Skilsmässa – så hanterar du förändringen

Att skilja sig eller flytta isär är sällan enkelt för de inblandade, varken för vuxna eller barn. Dessutom påverkas ekonomin. Hur går en bodelning till om det inte finns ett äktenskapsförord? Vad säger sambolagen? Och hur undviker man en vårdnadstvist?

Ta del av vår checklista. Här har vi samlat tips, frågor och svar som kan göra en skilsmässa lite mindre komplicerad, kostsam och tidskrävande.

Checklista: 6 tips att tänka på vid en separation

1. Så här går en skilsmässa till
2. Så här går en separation till om du är sambo
3. Tänk på detta om du har barn
4. Se över era fullmakter
5. Skriv ett bodelningsavtal
6. Att tänka på efter separationen

Frågor från andra i samma situation

Jag och min sambo ska separera. Vem har rätt till lägenheten?
Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. Det innebär att din sambo har rätt till hälften av lägenheten om den är anskaffad för gemensam användning.

Om lägenheten inte är anskaffad för gemensam användning kan den aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen. Gemensamma barn kan heller inte förändra den saken.

I vissa fall kan en sambo däremot överta rätten till bostaden även om den inte ingår i bodelningen (detta gäller inte villa- eller radhusfastighet). Det går inte att avtala bort i ett samboavtal. För att överta bostaden i så fall måste sambon visa att han eller hon bäst behöver den, men det ska också vara skäligt med hänsyn till övriga omständigheter. Om ni har gemensamma barn och de enbart ska bo hos din partner talar det för ett övertagande. Om ni inte har gemensamma barn krävs synnerliga skäl för att din partner ska överta lägenheten. Han eller hon måste dessutom själv begära att få överta lägenheten inom ett år från att samboförhållandet upphörde, eller inom tre månader om din partner flyttat därifrån. Den som äger lägenheten ska ersättas med marknadsvärdet.
Juridisk rådgivning med vår samarbetspartner avtal24

Visa mindre


Jag och min sambo ska separera. Hur delas vinsten på lägenheten?
Sambolagen säger att ”nettot” ska delas lika vid en separation. När man beräknar bodelningslikviden (när den ene av samborna ska behålla bostaden) ska man se på det som om man hade sålt till en utomstående.

Man gör då en preliminär kapitalvinstberäkning och tar hänsyn till skatten när man bestämmer hur mycket som den som lämnar ska ha. Det är nämligen så att kapitalvinsten följer bostaden och inte den som ursprungligen var skattskyldig vid bodelning enligt sambolagen. Det betyder att du inte behöver betala kapitalvinstskatt på den summan du får av din sambo. Därför måste skatten räknas bort först.
Juridisk rådgivning online och över telefon med vår samarbetspartner avtal24

Stäng


När ska jag registrera bodelningshandlingarna hos tingsrätten?
Vid skilsmässa är det ansökan om skilsmässa som registreras hos tingsrätten inte bodelningshandlingen.

Bodelning mellan makar görs i tre olika situationer: vid skilsmässa, när ena maken dör eller under äktenskapet (till exempel om man vill fördela förmögenhet så att det blir mer jämnt mellan makarna).. Bodelning innebär att man bestämmer hur makarnas egendom ska delas upp mellan dem. Bodelningshandlingen krävs oftast som underlag vid lagfartsansökan när den ena parten ska överta bostaden.

Om man gör en bodelning under bestående äktenskap måste den anmälas till tingsrätten innan bodelningen blir giltig.
Ta hjälp av en familjejurist hos vår samarbetspartner Avtal24

Stäng

Det här kan vi hjälpa till med

Som kund hos oss ger vi dig alla verktyg du behöver för att ta aktiva och medvetna beslut om din ekonomi. Vi finns här för dig under livets alla händelser och hjälper dig att hantera både planerade och oförutsedda händelser.

Hur mycket får jag låna?

Testa vår bolånekalkyl där du ser hur mycket du kan låna.

Hur mycket får jag låna?

Ansök om lånelöfte

Med ett lånelöfte är du beredd när drömbostaden dyker upp.

Ansök om lånelöfte

Bli kund

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund online

Redan kund

Vi hjälper dig med praktiska tips, råd och vägledning under livets alla viktiga händelser.

Få råd och vägledning

Relaterade livshändelser

Köpa bostad

Här hittar du information om våra bolåneräntor, hur räntan sätts och vad som är viktigt att tänka på när du väljer bindningstid. 
Ditt livs största investering