagsverket så kommer det företagsnamnet att bli skyddat i det län som den enskilda firman är verksam i. Bolagsverket kollar då om ditt företagsnamn inte redan är registrerat i samma län. Bolagsnamnet är också skyddat i det län du är verksam i, men företag med samma bolagsnamn kan startas i andra län.

Tänk på detta när du väljer företagsnamn

Ditt företagsnamn skapar ofta det första intrycket av din verksamhet, både hos dina möjliga kunder och hos dina samarbetspartner. Därför är det viktigt att välja namnet med omsorg.

  • Välj ett namn som känns professionellt, personligt och som du tror håller i längden.
  • Namnet får gärna förmedla vad ditt företag sysslar med och vara intresseväckande.
  • Ett enkelt namn är ofta enklare att komma ihåg.
  • Undvik namn som är svåra att uttala eller har krånglig stavning.
  • Välj inte ett namn som är för smalt eller som inte skulle fungera internationellt – du kanske vill bredda ditt erbjudande och hitta nya marknader längre fram i tiden.
  • Namnet får inte förknippas med något annat företag, oavsett om det företaget har en verksamhet som liknar din eller inte.

6. Bli kund med enskild firma

Du behöver vara privatkund hos oss för att kunna bli kund med din enskilda firma. 

Bli privatkund hos oss

Du som redan är privatkund hos oss kan logga in på vår internetbank för privat­personer och ansöka om Enkla firman. För nya företagskunder tar vi ut en startavgift på 2 500 kronor. Du behöver därför se till att pengarna för startavgiften är tillgängliga när du ansöker om att bli företagskund.

Logga in och ansök om Enkla firman

Därefter kontaktar vi dig och hjälper dig att komma igång med de bank­tjänster du behöver för din nystartade firma.

""

Tips innan du startar din enskilda firma

Guide: Starta aktiebolag

Följ vår praktiska steg för steg-guide hur du registrerar bolaget, kommer igång med företaget och utformar en affärsplan.

Läs mer eller bli kund direkt

Bli företagskund

Redo att starta aktiebolag eller enskild firma? Vi hjälper dig komma igång snabbt och enkelt.

Upp Upp