Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Aktier – få dina pengar att växa på börsen

Handel med finansiella instrument är en risk. Du kan förlora dina insatta pengar.

Att handla aktier på börsen är ett roligt och spännande sätt att få dina pengar att växa. Aktier passar dig som vill ha ut mer av ditt sparande än vad ett sparkonto kan ge, samtidigt som du är beredd på att värdet kan svänga både upp och ned. Vi hjälper dig att komma igång!

Placeringstips, marknad och börskurser

Få koll på marknadsläget

Köp, sälj eller behåll? Som kund hos oss har du alltid tillgång till aktuella aktietips som hjälper dig att ta genomtänkta investeringsbeslut.

Läs våra rekommendationer (logga in)

Aktuella börskurser

Håll koll på dagens kursrörelser och de senaste börsnyheterna – i Sverige och övriga världen.

Till aktiekurslistan

Köpa aktier – så funkar det

För att lyckas med dina aktieaffärer är det viktigt att du förstår hur handeln med aktier fungerar.

Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta för att komma igång:

Att handla med aktier är ett roligt och spännande sätt att få avkastning på dina sparpengar. Aktier är en populär sparform som historiskt och över tid har gett bättre avkastning än andra tillgångar som exempel räntebärande placeringar. Samtidigt finns det förstås också år då börsen har sjunkit kraftigt.

Aktier passar dig som är beredd att ta en högre risk för att få möjlighet till god avkastning, och som är villig att lägga ned en del tid och engagemang på att följa ditt sparande.

När du köper aktier innebär det att du äger en del av ett bolag och att de pengar du investerat följer bolagets värdeutveckling. Som aktieägare kan du få avkastning genom att aktiekursen stiger eller genom att bolaget delar ut vinst, så kallad aktieutdelning. Du har också rätt att rösta på bolagsstämman.

Kursen på en aktie styrs av investerarnas bedömning av bolagets framtida vinster, men den kan också påverkas av externa faktorer som konjunktur- och ränteutvecklingen, utländska börser och politiska beslut.

För att köpa och sälja aktier behöver du ett konto där du förvarar dina värdepapper. Det vanligaste är ett investeringssparkonto (ISK), där du enkelt kan handla med aktier, fonder och andra värdepapper utan att behöva deklarera och betala skatt för löpande vinster. Istället betalar du en låg, årlig schablonskatt som baseras på värdet på ditt konto.

Om du istället förvarar dina aktier på en aktiedepå betalar du skatt för alla löpande vinster som du realiserar. Du deklarerar dina vinster och förluster en gång om året.

Du kan enkelt öppna ett investeringssparkonto (ISK) eller Enkla depån på internetbanken, eller ring oss på 0771-365 365 så hjälper vi dig att komma igång. När du väl har öppnat ett konto lägger du enkelt din köp- eller säljorder på internetbanken under Fonder & värdepapper.

Aktiekurser kan variera kraftigt, både på kort och lång sikt. Risken kan variera mellan olika aktier, till exempel mellan små och stora bolag eller mellan olika branscher. Det kan därför vara bra att sprida dina aktieköp mellan olika typer av bolag men också över tid, för att minska risken i ditt sparande. När du investerar i aktier finns alltid en risk att du kan förlora delar av eller hela ditt investerade kapital, till exempel om ett bolag går i konkurs. Det är viktigt att du följer utvecklingen på dina innehav för att kunna göra omplaceringar om det behövs.

Ett aktiebolag som gjort en vinst kan antingen välja att behålla vinsten för att investera den i bolaget eller dela ut den till aktieägarna. Större bolag delar generellt ut mer än mindre bolag, som i högre utsträckning använder kapitalet för att få företaget att växa. Det är bolagets styrelse som föreslår hur vinsten ska användas. Beslutet fattas av bolagsstämman.

När du handlar med aktier betalar du en avgift per affär som kallas för courtage. Courtaget anges normalt i procent eller som ett minimicourtage. Hur stort courtaget blir i kronor räknat beror på hur mycket du handlar för. När du handlar med aktier som är noterade på svenska och nordiska börser och lägger din order på vår internetbank betalar du 0,09 procent eller minst 1 krona per affär.

Aktuella priser för privatperson

Customer service