Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Pension och jämställdhet

Sverige är ett av de mer jämställda länderna i världen. Trots det har vi en bit kvar innan vi når jämställda pensioner. Kvinnor har i regel lägre pensioner än män, men det finns saker du kan göra för att börja jämna ut skillnaderna redan idag.

Ojämställda pensioner

Det allmänna pensionssystemet är lika för alla, ändå har kvinnor i genomsnitt en pension som endast motsvarar 69 procent av männens pensioner. Utmaningen ligger till stor del i löneskillnader och påverkan det får på tjänstepension och privat pensionssparande. Läs vår privatekonoms tips till dig som inte orkar vänta 100 år till jämställda pensioner.

Generellt sett har kvinnor 4–5 procent lägre lön än män, men den faktiska inkomsten skiljer sig ännu mer än så. Det beror bland annat på hur ansvaret i familjen fördelas och särskilt kan föräldraledighet leda till ojämlik ekonomi. Kvinnor vabbar mer, tar ut mer föräldraledighet och arbetar deltid i högre utsträckning än män. Konsekvensen blir lägre lön som ger lägre pension, men det finns saker du kan göra för att få en mer jämställd pension. 

Vad kan du göra för att få en mer jämställd pension? 

Det är redan när man skaffar barn som de största skillnaderna uppstår. Ojämnt fördelad arbetstid och föräldraledighet kan vara två anledningar till att de framtida pensionerna skiljer sig åt. Genom att försöka kompensera för varandras uteblivna pensionsavsättningar kan man göra något åt det.

  1. Dela på deltiden

    Behöver ni gå ner i arbetstid för att få livspusslet att gå ihop är det bättre att dela lika på deltiden istället för att låta en ta allt deltidsarbete själv. Exempelvis är det bättre att båda arbetar 75 procent jämfört med om en arbetar halvtid och den andra heltid. I annat fall riskerar den som arbetar halvtid att få halverad avsättning till sin pension, medan den andra får full avsättning till pensionen.
  2. Kompensera deltiden

    Om ni bestämmer att en av er ska ta allt deltidsarbete själv är det viktigt att kompensera den personen för det. Räkna ut hur stort pensionsbortfallet blir och sätt upp ett gemensamt sparande som väger upp bortfallet. Kompensationen ska dels täcka bortfallet av den allmänna pensionen och dels bortfallet av tjänstepensionen, om man har en sådan. Har man vid heltidsarbetet haft ett privat pensionssparande så påverkas även förutsättningarna för de avsättningarna. Se därför till att även kompensera för det privata pensionssparandet och spara åt varandra.

    Se hur pensionen påverkas av deltidsarbete
  3. För över premiepensionen

    Är du gift eller har en registrerad partner har ni möjlighet att föra över era framtida premiepensionsrätter till varandra. Premiepensionen motsvarar 2,5 procent av den pensionsgrundande inkomsten och kan vara ett bra komplement i kompensationen. 

    Ge bort premiepensionen till din partner
  4. Barnårsrätter – pensionskompensation under småbarnsåren

    Under småbarnsåren är det vanligt att en förälder börjar arbeta deltid för att ha mer tid hemma med barnet. Att gå ner i arbetstid kan innebära lägre lön och då även lägre pensionsavsättningar men i det svenska pensionssystemet finns det en kompensation för detta som kallas barnårsrätt. Barnårsrätter är extra pengar som sätts över till den allmänna pensionen för den förälder som har lägst inkomst under barnets fyra första år, om föräldern tjänar under 7,5 inkomstbasbelopp. Det här görs automatiskt och hanteras av Pensionsmyndigheten.

    Aktuella basbelopp

 

Fonder med jämställdhet i fokus

Har du koll på våra fonder med jämställdhet i fokus? Utforska alla placeringsalternativ i vår fondlista.

Lär dig mer om pension

Pensionen kan ses som din framtidslön. Det är den inkomsten du kommer ha när du gått i pension och slutat jobba. Vi hjälper dig gärna på traven och har därför skapat en pensions­skola, så att du enkelt kan lära dig mer om pension – oavsett om du är nybörjare eller redan har sparat ett tag. 

Två personer sitter i gräset vid en flod.

Vilket land har Europas lägsta pensionsålder?

Var i Europa får man tidigast luta sig tillbaka mot olivträdet – eller tallstammen – och njuta av pensionen? Svaret är inte självklart, då de olika ländernas allmänna, statliga pensionssystem är en verklig snårskog. Bland annat finns en uppsjö av olika regelverk för tidig pension. Men låt oss gräva lite.