Det här är tjänstepension
Tjänstepension är en pensionsavsättning som betalas av din arbetsgivare och motsvarar ungefär 4,5–6 procent av din bruttolön. Exakt hur stor avsättningen är kan variera beroende på vad du har avtalat med din arbetsgivare. Det här är en pensionsinbetalning som vanligtvis görs varje månad i samband med att lönen betalas ut. Du behöver inte göra något själv för att tjänstepensionen ska betalas in.
Då börjar du tjäna in till tjänstepensionen
Du börjar vanligtvis tjäna in till din tjänstepension från och med att du fyllt 25 år. Det finns däremot ett par undantag från detta. Jobbar du inom kommun och region börjar du få tjänstepension när du fyllt 21 år. Arbetar du statligt börjar du tjäna in till din tjänstepension direkt när du anställs, oavsett ålder. Du kan också ha andra villkor på din arbetsplats om du inte har avtalspension, beroende på vad som är avtalat med arbetsgivaren.
Avtalspension
Vad är då avtalspension? Alla som omfattas av ett kollektivavtal har per automatik också tjänstepension. Detta brukar kallas för avtalspension – det vill säga att tjänstepensionen är reglerad genom kollektivavtal. Det finns olika tjänstepensionsavtal för olika branscher och pensionsvillkoren varierar mellan dem.
Läs mer om avtalspension – en kollektivavtalad tjänstepension
Vilka har inte tjänstepension?
Till skillnad från den allmänna pensionen är tjänstepensionen något som inte alla har. Faktum är att var tionde person som arbetar i Sverige saknar tjänstepension. De grupper som oftast saknar tjänstepension är ungdomar, egenföretagare och anställda inom konsult- eller bemanningsföretag.
Har du ingen tjänstepension kan du istället pensionsspara privat och sedan göra avdrag för det i din skattedeklaration. Detta kan du kan läsa mer om på vår sida om individuellt pensionssparande.
Tjänstepensionen utgör en viktig del av din pension
Tjänstepensionen som din arbetsgivare betalar in under ditt arbetsliv kan bli 25–50 procent av den inkomst du ska leva på som pensionär, beroende på hur mycket din arbetsgivare avsätter och hur länge du jobbar. Tjänstepensionen är därför en stor och viktig del av din pension. För att få ut så mycket som möjligt av din tjänstepension kan du försöka optimera ditt sparande genom att ta reda på vilken typ av placeringsform som passar dig bäst.
Du kan välja mellan två olika placeringsformer för din tjänstepension. Antingen traditionell försäkring eller fondförsäkring. Traditionell försäkring innebär att försäkringsbolaget bestämmer hur kapitalet ska förvaltas. Med en fondförsäkring kan du själv styra över var kapitalet ska placeras.
Procent på tjänstepension
Normalt sett är avsättningen till din tjänstepension 4,5 procent av din bruttolön, men det kan variera. I vissa kollektivavtal uppgår tjänstepensionen till 6 procent. Dessutom kan du förhandla med din arbetsgivare om individuella villkor för just dig och din pension.
Den avtalade pensionsavsättningen gäller upptill en viss nivå – sen blir den faktiskt ännu större. Har du en lön som är högre än 7,5 inkomstbasbelopp så avsätts minst 30 procent av beloppet som överstiger den nivån.
Hur stor procent av tjänstepensionen som blir din inkomst som pensionär varierar från person till person. Ett generellt riktmärke är att tjänstepensionen lägger grunden för ungefär 25–50 procent av din framtida pension. Använd gärna vår pensionskalkyl för att ta reda på vad din pension kan bli. Du hittar kalkylatorn på vår sida med tips om hur du kan öka din pension.
Flytta din tjänstepension
Har du flytträtt för din tjänstepension kan du byta förvaltare eller förvaltningsform. Det är ett bra sätt att samla dina tjänstepensionsbesparingar på ett och samma ställe för att få en bättre överblick och kontroll på pensionen. Vill du veta mer kan du läsa vidare på vår sida om hur du gör för att flytta din tjänstepension.
Rådgivning om tjänstepension
Om du är osäker på hur du ska placera kapitalet i din tjänstepension så hjälper vi dig. Du kan antingen använda dig av vår digitala tjänst SEB Bot Advisor eller prata med en rådgivare.
Med SEB Bot Advisor får du automatiserad robotrådgivning baserat på dina preferenser och förutsättningar. Genom att besvara frågor om din ålder, riskbenägenhet och din syn på hållbarhet får vår rådgivningsrobot en bild av din profil. Du får förslag på fonder som passar dig och kan enkelt godkänna placeringsråden med ett knapptryck.
Föredrar du ett personligt möte kan du få prata med en av våra rådgivare. Kontakta kundcenter via telefon för att boka en tid. Du når oss måndag–fredag klockan 8–16:30 på telefonnummer 077-11 11 800. Välkommen!