Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Mer hållbart företagande är vägen framåt

Allt fler företag ser det som en självklarhet att ta socialt och miljömässigt ansvar. Det är en viktig utveckling och vi är övertygade om att företag som jobbar aktivt med hållbarhetsfrågor och integrerar hållbarhetsarbetet i sin verksamhet är framtidens vinnare.

Vad är hållbart företagande?

Hållbart företagande kan vara olika saker beroende på i vilken bransch man verkar i, men, oavsett vilken typ av företag man driver handlar det om att se till andra faktorer än de rent ekonomiska. 

I stora drag handlar hållbart företagande om att tillämpa en arbetsmodell som gynnar omgivningen såväl socialt som miljömässigt – både idag och även kommande generationer.

Bygg ett hållbart företag

Hur kan du få med hållbarhetsperspektivet i din dagliga verksamhet? En metod är att utgå från de tre p:na – People, Planet och Profit. Med hjälp av dem kan du göra en plan för hur du ska ta ansvar för människor och miljö, samtidigt som du skapar lönsamhet.

People

People fokuserar på de sociala frågorna som rör din verksamhet. Det kan vara saker som till exempel rör de anställdas villkor, främjandet av mångfald och könsrepresentation på arbetsplatsen eller säkerhetsnivån på företagets produkter och tjänster.

Planet

Planet berör frågor som handlar om klimatet. Att minska den negativa miljöpåverkan är nödvändigt för alla företag om vi ska kunna nå hållbarhetsmålen i Parisavtalet. Det här arbetet, mot minskade utsläpp, gäller både de produkter och tjänster företaget säljer och de produkter och tjänster som företaget köper in. En mer hållbar arbetsmodell kan även göra ditt företag mer attraktivt för kunder, investerare och medarbetare.

Profit

Profit handlar om företagets lönsamhet, det vill säga vad företaget tjänar pengar på. En hållbar affärsidé är minst lika viktigt som att säkerställa att de sociala faktorerna och de miljömässiga aspekterna tas i beaktning. Identifiera vilka hållbarhetsbehov det finns i din bransch och försök att fokusera på dem i din verksamhet.

Guider för hållbarhetsarbete i företag

Kom igång med företagets hållbarhetsarbete

I den här guiden får du tips om hur ditt företag kan komma igång med hållbarhetsarbetet och åtgärderna. Du får bland annat tips om hur du kan identifiera frågor där ditt företag kan ha potential att göra skillnad.

Ta nästa steg i företagets hållbarhetsarbete

När du har påbörjat hållbarhetsarbetet i den egna verksamheten kan nästa steg vara att kartlägga hela värdekedjan. Här tipsar vi om hur du kan göra för att ta hållbarhetsarbetet till nästa nivå och integrera hållbarhetsarbetet i verksamheten.

Rådgivning från våra samarbetspartner

För att komma framåt i hållbarhetsarbetet kan ditt företag ta hjälp av rådgivare inom området. Genom att vända dig till våra samarbetspartner kan du få stöd i olika delar av arbetet, beroende på hur långt ditt företag har kommit.

Få hjälp av Almi att hitta rätt

Almi erbjuder en kostnadsfri hållbarhetsdialog för företag. Genom dialogen kan ditt företag få kunskap om hållbarhetsområdet och hjälp att hitta relevanta utvecklingsområden för din verksamhet. 

Hållbarhetsrådgivning med experter från Aspia

Som kund hos oss får ditt företag 40 minuter kostnadsfri rådgivning av Aspia för frågor om hållbarhetsrapportering och hållbarhetsstrategi. Du kan också anlita Aspia för ytterligare analyser i företagets hållbarhetsarbete. 

Fonder med olika hållbarhetskategorier

Om ditt företag vill placera kapital i fonder finns möjligheten att välja placeringar utifrån olika hållbarhetskategorier. Utforska vårt fondutbud och läs mer om hur företag kan spara i fonder.

Investeringar innebär en risk. 

Bättre hälsa på jobbet

En del av arbetet med social hållbarhet kan handla om insatser på arbetsplatsen. Som arbetsgivare kan du bland annat arbeta förebyggande med hälsa, vilket i sin tur kan öka företagets attraktionskraft. Ta del av våra tips och läs mer om våra samarbeten och försäkringar du kan teckna för de anställdas hälsa. 

Kontakta mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Vill du ringa oss istället? Du når oss på 0771-43 10 00
Öppet måndag–fredag 8–16:30