Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Experten: Viktig jämställdhetshandling att ta kontroll över pensionen

Bild på en ung kvinna som tittar in i kameran.

Var tionde man jobbar deltid, gentemot var tredje kvinna. Den här snedfördelningen i arbetstid mellan könen bidrar till att kvinnor löper större risk att drabbas av låga pensionsnivåer. Men det finns smarta sätt för att ta jämställdhetshänsyn under småbarnsåren.  

Att jobba deltid, till exempel under småbarnsåren, påverkar inte bara lönekontot här och nu. Också inbetalningarna till din framtida pension krymper. Samtidigt finns skillnader i hur snabbt bortfallet blir kännbart om man jämför den statliga, allmänna pensionen och den tjänstepension som de flesta arbetsgivare idag erbjuder.

– I den allmänna pensionen finns ”barnårsrätten”, som innebär att den förälder som tjänar minst kompenseras med extra pensionspengar tills barnet fyllt fyra. Först därefter börjar föräldraledighet eller deltidsarbete få stor negativ inverkan. I tjänstepensionen, däremot, minskar ofta storleken på inbetalningarna efter ungefär ett år. Som helhet kan man säga att din framtida pension försämras kraftigt av en längre tids deltidsarbete, säger Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker på SEB.

Porträtt av Susanne Eliasson
Susanne Eliasson

I många fall är det kvinnor som i slutändan riskerar att drabbas av låga pensionsnivåer, enligt Eliasson.

­– År 2018 var kvinnors pension i genomsnitt 69 procent av männens. Det handlar visserligen om en tidigare generation och säger inte så mycket om hur det blir när dagens unga går i pension. Men fortfarande tar kvinnor ut betydligt mer föräldraledighet än män, vabbar oftare och jobbar deltid i större utsträckning.

Kan man rentav säga att det är en viktig jämställdhetshandling att ta kontroll över sin pension?

­– Ja, i bemärkelsen att pension och sparande är en väldigt viktig pusselbit för ekonomisk jämställdhet mellan könen. Men det är självklart angeläget för alla vuxna individer att tänka på sin pension, oavsett kön eller familjekonstellation.       

Räkna ut vad du förlorar och diskutera kompensation med din partner

För den som lever i en parrelation med gemensamma barn finns flera sätt att ta jämställdhetshänsyn vid deltidsarbete.

– Om man behöver jobba deltid för att få vardagen att gå ihop brukar vi rekommendera att båda föräldrar går ner lika mycket i tid. Skulle det inte fungera är det viktigt att den som förlorar inkomst genom att ta större ansvar för det oavlönade arbetet i hemmet kompenseras för det, säger Susanne Eliasson.

Hon fortsätter:

– Steg ett är att räkna på vad deltidsarbetet faktiskt kostar i form av minskad pension. Det kan verka svårt, men vi på SEB har tagit fram ett praktiskt verktyg som på bara ett par minuter hjälper dig att få grepp om det. Steg två är att starta ett löpande kompensationssparande till den som tappar avsättningar till sin framtida pension på grund av ojämställd föräldraledighet. En dellösning, om man är gift, är att löpande föra över sin premiepension till den förälder som har gått ned i tid.

Med ett kompensationssparande på plats minskar risken för obehagliga överraskningar senare, den dag då pensionen närmar sig, menar Eliasson avslutningsvis.