Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Att bli entreprenör

Drömmer du om livet som entreprenör?
Här har vi samlat grunderna i vad entreprenörskap innebär.
Du hittar även intervjuer med några av våra företagskunder som har
vågat ta steget till att starta eget.

Drömmer du om livet som entreprenör? Här har vi samlat grunderna i vad entreprenörskap innebär. Du hittar även intervjuer med några av våra företagskunder som har vågat ta steget till att starta eget.

Entreprenör. Ganska svårt att säga och lika utmanade att vara. Det entreprenöriella tänkandet skulle kunna sammanfattas som en blick för möjligheter, att våga ta steg framåt och att prestigelöst vara beredd att göra förändringar och byta riktning under resans gång.

Kanske börjar ditt entreprenörskap med en idé om hur någonting kan göras bättre, antingen från grunden eller genom marginell förändring. Kanske har du hittat ett problem som ingen annan erbjuder en lösning på. Oavsett vad strävar efter och vad du uppnår, kan du räkna med ett lärande under resans gång.

Hur tar jag steget att bli en entreprenör?

Att komma igång som entreprenör och att starta företag kan vara en resa i sig. För vissa sker det gradvis, som en utveckling från hobbyverksamhet till en hel- eller deltids­sysselsättning. För andra sker klivet mer plötsligt, till exempel som ett första arbete efter avslutade studier.

Även om du har en idé som du verkligen vill satsa på, kan det vara smart att låta beslutet ta lite tid. Du kan till exempel fundera på om det går att börja i mindre omfattning, parallellt med ett annat deltidsjobb. Funderar du på att lämna ett jobb för din egen verksamhet är det extra viktigt att du sätter dig in i vad beslutet innebär för privat­ekonomin. I det läget kan det vara bra att

  • göra en detaljerad budget,
  • skapa en affärsplan och
  • tänka igenom om du har tillräckligt med kontakter, kunder eller uppdrag för att nå lönsamhet inom tidsramen du räknar med.

Checklistan du som blivande entreprenör inte vill vara utan

Erfarenheter från livet som entreprenör

Att läsa om entreprenörskap kan såklart inte ersätta praktiken. Men att ta del av andras beslut, snedsteg och framgångar kan vara en bra början. Här nedan har vi samlat några intervjuer med entreprenörer som delar med sig av sina erfarenheter.

Läs mer om att bli företagskund