Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.
Så sparar du ihop till barnets kontantinsats lagom till 18-årsdagen
Många föräldrar väljer att starta ett barnsparande som syftar till att bli en kontantinsats när det är dags att flytta hemifrån. Börjar man när barnet är litet har man goda chanser att ge ett ordentligt bidrag. Men hur mycket behöver man egentligen spara för att få ihop till en kontantinsats och hur ska pengarna placeras? Amie Berglund, privatekonomisk analytiker reder i frågan.
Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.
Som ung kan det vara svårt att ta sig in på bostadsmarknaden eftersom man behöver spara ihop 15 procent av bostadens värde i kontantinsats. Något som kan ta lång tid. En enrummare i någon av de större studentstäderna väntas kosta i snitt 1 770 000 kronor om 18 år, givet en genomsnittlig årlig prisuppgång på 2 procent. Det innebär att det krävs en kontantinsats på 265 000 kronor. Att stötta ekonomiskt som förälder, genom att starta ett barnsparande, kan därför vara till stor hjälp.
Förutsatt att du börjar spara när barnet föds och vill nå målet till 18-årsdagen behöver du spara 690 kronor i månaden om du placerar pengarna på börsen och får en genomsnittlig avkastning på 6 procent. Om du istället sparar på sparkonto med en ränta på 3 procent behöver du antingen spara fyra år längre, eller lägga undan 930 kronor i månaden.
Med en lång sparhorisont är det snarare en risk att inte ta risk i den meningen att du går miste om avkastning, säger Amie Berglund.
– Hur lång tid det tar att spara ihop till kontantinsatsen beror såklart på hur mycket du sparar, men också hur du placerar pengarna. Enligt min mening är många föräldrar lite för försiktiga när det kommer till barnsparande där en av tre tar låg risk. Genom att placera pengarna i fonder eller aktier, där du kan få högre avkastning än på sparkonto, kan du antingen nå sparmålet snabbare, eller spara en mindre summa varje månad. Med en så pass lång sparhorisont är det snarare en risk att inte ta risk i den meningen att du går miste om avkastning, säger Amie Berglund.
Du kan också dela upp sparandet så du har en del på sparkonto och en del i värdepapper. Då har du tillgång till pengarna om de behövs mer kortsiktigt, medan en del får möjlighet att växa på börsen. Om du inte är van att handla med värdepapper är Amies rekommendation att välja fonder för att sprida risken. 3–4 stycken brukar vara en bra början. Vill du handla med aktier är ett bra tips att välja bolag som du känner till. Då är det lättare att sätta sig in i affären och göra en bedömning om huruvida det är något att satsa på.
Amie tycker däremot inte att du ska känna stress eller få dåligt samvete om du inte kan spara till barnet och påpekar att det är långt ifrån alla som har den möjligheten. Livet här och nu ska inte behöva stå tillbaka för att du behöver spara en stor summa pengar. Hon menar istället att det är viktigare att spara efter förmåga och lära barnet vikten av att själv spara för att nå sina mål i livet.
– Självklart vill man hjälpa sitt barn på bästa sätt, men det är inget krav att barnet ska ha en kontantinsats i handen i samma stund denne tänker flytta hemifrån. Det är inte vad barnbidraget är till för. Och även ett litet tillskott från föräldrarna kan vara till stor hjälp när det är dags att ge sig ut i sökandet efter en bostad.
Att behöva spara ihop en del själv är också en viktig lärdom och skapar ett bra sparbeteende. Kanske kommer ni överens om att du matchar den summa som ditt barn själv sparar ihop?
Förutom att fundera på hur mycket du ska lägga undan och hur pengarna ska placeras är det även bra att tänka igenom om pengarna ska sparas i barnets namn eller ditt eget. Har du flera barn kan du även göra det mer rättvist mellan dem genom att spara på samma konto. Risken finns annars att de får olika stort sparkapital om du börjat spara åt dem vid olika tillfällen, trots samma börsinnehav.
Om du sparar i barnets namn får det tillgång till pengarna per automatik när det fyller 18, och risken är då att pengarna går till annat än du tänkt dig. Sparar du i eget namn disponerar du själv över pengarna och kan styra när och hur barnet ska få dem. Sparar du i barnets namn är pengarna barnets och kan bara användas för dennes behov. Det finns däremot inget rätt eller fel utan utgå från vad som passar dig och din situation bäst.
3 tips för att spara ihop till en kontantinsats
Sätt upp tydliga mål Ett tydligt mål hjälper dig att ”hålla i och hålla ut” när det svänger på börsen. Eftersom det handlar om en lång sparhorisont kan det också vara bra att sätta upp delmål. Då tenderar det långsiktiga målet att bli mer överkomligt vilket gör det lättare att hålla engagemanget uppe.
Spara efter förmåga Sätter du för höga mål är risken stor att tröskeln blir för hög och du inte sparar alls. Spara istället i en takt och med ett sparbelopp som du mäktar med för att istället öka takten när du får möjlighet. Det bästa sparandet är det som blir av.
Våga ta risk Tänk på att tiden är till din fördel och försök att placera pengarna på börsen där möjligheten till avkastning är bättre, gärna i en bred och billig aktiefond, t.ex. en globalfond. Sen kan du sitta still i båten och låta ränta-på-ränta-effekten göra jobbet medan du inväntar 18-årsdagen.
Investeringssparkonto (ISK) – spara i både fonder och värdepapper
Du äger sparandet och bestämmer när barnet ska få pengarna
Enkelt att fördela så att syskon får lika stor summa
Skattat och klart vid utbetalning och inget deklarationskrångel