Hur väljer jag de bästa fonderna?

Här hjälper vi dig att resonera kring hur du ska hitta de fonder som känns bäst för dig genom ett antal frågor som du kan ställa dig, exempelvis hur aktiv du vill vara och vilken risk du vill ta. Såklart kan det också finnas andra aspekter som är viktigare för just dig. 

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

1. Fundera på vilken risk du vill ta

Ett allmänt råd är att ju längre tid du sparar ju högre risk kan du välja, för att få en möjlighet till en högre avkastning.

Fonder med högre risk har kraftigare värdesvängningar än fonder med lägre risk. Risken för att förlora pengar sjunker vanligtvis ju längre tid du sparar förutsatt att du inte behöver pengarna vid en viss tidpunkt.

De flesta fonder med högre risk har en rekommenderad spartid på minst fem år vilket innebär att om fonden tappar i värde har den möjlighet att återhämta sig fram till dess att du nått ditt planerade sparmål. Fonder med lägre risk har ofta en rekommenderad spartid på minst tre år.

När du väljer en högre risk har du en större chans att få en högre avkastning. Men också större risk att förlora pengar, särskilt om du måste ta ut dem vid ett visst tillfälle. När du väljer en lägre risk är utvecklingen oftast stabilare men ger lägre avkastning.

Fondernas riskskala går från 1–7 där 1 är lägsta och 7 är högsta. När värdesvängningarna är små motsvarar det 1–3 i riskskalan vilket innebär en låg risk. När det svänger måttligt motsvarar det 4–5 vilket är medelrisk. När det är kraftiga svängningar motsvarar det 6–7 och en hög risk.

Läs mer om tid och risk

Visa mindre

2. Fundera på hur engagerad du vill vara

Redo att börja spara?

Om du är redo att börja spara i fonder finns det olika vägar att gå beroende på vad du vill med ditt sparande.
Börja spara i fonder

Starta månadssparandet

En liten summa varje månad kan växa över tid. Starta ditt sparande redan idag!
Logga in och börja månadsspara