Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Ett nyårslöfte som förändrade livet – Combify prisas för Årets nystart

Rim Alexandra Halfya och Alaa Alshawa, grundare till företaget Combify.
Rim Alexandra Halfya och Alaa Alshawa, grundare till företaget Combify.

En flicka hamnar under en bil i Dubai och förlorar rörligheten i sina ben. En arkitektstudent i Damaskus tvingas fly över havet för att undkomma kriget i Syrien. Två personer vars öden senare ska flätas samman på en nyårsfest i Stockholm. Medan raketerna smattrar utanför fattar de ett beslut som ändrar allt: ”vi ska starta företag ihop!”

En kväll i Dubai som förändrade allt

En solig dag började lida mot kväll i Dubai. Den då 14-åriga Rim Alexandra Halfya var ute, på väg att träffa några vänner. Hon närmade sig ett övergångsställe. Två bilar stannade och hon började gå – innan hon uppfattade en skugga. En tredje bil kom farande och körde rakt in i henne. Hon dunsade ner i marken, det var blod överallt.

Rim Alexandra Halfya
Alexandra hjälpte vårpersonal på Centralstationen i Stockholm att tolka under flyktingkrisen 2015.

Stora delar av det efterföljande året fick Alexandra tillbringa på sjukhus. Hon hade blivit delvis förlamad och måste genomgå ett antal olika operationer. Själv minns den första tiden efter olyckan som att alla anhöriga omkring henne var oroliga och grät, medan hon själv var den som höll humöret uppe. Men kampen för en fungerande tillvaro skulle visa sig bli lång.

Eftersom Alexandras pappa bodde i Sverige valde hon så småningom att flytta dit. Där hoppades hon kunna få ett rikare liv, med större möjligheter. Hon började plugga, men smärtan vägrade att ge med sig och för att klara vardagen var hon tvungen att gå på tunga mediciner. Långsamt bröts hon ner och hamnade i en klinisk depression, innan hon till sist drabbades av ett hjärtstopp. Och där, tillbaka i sjukhussängen, kom hon till insikt.

 – Jag behövde ta mig ur det svarta hål som jag befann mig i – sluta med medicinerna och i stället lära mig att leva med smärtan. Dessutom insåg jag att jag måste hitta något verkligt meningsfullt att sysselsätta mig med.

Året var då 2015, och det som i Sverige hade kommit att kallas ”flyktingkrisen” var inne i sin mest intensiva fas. Så fort Alexandra hade repat sig tog hon sig till Centralstationen i Stockholm. Där började hon tolka och hjälpa vårdpersonal som fanns på plats, för att de skulle kunna kommunicera med nyanlända. Det blev starten på ett omfattande engagemang för flyktingar för Alexandras del.

Fast i krigets Syrien

Alaa Alshawa studerade till arkitekt i Damaskus när det syriska inbördeskriget bröt ut. I flera av stadens förorter lade bomber och skottlossning snart höghusbyggnader i ruiner. Hundratals civila dog.

Trots kaoset omkring honom lyckades Alaa 2015 slutföra sina studier. Nu fanns bara två val, visste han – att delta i kriget eller lämna landet.

Alaa Alshawa
Alaa lyckades ta sig till Sverige där han bedömde att det skulle vara lättare att få jobb eftersom många pratar bra engelska.

Tillsammans med några vänner tog sig Alaa till Turkiet och vidare över havet till Grekland. Sedan fortsatte de norrut, genom Europa. De åkte buss och tåg inom de olika länderna. Landsgränserna passerade de till fots. Alaa hade hela tiden Sverige som mål.  

– Orsaken var att jag visste att de flesta i Sverige pratar bra engelska och jag tänkte att det skulle göra det lättare för mig att komma in på arbetsmarknaden.  

Framme i Sverige blev han anvisad till ett boende i Dalarna. Ganska snabbt fick han sedan jobb hos en arkitektbyrå i länet, som blev förtjusta i de 3D-ritningar som han hade visat dem.

Nyårslöftet som inte rann ut i sanden

Första gången Alexandra och Alaa träffades var på ett arbetsmarknadsevent i Leksand, dit de båda hade bjudits in som talare. De bytte nummer, höll kontakten och snart hade Alexandra tagit med Alaa på en nyårsfest, där nyårslöften kom på tal. Alaa hade vid det här laget hunnit fundera vidare på vad han ville och svaret var självklart.

– Jag ska starta ett företag!

Alexandra blev genast nyfiken och började ställa följdfrågor. Ett livligt samtal uppstod dem emellan och en efter en började de andra festdeltagarna droppa av och röra sig vidare. Innan kvällen var slut hade Alaa och Alexandra bestämt sig för att göra slag i saken. Tillsammans.

Det tog ett tag innan den nykomponerade entreprenörsduon kom vidare med sina ambitioner. Ett första hinder på vägen blev startkapital – där ett lån från Almi först beviljades, men sedan inte kunde betalas ut eftersom Alaa saknade permanent uppehållstillstånd. Att kalibrera affärsidén krävde också en hel del arbete. Fast allt sådant kan idag kännas rätt avlägset.

Prisbelönta entreprenörer som vill se mer och smartare byggande

Combify – som alltså blev namnet på Alexandras och Alaas gemensamma företag – har numera ett tjugotal anställda och har tagit in över 30 miljoner kronor i kapital från investerare som Bonnier Ventures och Backing Minds. Då företaget vuxit så snabbt har de redan fått byta kontor flera gånger och nyligen flyttade de in i sina nuvarande lokaler på Kungsholmen.

Idén bakom Combify är att tillgängliggöra information om detaljplanearbete och markanvisningar i alla svenska kommuner för olika fastighetsutvecklare. Data samlas helt enkelt in och läggs upp i en plattform där kunderna sedan kan logga in.

Problemet som Combify därmed löser är att den här typen av information annars är svåråtkomlig. Att få fram den kräver både tid och resurser – och i många fall lokalkännedom.

– Fakta om bygg- och områdesplaner ligger ofta utspridd på kommunernas hemsidor. Strukturen och datakvalitén skiljer sig dessutom mycket från kommun till kommun. Det vi gör är att plocka ut den information som är relevant, samla den och presentera den på ett greppbart vis. Bland annat använder vi oss av maskininlärning, för att kunna läsa av kommunstyrelsernas protokoll, och ställer uppföljande frågor direkt till de projektansvariga, säger Alexandra.    

Målet är att det ska bli lättare för aktörer inom fastighetsbranschen att vara med och utveckla Sverige.

 

– Vi vill att fler företag ska ges möjlighet att delta i olika fastighetsutvecklingsprojekt – att också små- och medelstora företag, liksom internationella bolag, ska få chansen att ta del av byggprojekt redan i tidig fas. Det behövs för mer och smartare byggande i hela landet, avslutar Alaa.

Stiftelsen Internationella Företagare i Sverige (IFS) tilldelade nyligen Alexandra och Alaa priset Årets nystart för sitt arbete med Combify.

Läs mer om Combify