Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Amorteringskrav

Sedan 2016 finns det en lag som kräver att vissa bolån amorteras. Skälet till lagen är att minska hushållens belåning. Amorterings­kravet gäller alla bolån som tagits efter 2016 och som har en belåning­s­­grad på över 50 procent. Du måste också amortera om dina bolån är stora i förhållande till din inkomst. Här reder vi ut begreppen.

Amorteringsreglerna i korthet

Hur mycket du behöver amortera beror dels på belåningsgraden, dels på lånets storlek i förhållande till inkomsten.

Belåningsgraden

Så mycket behöver du amortera per år när skulden uppgår till

  • 50–70 % av bostadens värde: 1 % av skulden.
  • Över 70 % av bostadens värde: 2 % av skulden.

Lånets storlek i förhållande till inkomsten

Du behöver amortera ytterligare 1 % av skulden om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt.

Belåningsgrad Om dina bolån totalt är mindre än
4,5 gånger din årsinkomst
Om dina bolån totalt är större än
4,5 gånger din årsinkomst
Under 50 % 1 %
50–70 % 1 % 2 %
Över 70 % 2 % 3 %

Amorteringskravet innebär att alla bolån som tagits efter den 1 juni 2016 och som har en belåningsgrad på över 50 procent måste amorteras. Belåningsgraden anger hur mycket lån som finns på bostaden i förhållande till bostadens amorteringsgrundande värde. Om belåningsgraden är över 70 procent ska minst 2 procent av de totala lånen på bostaden amorteras per år och om belåningsgraden är 50–70 procent ska minst 1 procent av skulden amorteras per år.

För bolån som tagits efter den 1 mars 2018 gäller ytterligare amorteringskrav om låntagaren vill låna mer än 4,5 gånger sin årsinkomst. Då ska belånat objekt amorteras med ytterligare 1 procent, det vill säga 1 procent amortering upp till 50 procent belåning, 2 procent vid belåning mellan 50–70 procent och amortering med 3 procent belåning därutöver.

Räkneexempel: Så påverkar amorteringskrav bolån

Du och din partner har en sammanlagd inkomst på 50 000 kronor i månaden. Ni vill låna 3 miljoner kronor till en bostad värd 4,6 miljoner kronor och har inga andra bolån. Då behöver ni amortera 2 procent av lånebeloppet per år, vilket blir 5 000 kronor per månad i amortering. Det beror på att er belåningsgrad är 65 procent (1 procents amortering) och att skulden är större än 4,5 gånger er årsinkomst (1 procents ytterligare amortering).