Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

3 viktigaste skillnaderna mellan att vara anställd och egenföretagare

Som egenföretagare har du inte samma skydd som när du är anställd. Det kan få betydande konsekvenser både för företagets ekonomi och din privata. Här är tre saker du ska ha koll på när du går från anställd till egenföretagare.

Sjukdom

Om du blir långvarigt sjuk kan du få ersättning från Försäkringskassan som egenföretagare, men hur mycket beror på hur mycket lön du tar ut från aktiebolaget eller hur stort överskottet är i din enskilda firma. På Ersättningskollen (ersattningskollen.se) kan du räkna ut hur mycket du kan få i sjukpenning beroende på vilken bolagsform du har.

Därför rekommenderar vi att du tecknar en sjukförsäkring som kompenserar för en del av skillnaden. Vår sjukförsäkring Trygg start passar dig som inte har en regelbunden inkomst. Dessutom är den kostnadsfri de två första åren.

Trygg start – en kostnadsfri sjukförsäkring de två första åren

Pension

Som anställd får du pension av din arbetsgivare, men som egen företagare måste du själv sätta av pengar till pensionen. När du pensionssparar skapar du en trygg framtid och kanske ekonomisk frihet att gå i pension lite tidigare.

Pensionsspara med Trygg grund – ett komplett försäkringsskydd för dig som företagare

Ansvarsförsäkring

När du som anställd av misstag gör sönder något när du är ute på uppdrag står företagets försäkring för kostnaden. Men om du har eget företag behöver du en ansvarsförsäkring som täcker detta.

Med vår samarbetspartner Trygg Hansa får du hjälp med att se över både företagets försäkringar, men även dina privata hemförsäkringar, bilförsäkringar med mera.

Skaffa ansvarsförsäkring genom vår samarbetspartner Trygg Hansa