Checklista: Livet som företagare
Här är vår steg för steg-guide hur du förbereder dig inför tillvaron som egenföretagare och hur företagandet kan påverka både dig, din familj och privatlivet.
Många drömmer om att förverkliga en idé, bli sin egen chef och bestämma själv. Men hur påverkar det familjen och ekonomin? Och vad händer om affärsidén inte flyger? Vi hjälper dig att undvika fallgroparna så att du är väl förberedd inför livet som egenföretagare.
Här är vår steg för steg-guide hur du förbereder dig inför tillvaron som egenföretagare och hur företagandet kan påverka både dig, din familj och privatlivet.
Bröderna Arvidssons företag norr om Luleå är en framgångssaga. Men starten var tuff. Deras bästa tips är att renodla verksamheten och ta in kapital i ett tidigt skede.
Som företagare har du rätt till ersättning från försäkringskassan precis som en person med anställning har. Din ersättning beräknas på din SGI. SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst och är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan utifrån hur mycket lön du tar ut från företaget.
Det innebär att om du tar ut en låg lön eller ingen lön alls riskerar du att inte få någon ersättning om du blir sjuk.
Du har inte längre samma skydd som när du är anställd. Det kan få betydande konsekvenser för din ekonomi om du blir långvarigt sjuk. Därför behöver du teckna till exempel en sjukförsäkring om du blir sjuk.
Trygg start – en sjukförsäkring för dig som har ett nystartat företag
Trygg grund – ett komplett försäkringsskydd för företagare
Det finns egentligen aldrig några ultimata tillfällen att starta eget. Oftast har man affärsidén, men inte kapitalet. Eller kapitalet, men inte affärsidén.
Det kan också vara svårt att ta ut lön den första tiden. Därför rekommenderar vi att du sparar ihop till en buffert på runt 5–6 nettolöner innan du startar verksamheten. Tänk också på att göra en budget för din privatekonomi innan du startar verksamheten – då vet du hur mycket som går åt varje månad. Ring oss gärna så hjälper vi dig med en genomgång.
Som företagare är du ofta sämre skyddad än anställda. Men så länge du tar ut lön kan du pensionsspara. Dessutom har du oftast större möjligheter att sätta av till pensionen som egenföretagare än vad en anställd normalt har. Det du missar månad 1–10 kan du ta igen månad 10–12. Det ger dig en större flexibilitet som gör att du kan styra pensionen efter likviditet.
Om du jobbar heltid med företaget kan du pensionsspara i vår försäkringslösning Trygg grund, som är utformad för dig som vill ha samma skydd som när du var anställd. Varje månad pensionssparar du 4,5 procent av din lön, vilket är vanligt för anställda med kollektivavtal. Dina pengar kan tidigast betalas ut från 55 år och kortaste utbetalningstid är fem år. Om du vill kan du välja längre utbetalningstid.
Trygg grund – ett komplett försäkringsskydd för företagare
Här har vi samlat både praktisk information och inspiration för dig som närmat dig tanken om ett eget företag.
Funderar du på att starta aktiebolag eller enskild firma? Vi hjälper dig hela vägen med stöd, råd och framförallt handfasta lösningar.