Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Hur du köper aktier – allt du behöver veta om aktieköp

När du väl har satt upp ditt nya konto och nu ska sätta igång på riktigt kan det vara bra med lite tips för hur du faktiskt köper aktier. Vi går igenom de olika stegen i att köpa aktier och ger dig lite nyttiga tips på vägen. Vi hjälper dig med köpet av dina första aktier.

Hur vet du vilka aktier du ska köpa?

Det svåraste när det kommer till att handla aktier är vilken aktie du ska välja. Och tyvärr finns det inga garantier för att en viss aktie kommer att stiga i värde. Det finns däremot flera saker du kan tänka på när det kommer till att välja aktier.

Vilken investeringsstrategi du ska ha är det första du behöver tänka på när du ska köpa aktier. Den skapar nämligen grunden till de investeringsbeslut du sen tar. Andra faktorer som företagets storlek, vilken bransch de är aktiva i och hur omvärlden ser ut bör också beaktas när du köper aktier.

5 tips att tänka på när du köper aktier

Vilka aktier du väljer att köpa är i slutändan helt upp till dig. Men vad ska du tänka på när du köper aktier? För att hjälpa dig att ta nästa steg med ditt sparande har vi här samlat fem bra tips att ha i åtanke när det kommer till att köpa aktier.

 1. När du väl bestämt dig för att börja med aktier kan det kännas lockande att storsatsa direkt. Men precis som när det kommer till sköldpaddan och haren så är det bäst att till en början gå fram sakta men säkert. Köp därför inte allt på en gång. Genom att sprida ut dina köp minskar du risken att få ett för dyrt pris på dina aktier. Tänk även på att du betalar courtage på varje köp, så gör inte allt för många, små köp.

 2. Försök att köpa aktier inom flera olika branscher och länder. Att diversifiera sin aktieportfölj sprider risken. Du blir då inte lika utlämnad till en viss bransch eller ett visst lands ekonomi. Och minskar på det sättet risken för att enstaka händelser eller ekonomiska kriser ska påverka dig och ditt aktiesparande i alltför stor utsträckning.

 3. Undvik småföretagen. Det finns absolut en möjlighet att ett nystartat eller ett litet företag ska växa och bli en så kallad kursraket. Men risken finns även att det lilla företaget går i konkurs eller helt enkelt inte expanderar. Det är därför mer riskfyllt att investera i små bolag än i lite större och mer etablerade.

 4. Mångfald bland företag är bra. Precis som när det kommer till att sprida risken mellan olika branscher och länder är det även bra att göra det när det kommer till företag. När du börjar köpa aktier kan det därför vara bra att sprida ut dina investeringar mellan olika företag. En grundregel är att ha åtminstone 10–15 bolag i sin aktieportfölj och att inte ha mer än 25 procent av sitt sparande i ett företag.

 5. Det sista tipset kan kännas självklart men vi säger det ändå. Köp bara aktier i lönsamma företag. Ett bolag som inte tjänar pengar kan inte ge utdelning och möjligheten att tjäna pengar på dina aktier försämras därmed betydligt.
   

Hur går det till att köpa aktier?

När du bestämt dig för vilken eller vilka aktier du vill köpa är det dags för det roliga. Att göra ditt första köp. Hos SEB kan du köpa aktier på internetbanken eller direkt i appen.

Som du kanske kommer ihåg från avsnittet Vad är en aktie? så är det mycket som kan påverka aktiekursen. Men det faktiska priset du får betala är i slutändan en uppgörelse mellan dig som vill köpa aktien och den som vill sälja sina aktier. Det är därför bra att se till att du har tillräckligt mycket pengar på kontot. Som regel kan det vara bra att lägga till en marginal på 5 procent ovanpå marknadspriset när du lägger en aktieorder.

Aktier att köpa uppstår inte ur tomma intet utan det finns, som med de flesta varor, en säljare och en köpare. Inom aktiemarknaden fungerar det så att du som vill köpa aktier blir matchad med någon som vill sälja. Matchningen mellan köpare och säljare sker via din handelsplattform. Du behöver alltså inte leta upp en säljare själv utan det görs när du lägger din aktieorder.

Vad är en aktieorder?

För att köpa aktier lägger du en aktieorder. En aktieorder är en slags beställning där du anger vilken aktie du vill köpa, hur många och till vilket pris. När det kommer till pris brukar det för nybörjare vara bra att ange den aktuella aktiekursen eller marknadspriset. Det ökar chansen att ditt aktieköp går igenom.

Normalt gäller en aktieorder en dag, något som kallas intradagsorder. Om den inte avslutas innan handelsdagens slut tas den bort och du behöver lägga en ny order nästa dag.

Förutom intradagsorder går det även att lägga en flerdagsorder när du ska köpa aktier. Risken med det är däremot att du kan behöva betala mer för en aktie om aktiekursen går ner innan du hinner upptäcka och ändra din order.

Vad är orderdjupet?

I orderdjupet kan du få mer information om det pris som en aktie har för tillfället. Då information om vad andra köpare är villiga att betala och vad säljarna kan tänka sig att sälja för. Här kan du även se hur många aktier som är ute på marknaden.

Orderdjupet ger dig alltså en indikation på var du bör lägga dig prismässigt för att öka chansen att ditt aktieköp ska gå igenom.

När ska du köpa aktier?

När du ska köpa dina aktier är helt upp till dig, men det har visat sig att vissa tider på dygnet i regel är bättre än andra.

 • Aktier kan som regel endast köpas på vardagar.
 • Den sämsta tiden på dygnet att köpa aktier är direkt efter att börsen har öppnat för dagen, det vill säga mellan klockan 9 och 10 på morgonen.
 • Den bästa tiden att köpa aktier på är det inte lika stor enighet kring. Vissa menar att den bästa tiden är från klockan 11 till 13, medan andra menar att den bästa tiden är precis innan börsen stänger för dagen, mellan klockan 16 och 17.

Det som går att konstatera är att aktiemarknaden går upp och ner under dagen. Och när du väl blivit varm i kläderna när det kommer till att köpa aktier är detta något du kan beakta. För dig som precis kommit igång är det däremot inte lika viktigt. Se istället till att du har en bra övergripande strategi när det kommer till att köpa dina första aktier.

Hur du köper aktier

Tänk på att: När du handlar aktier på ett ISK-konto behöver du först föra över det belopp du ska handla för från ditt bankkonto till ditt ISK. Handlar du på en aktiedepå dras pengarna direkt från bankkontot som är kopplat till din depå. Följ sedan dessa steg.

 Hur du köper aktier med SEB-appen

 1. När du loggat in i appen klickar du på Spara och sedan på Handla aktier. Klicka sedan på sökrutan och sök på den aktie du vill köpa.

 2. När du hittat aktien klickar du på Köp för att lägga din aktieorder.

 3. När din order gått igenom ser du dina nya aktier på det konto som du har köpt aktier på.

 Hur du köper aktier på internetbanken

 1. När du loggat in på internetbanken klickar du på fliken Fonder & värdepapper och sedan på Köp aktier. Välj sedan aktie från de olika aktielistorna eller klicka på sökrutan och sök på den aktie du vill köpa.

 2. När du hittat aktien klickar du på Köp för att lägga din aktieorder.

 3. Välj vilket konto du vill handla på och hur många aktier du vill köpa. Här kan du också välja om du vill handla till marknadspris eller annat pris och hur länge du vill att din order ska gälla.

 4. När din order gått igenom ser du dina nya aktier i översikten. Under Historik/avräkningsnotor kan du också se till vilken kurs du fick köpa dina aktier.

Vanliga frågor och svar

När du lägger en order är den oftast giltig i en dag. Har ditt aktieköp inte gått igenom innan dess tas den bort. Du behöver då lägga en ny order om du fortfarande vill köpa aktien.

Alla ändringar som görs i ordern, förutom minskning av antal aktier eller förlängning av giltighetstid, leder till att du tappar din plats i kön.

När ditt aktieköp har gått igenom kan du se vilken kurs du fick betala i något som kallas avräkningsnota. Gå till din kontoöversikt, “Mina värdepapper”, på internetbanken och klicka på “Historik/avräkningsnotor” för att se dina avslutade affärer. Klicka på aktienamnet för att se kursen och övriga detaljer om affären.

En avräkningsnota är en skriftlig handling som upprättas när du köper eller säljer aktier och andra värdepapper. Vid köp kallas det även köpnota och vid försäljning säljnota. I avräkningsnotan framgår det bland annat vilka aktier du köpt och hur många, vilken kurs du fick på affären och vilket courtage du fick betala. Du ser också vad det slutgiltiga beloppet blev och vilket konto pengarna kommer att dras ifrån eller sättas in på.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.