Har du koll på hur pensionen fungerar? Det svenska pensionssystemet grundar sig i den allmänna pensionen och byggs på med tjänstepension och privat pensionssparande. Vi går igenom pensionens tre delar – allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande – för att hjälpa dig förstå pension bättre.
Vad är pension?
Pensionen kan du se som en uppskjuten del av din lön. Det är kapital som sparas ihop under åren du arbetar som sedan betalas ut när du avslutat arbetslivet och gått i pension. Vad du får ut i pension beror bland annat på hur stora pensionsavsättningar som har gjorts under ditt arbetsliv. Du som arbetar och bor i Sverige får pension från staten och de flesta får även tjänstepension genom sin arbetsgivare. Många har även ett privat pensionssparande för att nå upp till sin önskade inkomst som pensionär.
Hur fungerar pension?
Pensionssystemet kan liknas vid en pyramid där den allmänna pensionen, som består av inkomstpensionen och premiepensionen, utgör grunden och byggs sedan på med tjänstepension och eget sparande. Här kan du läsa mer om de olika delarna. Det finns även mer information om pensionens tre delar, som du når genom länkarna under varje avsnitt.
Allmän pension
Allmän pension är grunden i ditt pensionssparande. Det är en automatisk pensionsavsättning som görs varje år och baseras på din lön och andra skattepliktiga inkomster. Kapitalet som betalas in förvaltas främst av Pensionsmyndigheten, men du kan också till viss del påverka hur pengarna ska placeras.
Inkomstpensionen
Inkomstpensionen hanteras helt och hållet av Pensionsmyndigheten. Räntan på pensionsavsättningen är densamma som den allmänna inkomstökningen i samhället.
Premiepensionen
Du kan själv bestämma hur din premiepension ska förvaltas. Det är pengar som är tillgängliga att placera i ett urval av fonder. Om du inte gör något val förvaltar staten pengarna åt dig.
Tjänstepensionen betalas in av din arbetsgivare. Det är en del av pensionen som de allra flesta har, men inte alla. Omfattas du av ett kollektivavtal kan du vara säker på att du även har tjänstepension. Arbetsgivare som inte har kollektivavtal behöver inte erbjuda tjänstepension, men många gör det ändå.
Hur stor avsättningen till din tjänstepension är beror på vad du har för överenskommelse med din arbetsgivare. Vanligtvis är det en avsättning som motsvarar 4,5–6 procent av din lön, men det kan variera. Kapitalet som betalas in kan du sedan placera i de tillgängliga fonder som passar dig bäst.
Det privata pensionssparandet bestämmer du själv över. I takt med att vi lever längre så blir även den allmänna pensionen mindre, vilket gör det privata pensionssparandet allt viktigare.
Hur mycket du behöver spara beror bland annat på hur gammal du är, hur länge du har pensionssparat och vilken inkomst du vill ha som pensionär. Det är dina individuella förutsättningar och mål som styr sparandet.
Pensionen kan ses som din framtidslön. Det är den inkomsten du kommer ha när du gått i pension och slutat jobba. Vi hjälper dig gärna på traven och har därför skapat en pensionsskola, så att du enkelt kan lära dig mer om pension – oavsett om du är nybörjare eller redan har sparat ett tag.