Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Avtalspension ITP – privatanställda tjänstemän

 • För dig som är privatanställd tjänsteman. 
 • Finns i två olika sparformer, traditionell försäkring och fondförsäkring.
 • Det går inte att påbörja ett nytt ITP-sparande hos SEB just nu.
 • För dig som är privatanställd tjänsteman. 
 • Finns i två olika sparformer, traditionell försäkring och fondförsäkring
 • Det går inte att påbörja ett nytt ITP-sparande hos SEB just nu.

ITP är tjänste­pensionen för dig som är privat­anställd tjänsteman. Arbets­givaren betalar, du väljer hur du vill placera pengarna. Väljer du SEB får du ett tryggt och bekvämt tjänste­pensions­sparande i en traditionell försäkring. 

Arbetsgivaren betalar – du väljer

ITP är tjänste­pensionen för dig som är eller har varit privat­anställd tjänsteman på ett företag med kollektiv­avtal. Arbets­givaren betalar löpande in premier till tjänste­pensionen under ditt arbetsliv, och du väljer vilket försäkrings­bolag  som ska ta hand om pensions­kapitalet fram till dess att det är dags för utbetalning.

Det går inte att påbörja ett nytt ITP-sparande hos oss just nu

Just nu går det inte att påbörja ett nytt ITP-sparande hos oss. Det beror på att Collectum, som sköter ITP, efter en av sina regelbundna upphandlingar, har valt nya försäkrings­bolag som leverantörer för de kommande 5 åren. Det ITP-sparande du redan har hos oss finns förstås kvar här i väntan på utbetalning.

Följ utvecklingen på ditt ITP-sparande

Du som har ett ITP-sparande hos oss har antingen en traditionell försäkring eller en fondförsäkring, eller kanske både och. En stor skillnad mellan dessa sparformer är att i en traditionell försäkring är det våra förvaltare som sköter alla placeringar, medan i en fondförsäkring kan du själv välja vilka fonder från vårt rabatterade fondutbud för ITP, du vill placera i. Om du har en ITP fondförsäkring och inte har gjort ett eget fondval är dina pengar placerade i en speciellt sammansatt entrélösning. På seb.se/minapensionsidor kan du alltid se din försäkring och följa utvecklingen på sparandet.

 • ITP-planen är pensionsavtalet för dig som är privatanställd tjänsteman och bygger på ett kollektiv­avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. 
 • ITP-avtalet innehåller två olika avdelningar: ITP 1 och ITP 2. 
 • Har du ITP 1 måste du placera minst hälften av pensions­premierna i en traditionell försäkring, resten kan du välja om du vill placera i fondförsäkring eller traditionell försäkring.
 • I ITP2 bestämmer du själv över en del av pensions­premierna. Den delen motsvarar 2 procent av din lön och kallas ITPK. Du väljer själv om du vill placera den delen i fondförsäkring eller traditionell försäkring.
 • Vilken avdelning du tillhör beror i första hand på hur gammal du är. Hos vissa arbetsgivare omfattas alla anställda av ITP 1, oavsett ålder. Din arbetsgivare vet vad som gäller för dig.
 • avtalat.se får du information och vägledning om kollektivavtalad pension och försäkring. Genom att logga in där kan du också se över hela din tjänstepension ITP och göra val.
 • Collectum AB administrerar tjänstepensionen ITP och tjänstegrupplivförsäkringen TGL. Collectum samlar in uppgifter relaterade till din anställning, förmedlar dina val och upphandlar nya valbara försäkringsprodukter.

Ring upp mig

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Vill du ringa oss istället? Du når oss på 077-11 11 800
Öppet måndag–fredag 8–16:30.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.


Försäkringsgivare är SEB Pension och Försäkring AB
Organisationsnummer: 516401-8243, 106 40 Stockholm