Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Skilsmässa – så hanterar du förändringen

Att skilja sig eller flytta isär är sällan enkelt för de inblandade, varken för vuxna eller barn. Dessutom påverkas ekonomin. Hur går en bodelning till om det inte finns ett äktenskaps­förord? Vad säger sambolagen? Och hur undviker man en vårdnads­tvist?

Här har vi samlat allt du behöver veta

6 tips att tänka på vid en separation – se hela checklistan

Vi hjälper dig med det praktiska när livet tar en ny vändning.

Frågor från andra i samma situation

Om lägenheten inte är anskaffad för gemensam användning kan den aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen. Gemensamma barn kan heller inte förändra den saken.

I vissa fall kan en sambo däremot överta rätten till bostaden även om den inte ingår i bodelningen (detta gäller inte villa- eller radhus­fastighet). Det går inte att avtala bort i ett samboavtal. För att överta bostaden i så fall måste sambon visa att han eller hon bäst behöver den, men det ska också vara skäligt med hänsyn till övriga omständigheter. Om ni har gemensamma barn och de enbart ska bo hos din partner talar det för ett övertagande. Om ni inte har gemensamma barn krävs synnerliga skäl för att din partner ska överta lägenheten. Han eller hon måste dessutom själv begära att få överta lägenheten inom ett år från att sambo­förhållandet upphörde, eller inom tre månader om din partner flyttat därifrån. Den som äger lägenheten ska ersättas med marknads­värdet.

Man gör då en preliminär kapital­vinst­beräkning och tar hänsyn till skatten när man bestämmer hur mycket som den som lämnar ska ha. Det är nämligen så att kapital­vinsten följer bostaden och inte den som ursprungligen var skatt­skyldig vid bodelning enligt sambo­lagen. Det betyder att du inte behöver betala kapital­vinst­skatt på den summan du får av din sambo. Därför måste skatten räknas bort först.

Bodelning mellan makar görs i tre olika situationer: vid skilsmässa, när ena maken dör eller under äktenskapet (till exempel om man vill fördela förmögenhet så att det blir mer jämnt mellan makarna). Bodelning innebär att man bestämmer hur makarnas egendom ska delas upp mellan dem. Bodelnings­handlingen krävs oftast som underlag vid lagfarts­ansökan när den ena parten ska överta bostaden.

Om man gör en bodelning under bestående äktenskap måste den anmälas till tingsrätten innan bodelningen blir giltig.

Ta hjälp av en familje­jurist hos vår samarbetspartner Lexly

Artiklar du inte får missa

Så går en skilsmässa till

Få en överblick på 2 minuter vilka dokument ni behöver upprätta och skicka in till olika instanser. 

Det här kan vi hjälpa dig med

Familjerättsjurist

Juridisk rådgivning hos vår samarbetspartner Lexly.

Läs mer hos Lexly

Ansök om lånelöfte

Med ett lånelöfte är du beredd när drömbostaden dyker upp.

Ansök om lånelöfte

Bli kund

Du som har Mobilt BankID kan snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.

Relaterade livshändelser

Köpa bostad

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.