Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Avtalspension

 En kollektivavtalad tjänstepension

Avtals­pensionen är en kollektiv­avtalad tjänste­pension som betalas in av din arbets­givare, om arbets­givaren är ansluten till kollektiv­avtal. Vilket avtal som gäller dig beror på vilken bransch eller fackförbund din arbetsgivare tillhör – inte vilken fackförening du eventuellt är medlem i. Här kan du lära dig mer om avtals­pension, hur du flyttar den och vilka fördelar det finns med att samla din pension på ett och samma ställe. 

De olika kollektivavtalen på arbetsmarknaden har olika villkor för hur mycket du får i pensions­avsättning, vid vilken ålder du börjar tjäna in till pensionen och vilka möjligheter du har att påverka din pension. Om du inte gör något aktivt val för din avtalspension placeras ditt kapital automatiskt i det så kallade ickevalsalternativet.

Varför flytta din pension till oss?

  • Få bättre koll på hela din pension
  • Ta emot personliga placeringsråd från vår rådgivningsrobot Bot Adivsor
  • Välj fonder ur vårt breda fondutbud

Avtalsområden

Avtalspension SAF-LO

För privatanställd arbetare. Exempelvis byggnadsarbetare, hotell- och butiksanställda.

Flytta din avtalspension till oss

I de flesta fall går det att flytta en avtalspension, men inte alltid. Har du flytträtt inskrivet i din avtalspension kan du flytta till oss inom de områden vi är valbara i.  

För att flytta din avtalspension till oss så kan du börja med att gå in på sidan för det avtalsområde du tillhör. Där finns mer information om hur du går tillväga. Tänk på att du kan ha avtalspension från flera avtalsområden om du arbetat inom olika yrkesområden. 

Att samla din avtalspension på ett och samma ställe kan ge dig bättre koll och kontroll på hela din pension. Det blir även enklare den dag du ska börja ta ut din pension. Med din avtalspension hos oss får du tillgång till individuell rådgivning från flyttillfället och framåt under hela din spartid. 

Samla din pension i appen

I vår app kan du hitta och flytta dina tjänstepensioner, inklusive avtalspensioner, om de är flyttbara. Logga in i appen, klicka på Sparande och bläddra ner till funktionen Samla din pension för att komma igång. Med tjänsten har du möjlighet att samla dina avtalspensioner hos oss, via länk i appen. Du kan även flytta din pension till oss via din valcentral. Välj ditt avtalsområde här ovanför för att ta reda på vilken valcentral du tillhör, eller hitta mer information i våra frågor och svar. 

Frågor och svar om avtalspension

Om du får tjänste­pension från din arbets­givare för att du omfattas av kollektiv­avtal kallas det för avtals­pension. Avtalspension är alltså kollektiv­avtalad tjänste­pension till skillnad från individuell tjänste­pension som i stället bygger på en överens­kommelse mellan arbets­givaren och dig som anställd.

Premierna för din avtals­pension betalas in av din arbets­givare. Hur stor pensions­­avsättningen är regleras i de olika kollektiv­avtalen, vilka normalt även reglerar vid vilken ålder du börjar tjäna in till pensionen och vilka möjligheter du har att påverka den aktuella tjänste­pensionen. 

Du kan läsa mer om vad som gäller för just ditt avtals­område genom att klicka på länkarna ovan. Du kan också gå in på din valcentral eller på minpension.se. Vilken valcentral din avtals­pension tillhör hittar du också genom att klicka på ditt avtals­område. 
 

Ungefär nio av tio svenskar har idag tjänste­pension, det vill säga att de får pensions­avsättningar från sina arbets­givare. Får du pension från din arbets­givare för att du omfattas av kollektiv­avtal kallas det för avtals­pension. Avtals­pension är alltså kollektiv­avtalad tjänste­pension till skillnad från individuell tjänste­pension som är en överens­kommelse mellan arbets­givaren och dig som anställd. 

Läs mer om tjänstepension

Intjänande­åldern varierar mellan de olika avtals­områdena. Vad som gäller för dig hittar du lättast genom att klicka på ditt avtals­område eller via din valcentral.  

För att kunna få avtals­pension behöver du vara anställd hos en arbets­givare som har ett kollektiv­avtal. Olika avtal har olika villkor för när du börjar tjäna in till avtals­pensionen. 

Finns det inget kollektiv­avtal på din arbets­plats får du ingen avtals­pension, men du kan fortfarande få tjänste­pension om din arbets­givare erbjuder individuell tjänste­pension. 

I en premie­bestämd pension läggs en större del av ansvaret på dig som individ, där storleken på din pension bland annat är beroende av hur du placerat dina pengar och vilken avkastning placeringen genererat. 

Om du har förmåns­bestämd pension får du istället ett pensions­belopp som motsvarar en viss andel av din slutlön när du går i pension.  

Rätten att flytta din avtalspension beror dels på villkoren hos din valcentral och i ditt kollektiv­avtal, dels beror det på om du har premie­bestämd eller förmåns­bestämd pension. 

Har du en förmåns­bestämd pension kan du generellt sett inte påverka eller flytta din avtals­pension, men vissa förmåns­bestämda avtal har en premie­bestämd del som du kan flytta själv. 

minpension.se kan du ta reda på information om vilket eller vilka avtals­­områden du tillhör och vilken valcentral du ska vända dig till om du vill flytta avtals­­pensionen. 

Hos din valcentral kan du ta reda på mer om hur du flyttar din avtals­­pension, vilka pensions­­bolag du kan flytta till och vad flytten kostar. Här hittar du några av de vanligaste kollektiv­­avtalen och deras respektive valcentral. 

  • Privatanställd arbetare (SAF-LO): Fora  
  • Privatanställd tjänsteman (ITP): Collectum  
  • Statligt anställd (PA16): Statens tjänstepensionsverk (SPV)  
  • Bank och finans (BTP1): Kontakta din arbetsgivare 
  • Försäkrings­anställda tjänstemän (FTP och FTPK): Valcentralen  
  • Kommun- och region­­anställd (KAP-KL och AKAP-KR): Pensionsvalet eller Valcentralen, beroende på vilken kommun eller region som du har jobbat i. 

Försäkringsgivare är SEB Pension och Försäkring AB
Organisationsnummer: 516401-8243, 106 40 Stockholm