Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Vår chefsekonom pratar sparande

Har du full koll på det där med sparande, eller känner du dig lite vilsen? På den här sidan har vi samlat filmklipp och artiklar där vår chefsekonom Jens Magnusson ger sina bästa tips om privat sparande, pensionssparande och sparande till barn.

Jens Magnusson SEB:s chefsekonom
Jens Magnusson SEB:s chefsekonom

Hur mycket ska jag spara?

Hur mycket ska jag egentligen spara varje månad? Jens svar på den frågan är att det beror på var i livet du befinner dig. Här ger han sina bästa tips på en minut!

Spara eller amortera?

Ska jag spara eller amortera? Vårt svar är att du inte ska välja ett av alternativen, utan göra båda två. I den här filmen berättar Jens varför, och ger tips om vilket av dem du ska lägga mest krut på. 

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

Så kan du spara till din pension

Den privata delen av pensionssparandet blir allt viktigare för att få en bra pension. Men hur ska man spara till pensionen? Här tipsar vi om tre bra sparalternativ: kapitalförsäkring, investeringssparkonto och löneväxling. Jens berättar om hur de fungerar och vad som är skillnaden mellan dem.

Tre sätt att jämna ut pensions-nivåerna i hemmet

Kommer du och din partner få en jämställd pension? Kvinnor får i allmänhet lägre pension än män, eftersom de ojämnlikheter som finns på arbetsmarknaden får konsekvenser även för pensionen. Men det går att balansera upp de ojämlika pensionsnivåerna i ett förhållande. Här berättar Jens hur ni gör.

Så mycket bör du spara till pensionen

Hur ska jag tänka om mitt privata pensionssparande? När är det dags att börja pensionsspara, och hur stor det av lönen ska jag spara varje månad? Det berättar vår privatekonom Susanne Eliasson om.

Barn och sparande

Många barn och unga lägger undan och sparar pengar. Vissa lägger slantar i spargrisen, medan andra har ett eget konto eller får månadspengen via Swish. Här kommer några tips om hur du kan tänka om barnens sparande.

Barn och ekonomi

Vad vet egentligen barn om ekonomi? Och hur mycket ska man involvera barnen i samtal om familjens ekonomi? I den här filmen får du tips på hur du pratar med barnen om pengar, och hur du lär dem att prioritera mellan allt de vill köpa.

Barn och veckopeng

Veckopeng eller månadspeng är ett bra sätt att lära barnen om pengar och sparande. Hur mycket får svenska barn i genomsnitt i vecko- eller månadspeng? Och hur bestämmer du hur mycket ditt eget barn ska få?

Hjälp dina barn att köpa första bostaden

Det har blivit svårt och dyrt att ta sig in på bostadsmarknaden, speciellt för unga människor. Därför vill många föräldrar hjälpa sina barn att skaffa sitt första boende. I den här filmen berättar Jens om tre olika sätt att hjälpa till.