Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Ung pionjär vill sätta Sverige på kartan inom kvantdatorer

Zaid Saeed

Zaid Saeed kom till Sverige som 11-åring efter att familjen flytt krigets Irak. Uppväxten präglades av en känsla av utanförskap, men också av drivkraften att vem som helst kan göra vad som helst. Nyligen utsågs 26-åringen till Årets Unga Pionjär för sitt arbete med bolaget SCALINQ och viljan att sätta Sverige på kartan inom kvantdatorer.

Inne i en trång verkstad i Vasastaden i Göteborg pågår en teknisk revolution. Det är här SCALINQs sju anställda arbetar med att sätta Sverige på kartan inom kommersiella kvantdatorer.

– Vi knackar på dörren till något enormt, säger Zaid Saeed, medgrundare och vd. Kvantdatorer är en plattformsteknologi som kan användas i allt ifrån tillverkning av nya mediciner, bättre batterier, optimering i produktion till optimering i logistik. Jag brukar vilja likna effekten som kvantdatorer kan ha på våra liv med den av smartphones och internet.

I slutet av förra året utsågs 26-åriga Zaid Saeed till Årets Unga Pionjär, ett pris som delas ut av Kung Carl XVI Gustaf till företagare i Sverige med utländsk bakgrund och som SEB sponsrat sedan 16 år tillbaka. Zaid Saeed ser priset som ett hedersbetyg till hela teamet på SCALINQ, men även som en milstolpe i sin personliga resa.

När Zaid Saeed var nio år gammal flydde hans familj från Irak. Det var 2006, tre år efter krigets utbrott och situationen i landet var fortfarande mycket osäker, inte minst i Baghdad där familjen bodde.

– Jag visste inte då hur mycket vi lämnade bakom oss. Jag minns att vi låste in alla våra värdesaker i vårt lilla hus. Jag tänkte att vi kommer att komma tillbaka, men det hoppet tappade jag, säger Zaid Saeed.

Efter nästan två års flykt via Syrien och Europa kom familjen till Sverige hösten 2007, närmare bestämt Göteborgsförorten Bergsjön. Zaid hade hunnit fylla elva år och beskriver starten i sitt nya hemland som svår. Familjen flyttade runt mellan olika förorter, samtidigt som kontakten med övriga samhället var väldigt begränsad.

– Det var tufft med utanförskapet. I förorterna får man inte någon exponering för den svenska kulturen. Första gången jag fick det på riktigt var på Chalmers. Hela mitt synsätt på vardagen i Sverige förändrades när jag var runt 19 år gammal, säger Zaid Saeed.

Utveckling av ett pressverktyg.

Med studierna som dörröppnare såg han till att ta till vara på möjligheterna som gavs. Han läste en master inom Quality Engineering på Chalmers, åkte på utbytestermin till Singapore och passade även på att jobba på ett teknikbolag i Kina. Parallellt med det närde han sitt stora teknikintresse.

– Jag har alltid varit väldigt tekniknördig. Jag började med att bygga och sälja speldatorer som hobby. Jag satte ihop olika komponenter till en helhet och det var där jag först började hitta min entreprenöriella sida.

I takt med att Zaid Saeed fördjupade sitt teknikintresse började han också få upp ögonen för forskningen bakom och hur den skulle kunna göra nytta för fler.

– Ofta finns det ett mycket större kommersiellt värde för andra än vad man kan tänka, säger Zaid Saeed.

Han såg framför sig ett eget företag som skulle fokusera på att hjälpa till med att kommersialisera forskning. Samtidigt började han läsa en master inom affärsutveckling på Chalmers. Det var också där han träffade Lisa Rooth som han kom att grunda SCALINQ tillsammans med.

– Vid sidan av våra studier sökte vi oss till banbrytande forskning inom ett tekniskt tungt område som vi skulle kunna få ett genuint intresse och passion för. Vi skannade allt från patentdatabaser till nyhetsflöden och även vårt egna nätverk för att hitta forskning som uppmärksammats.

På bara en vecka hittade de en mängd potentiella projekt.

– Vi fick fantastisk respons, säger Zaid Saeed.

Det tog inte lång tid innan de fick vetskap om det världsledande arbetet på Chalmers inom kvantdatorindustrin, där de också träffade deras medgrundare: Robert Rehammar, Sandoko Kozen och Giovanna Tancredi. Chalmersforskarna arbetade med universitetets storskaliga kvantdator som byggs i projektet Wallenberg Centre for Quantum Technology, WACQT. En kvantdator ska kunna lösa extremt avancerade problem på minuter. Samma problem tar flera år för dagens superdatorer att lösa.

I en kvantdators processor finns så kallade kvantbitar och i takt med att kvantdatorerna blir mer avancerade krävs fler kvantbitar i processorerna, vilket skapar en utmaning. När antalet signaler som ska färdas mellan processorn i kvantdatorn och resterande elektronisk utrustning ökar uppstår en flaskhals. Forskargruppen på Chalmers hade hittat en lösning på det problemet.

– De visste själva att det var värdefullt, men de hade varken intresset eller kunskapen att ta det här till marknaden, säger Zaid Saeed och fortsätter:

– Först ville de ha någon mycket mera senior inom affärsutveckling, men sedan träffades vi och de såg min och Lisas genuina passion och intresse för ämnet samtidigt som vi båda var tekniskt kunniga för att begripa lösningen.

Zaid erkänner att han själv inte kunde särskilt mycket om just kvantdatorer vid starten. Men han var fast besluten att lära sig och började konsumera allt som gick att få tag på. Från poddar och Youtube till forskningsrapporter och, inte minst, sina forskarkollegor.

– Jag har en helt egen kvantdatorbibel, säger Zaid Saeed och skrattar.

Trådar som blommar ut från en gyllene puck.
Trådarna som blommar ut från den gyllene pucken är anslutningar som leder signaler in och ut från kvantchippet. ”Man kan säga att vi är ”the last mile delivery” av signalen som kommer in i processorn”, säger Zaid Saeed.


Idag säljer SCALINQ sin patenterade produkt LINQER, en slags hårdvara designad för att kunna hantera en stor mängd signaler i en kvantprocessor, till forskningsinstitut och kvantdatortillverkare världen över.

– Chalmers och WACQT har redan satt Sverige på kartan inom kvantdatorer. Nu vill vi sätta Sverige på kartan som en kommersiell leverantör av hårdvara.

Utmärkelsen Årets Unga Pionjär var en ögonöppnare för Zaid Saeed som berättar att han saknat entreprenöriella förebilder med liknande bakgrund som sin egen under uppväxten. Han tänkte att det kanske skulle bli upp till honom att visa att man kan åstadkomma allt man vill och lite till, oavsett bakgrund. Men Årets Nybyggare öppnade dörrarna till ett helt nätverk och han insåg att han inte behövde bära den fanan ensam.

– Det var roligt att se att det fanns ett nätverk redan etablerat, jag kände inte till det innan. Det var verkligen kul att se att det finns många andra som bryr sig om de entreprenörer som haft unika resor.

Vad tänkte dina föräldrar om att du fick utmärkelsen?

– De var så stolta och glada. Att se deras lycka var fantastiskt för mig. Så länge jag kan minnas har de bara gjort uppoffringar för att vi barn ska ha det bra. Än idag springer de hit till kontoret och fixar saker, om något skulle saknas, säger han och ler.