Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Aktier för nybörjare – vi lär dig grunderna

Att handla med aktier är ett kul och spännande sätt att få ditt sparande att växa. Men hur kommer du igång och vart ska du börja? Vi hjälper dig ta nästa steg!

Har du funderat på att börja med aktier men känner dig lite osäker på hur, och kanske framförallt vart du ska börja? I vår aktieskola kan du som vill sätta igång med aktier lära dig mer om allt från vad en aktie är och hur aktiekursen fungerar till hur du säljer och deklarerar dina aktier.

Vi tycker att det ska vara enkelt att handla med aktier. Med aktieskolan hoppas vi att du som nybörjare ska lära dig grunderna för att kunna komma igång och göra det bästa av ditt sparkapital.

Börja med aktier

Att börja med aktier har aldrig varit så populärt som nu, men för dig som är nybörjare kanske det kan kännas både främmande och svårt. Hur börjar du med aktier? Vad är det bra att ha koll på innan du sätter igång? Och finns det några bra tips att ha i åtanke för dig som är nybörjare inom aktier? 

Aktiemarknaden kan svänga från dag till dag och det innebär alltid en viss risk att investera i aktier. Omvärldsfaktorer som till exempel bostadsmarknader, pandemier och framtidsutsikter kan alla påverka aktiekursen, men sett över längre tid har aktiemarknaden haft en uppåtgående trend.

Stockholmsbörsen har historiskt sett återhämtat sig relativt bra efter de olika smällar och börskrascher som inträffat. Och den har under de senaste 25 åren stigit med cirka 15 procent om året.

När du ska sätta igång med aktier är det kanske därför extra viktigt för dig som är nybörjare inom aktier att ha en långsiktig sparplan, så du hinner lära dig hur aktiehandeln fungerar.

Det första du behöver för att börja med aktier är ett startkapital. Hur mycket du vill investera är helt upp till dig och det fina med aktier är att det inte alls behöver vara särskilt stora belopp.

I vår aktieskola kan du sen lära dig mer om allt du behöver ha koll på när du ska börja med aktier. Är du kund hos oss kan du även få tips på aktier som vi har köp- och säljrekommendation på, logga in på internetbanken för att komma igång.

SEB Aktieskola

I vår aktieskola får du verktygen för att själv ta beslut om vilka aktier du ska köpa, när du vill sälja och på vilken typ av konto du vill sköta din aktiehandel. Oavsett om du är nybörjare inom aktier eller har hållit på med aktier ett tag kan vi hjälpa dig som vill få ut mer av ditt sparande.

Vi har delat in aktieskolan i olika delar för att du enkelt ska hitta den information som du är ute efter.

Lär dig mer om grunderna i aktiesparande

Här har vi samlat nyttig information för dig som är intresserad av att lära dig mer om aktier.

Vad är aktier?

Vad är egentligen en aktie och finns det flera sorters aktier? Vi lär dig allt du behöver veta om aktier och lite till.

Lär dig mer om aktier

Hur fungerar aktier och aktiekursen?

Split, blankning, teckningsrätter och utdelning… Termerna är många. Men hur fungerar aktier egentligen och kanske viktigast av allt, hur fungerar aktiekursen?

Lär dig mer om aktiekursen

Varför ska du investera i aktier?

Varför är det bra att investera i aktier? Och finns det några risker som det är bra att ha koll på när det kommer till aktiehandel? Vi går igenom det och hur du faktiskt kommer igång med att investera i aktier. Lär dig mer här.

Vad är ett ISK?

Om du har du hört talas om aktier har du nog även hört begreppet investeringssparkonto, ISK eller ISK-konto. Vad är det och varför kan du behöva det när du ska börja med aktiehandel?

Lär dig mer om ISK-konto

Hur köper man aktier?

Har du hittat en aktie som du vill investera i? Då är det dags att köpa, men hur går ett köp till och vad behöver du tänka på när du köper aktier?

Lär dig mer om hur du köper aktier

Hur väljer man aktier?

Vet du redan vilka aktier du vill köpa? Toppen! Vill du veta hur du ska tänka för att hitta fler aktier att investera i? Vi går igenom olika investeringsstrategier och vad du kan tänka på när du väljer aktier.

Lär dig mer om aktiebedömning

Vad kostar det att handla med aktier?

Att handla med aktier är förknippat med olika kostnader. För dig som är redo att börja investera kan det vara bra att känna till vilka kostnader som kan komma i spel. Courtage, förvaltningsavgifter och valutakostnader? Vad kostar det egentligen att handla med aktier och vilka avgifter betalar du som är kund hos oss?

Lär dig mer om kostnader för aktiehandel

När är det dags att sälja?

Finns det några riktlinjer för när du bör sälja eller är det bara att gå på känsla? Vi går igenom olika scenarion för när det kan vara läge att sälja.

Lär dig mer om att sälja aktier

Deklarera aktier

Börjar deklarationen närma sig? Om du har sålt aktier kan du behöva deklarera dina aktieförsäljningar. Men det finns också kontotyper där du slipper deklarera dina affärer. Vi går igenom när du behöver deklarera och hur du gör det.

Lär dig mer om deklaration av aktier

Customer service