Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Vad kostar det att handla med aktier?

När du handlar med aktier betalar du förutom aktiens pris också en avgift för att få handla på börsen. Kanske har du hört om courtage, men är osäker på vad det är. I den här delen av aktieskolan går vi igenom olika typer av courtage du kan stöta på och vad aktier faktiskt kostar.

Vad är courtage?

Courtage är en avgift som tas ut när du köper och säljer aktier. Ordet kommer från franskan, på svenska heter det egentligen kurtage eller kommission, men idag är det vanligare att använda det franska ordet.

Courtage betalar du alltså både när du köper och säljer aktier.

Courtage finns i olika varianter:

  • Fast courtage: om du har fast courtage på din aktiehandel betalar du samma avgift oavsett hur mycket du köper aktier för. Du betalar alltså samma avgift för en affär på 100 kronor som på 100 000 kronor. Fast courtage är oftast bäst för de som gör stora aktieaffärer och är som regel inte lika fördelaktigt för de som handlar för mindre belopp.

  • Rörligt courtage: om du har rörligt courtage baseras avgiften för köpet eller försäljningen på affärens storlek. Rörligt courtage är alltså en procentuell avgift, exempelvis 0,09 procent.

  • Minimicourtage: När det kommer till rörligt courtage är det även vanligt att det finns ett minimicourtage. Det är det lägsta möjliga beloppet för courtage som du får betala när du handlar för mindre belopp.

Courtage hos SEB

När du handlar aktier hos oss via appen eller internetbanken betalar du ett rörligt courtage på 0,09 procent på affärsbeloppet (med undantag för Spotlight och NGM). Det är alltså storleken på affären som avgör hur hög din avgift blir i kronor räknat. Vårt minimicourtaget är 1 krona på svenska och nordiska aktier, 10 kronor på europeiska aktier och är alltså det du betalar som lägst. När du lägger en order över en viss brytpunkt betalar du det rörliga courtaget istället. Här kan du läsa mer om SEB:s courtage

Ingen avgift för investeringssparkonto (ISK) eller Enkla depån

Hos SEB betalar du ingen avgift för en depå eller ett ISK-konto. Du betalar bara den årliga schablonskatten för det belopp som du har på ditt ISK-konto. Läs mer om ISK – ett konto för både fonder och aktier.

Aktiekursen – priset på aktier

Vi har tidigare gått igenom de olika faktorer som påverkar aktiekursen i mer detalj. Men det är värt att nämna igen några av de bidragande faktorerna till aktiekursens utveckling.

Den största bidragande faktorn till en akties kurs är utbud och efterfrågan. För att handla med aktier måste en köpare matchas med en säljare och dessa behöver sen komma överens om ett pris. Detta sköts automatiskt med hjälp av aktieordrar och aktiemäklare, likt SEB.

Övriga huvudsakliga faktorer som påverkar aktiekursen är:

  • Förväntade företagsvinster
  • Konjunktur och räntor
  • Utländska börser
  • Rykten och spekulationer
  • Företagsköp

Exempel:

Aktie X har tidigare kostat 150 kronor. En köpare som är villig att betala 200 kronor för aktie X matchas med en säljare som är villig att sälja till det priset. Detta leder till att aktiekursen nu stiger från 150 kronor till 200.

Precis som att en aktiekurs kan stiga kan den även sjunka lika snabbt.

Så hur mycket kostar det att köpa aktier? Aktiens kostnad beror i slutändan på aktiekursen, vilken typ av courtage du har och det belopp du och en säljare kommer överens om.

Vanliga frågor och svar om kostnader för aktiehandel

Avgiften du betalar när du köper eller säljer aktier kallas courtage eller kurtage. 

När du köper eller säljer aktier läggs courtaget till det belopp du handlar för.

Exempel:

Handlar du aktier för 100 kronor med ett courtage på 1 krona betalar du vid köptillfället totalt 101 kronor.

När du säljer aktier dras courtaget från försäljningen.

Exempel:

Om du säljer aktier för 100 kr med ett courtage på 1 krona får du in 99 kronor på ditt konto.

Beroende på vilken typ av courtage du har fungerar det lite olika. Om du har fast courtage betalar du samma avgift oavsett hur stort belopp du handlar för. Om du har ett rörligt courtage baseras det på beloppet du handlar för och adderas sen till köpbeloppet. Om du har rörligt courtage, men handlar aktier för ett lägre belopp, betalar du minimicourtaget. SEB har ett rörligt courtage från 0,09 procent med ett minimicourtage på 1 krona när du handlar aktier i Sverige och Norden, och 10 kronor när du handlar aktier i Europa.

Rörligt courtage baseras på köpbeloppet. För att beräkna ditt courtage tar du det belopp du vill köpa aktier för och multiplicerar det med procentsatsen.

Exempel:

Du köper aktier för 10 000 kronor och betalar vårt rörliga courtage på 0,09 procent = 10 000 × 0,0009 = 9 kronor.

Med rörligt courtage baseras din courtageavgift på beloppet du köper eller säljer aktier för. Hos oss på SEB betalar du en avgift från 0,09 procent av beloppet, men som minst 1 krona.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.