Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så fungerar pensionssystemet

Har du koll på hur pensionen fungerar? Det svenska pensionssystemet grundar sig i den allmänna pensionen och byggs på med tjänste­pension och privat pensions­sparande. Vi går igenom pensionens tre delar – allmän pension, tjänstepension och privat pensions­sparande – för att hjälpa dig förstå pension bättre.

Vad är pension?

Pensionen kan du se som en uppskjuten del av din lön. Det är kapital som sparas ihop under åren du arbetar som sedan betalas ut när du avslutat arbetslivet och gått i pension. Vad du får ut i pension beror bland annat på hur stora pensions­­avsättningar som har gjorts under ditt arbetsliv. Du som arbetar och bor i Sverige får pension från staten och de flesta får även tjänste­pension genom sin arbetsgivare. Många har även ett privat pensions­sparande för att nå upp till sin önskade inkomst som pensionär. 

Hur fungerar pension?

Pensionssystemet kan liknas vid en pyramid där den allmänna pensionen, som består av inkomst­pensionen och premie­pensionen, utgör grunden och byggs sedan på med tjänste­pension och eget sparande. Här kan du läsa mer om de olika delarna. Det finns även mer information om pensionens tre delar, som du når genom länkarna under varje avsnitt.

Pensionspyramiden som består av eget sparande, tjänstepension och allmän pension.
Pensionen består av allmän pension, tjänstepension och eget sparande.

Allmän pension

Allmän pension är grunden i ditt pensions­sparande. Det är en automatisk pensions­avsättning som görs varje år och baseras på din lön och andra skatte­pliktiga inkomster. Kapitalet som betalas in förvaltas främst av Pensions­myndigheten, men du kan också till viss del påverka hur pengarna ska placeras. 

Inkomstpensionen

Inkomstpensionen hanteras helt och hållet av Pensionsmyndigheten. Räntan på pensionsavsättningen är densamma som den allmänna inkomstökningen i samhället.

Premiepensionen

Du kan själv bestämma hur din premiepension ska förvaltas. Det är pengar som är tillgängliga att placera i ett urval av fonder. Om du inte gör något val förvaltar staten pengarna åt dig.

Läs mer om allmän pension – inkomstpension och premiepension

Tjänstepension

Tjänstepensionen betalas in av din arbetsgivare. Det är en del av pensionen som de allra flesta har, men inte alla. Omfattas du av ett kollektivavtal kan du vara säker på att du även har tjänste­pension. Arbetsgivare som inte har kollektivavtal behöver inte erbjuda tjänste­pension, men många gör det ändå.  

Hur stor avsättningen till din tjänstepension är beror på vad du har för överens­kommelse med din arbetsgivare. Vanligtvis är det en avsättning som motsvarar 4,5–6 procent av din lön, men det kan variera. Kapitalet som betalas in kan du sedan placera i de tillgängliga fonder som passar dig bäst. 

Tjänstepension – så fungerar det

Avtalspension – en kollektivavtalad tjänstepension

Privat pensionssparande

Det privata pensions­sparandet bestämmer du själv över. I takt med att vi lever längre så blir även den allmänna pensionen mindre, vilket gör det privata pensions­sparandet allt viktigare.  

Hur mycket du behöver spara beror bland annat på hur gammal du är, hur länge du har pensions­sparat och vilken inkomst du vill ha som pensionär. Det är dina individuella förutsättningar och mål som styr sparandet.  

Börja privat pensionssparande

Ring upp mig

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Vill du ringa oss istället? Du når oss på 077-11 11 800
Öppet måndag–fredag 8–16:30.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.

Kom igång med ditt pensionssparande

Det är aldrig för sent att börja spara till pensionen. Det viktigaste är att komma igång.
Starta ett privat pensionssparande

Driver du företag?

Driver du företag och vill veta mer om pension för dina anställda?
Pension och försäkring för företag

Har du koll på din pension?

På Minpension.se kan du få en prognos över din framtida pension.
Minpension.se


Försäkringsgivare är SEB Pension och Försäkring AB
Organisationsnummer: 516401-8243, 106 40 Stockholm