Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Privat pensionssparande – eget sparande till pensionen

Funderar du på att spara själv till pensionen? Privat pensions­sparande kan vara svårt att komma igång med innan man förstår hur det fungerar. Vi hjälper dig på vägen och förklarar vad du bör tänka på när det kommer till ditt eget pensions­sparande.

5 saker du behöver veta om privat pensionssparande

  1. Du bestämmer själv hur mycket du ska spara. 
  2. Ju tidigare du börjar spara, desto mindre behöver du spara per månad. 
  3. Många vill ha en pension som motsvarar 80 procent av sin slutlön.
  4. Tre vanliga sparformer är fondförsäkring, traditionell försäkring och investerings­­sparkonto. 
  5. Privat pensions­sparande kan väga upp för utebliven allmänpension under deltidsarbete. 

Behöver du ett privat pensionssparande?

Många vill ha ungefär 80 procent av sin slutlön som inkomst när man blir pensionär. För att nå dit krävs det ett privat pensionssparande. Den allmänna pensionen och tjänstepensionen täcker upp ungefär 60 procent av lönen, men den resterande delen behöver du spara ihop till själv. Därför är det bra att börja spara så tidigt som möjligt, för att inte behöva göra så stora pensionsavsättningar varje gång.

Så kan du spara extra till pensionen

Det finns flera olika sätt att spara extra till pensionen. De vanligaste sparformerna brukar vara fondförsäkring, traditionell försäkring och investeringssparkonto.

Ju tidigare du börjar spara, desto mindre behöver du lägga undan varje månad. Detta beror på den så kallade ränta-på-ränta-effekten, vilket får de sparade pengarna att öka exponentiellt med tiden.

Ett bra riktmärke är att försöka spara 3–5 procent av sin bruttolön. Tjänar du 25 000 kronor i månaden blir det alltså ungefär 1 000 kronor. Detta är en rekommendation baserat på att du börjar sparar tidigt, arbetar heltid och har en jämn löneutveckling. Kommer du exempelvis igång med sparandet senare, saknar tjänstepension eller arbetar deltid så behöver du spara mer.

De flesta som är anställda får tjänstepension från sin arbetsgivare, men om du saknar tjänstepension kan du istället göra avdrag i inkomst­deklarationen för det belopp du sparar till pensionen. Detta kallas för individuellt pensionssparande (IPS). Vill du ta reda på mer om IPS kan du ringa oss eller läsa mer på vår sida om individuellt pensionssparande.

Så fungerar ränta på ränta-effekten:

Räntan du får på det sparade kapitalet gör att beloppet ökar. Om du vid årets början har 1 000 kronor och en ränta på 10 procent innebär det att du kommer ha 1 100 kronor på kontot vid årets slut. Har du samma ränta året därpå kommer räntan ha gjort att pengarna vuxit ytterligare, till 1 210 kronor. Du har då fått mer pengar på kontot, utan att behöva lägga in mer pengar själv. 

Räkna ut ditt eget pensionssparande

Använd gärna vår pensionskalkyl om du vill få en uppskattning av vad ditt eget pensionssparande kan leda till. På så sätt kan du skapa dig en bild av vad det krävs från dig för att uppnå en viss inkomst som pensionär.

Loading...

Öka ditt pensionssparande   Starta ett nytt pensionssparande

Skatt på pensionssparande

Skatten på ditt privata pensionssparande beror på vilken sparform du har valt. Vi går igenom hur skatten skiljer sig mellan sparformerna traditionell försäkring, fondförsäkring och investeringssparkonto. 

Skatt på traditionell försäkring och fondförsäkring

Pensionen som betalas ut från en traditionell försäkring  eller en fondförsäkring betalar du ingen inkomstskatt för. Däremot betalar du en årlig avkastningsskatt under tiden du sparar. Avkastningsskatten är 30 procent på schablonintäkten. Din schablonintäkt räknas ut genom att multiplicera kapitalunderlaget med förra årets statslåneränta plus 1 procentenhet (som lägst 1,25 procent). Kapitalunderlaget är värdet på pensionskapitalet vid början på året plus pensionsavsättningarna som gjorts under året (eller halva värdet av avsättningarna om de betalats in mellan 1 juli – 31 december).

Skatt på investeringssparkonto

Pengarna du tar ut från ditt investeringssparkonto betalar du ingen skatt för. Däremot betalar du en årlig schablonskatt under tiden du sparar. Skatten är 30 procent på schablonintäkten. Din schablonintäkt räknas ut genom att multiplicera kapitalunderlaget med förra årets statslåneränta plus 1 procentenhet (som lägst 1,25 procent). Kapitalunderlaget är värdet på kontot vid ingången av årets fyra kvartal plus de insättningar du gjort under året, delat med fyra.

Vanliga frågor om privat pensionssparande

Samla din ekonomi och få mer tillbaka

Genom att samla en större del av din ekonomi hos oss kan du få mer tillbaka. Med bolån, sparande och pension på samma ställe får du bättre förmåner och tillgång till fler erbjudanden. Upptäck och jämför fördelarna du får med våra tre förmånsnivåer – Plus, Premium och Platinum.

Relaterat innehåll

Lär dig mer om pension

Pensionen kan ses som din framtidslön. Det är den inkomsten du kommer ha när du gått i pension och slutat jobba. Vi hjälper dig gärna på traven och har därför skapat en pensions­skola, så att du enkelt kan lära dig mer om pension – oavsett om du är nybörjare eller redan har sparat ett tag. 

Två personer sitter i gräset vid en flod.

Vilket land har Europas lägsta pensionsålder?

Var i Europa får man tidigast luta sig tillbaka mot olivträdet – eller tallstammen – och njuta av pensionen? Svaret är inte självklart, då de olika ländernas allmänna, statliga pensionssystem är en verklig snårskog. Bland annat finns en uppsjö av olika regelverk för tidig pension. Men låt oss gräva lite.
Kuststräcka i solnedgång.

Försäkringsgivare är SEB Pension och Försäkring AB
Organisationsnummer: 516401-8243, 106 40 Stockholm

Upp Upp