Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så mycket kostar en skilsmässa

Att skilja sig eller flytta isär är sällan enkelt – tillvaron kastas om för både barnen och de vuxna. Dessutom ändras de ekonomiska förutsättningarna rejält.

Vår expert Susanne Eliasson har gjort en beräkning på vad en skilsmässa kostar för en familj med två hemmaboende barn varav det yngsta är 8 år. Den ena parten antas bo kvar i den tidigare gemensamma bostaden, medan den andra hyr en fyrarummare för att kunna ha barnen delvis boende hos sig. Ingen av makarna beräknas flytta ihop med någon ny partner inom tioårsperioden.

För familjen med två hemmaboende barn landar notan för en skilsmässa på mer än 1,8 miljoner kronor över en tioårsperiod. Och då är kostnaderna för själva flytten, nya möbler och husgeråd inte inräknade.

– Det är just kostnaden för ytterligare en bostad i vårt exempel som gör att det blir så dyrt, säger Susanne Eliasson.

Hyreslägenheten väntas kosta cirka 9 500 kronor i månaden. De högre hushållskostnaderna (telefon, bredband, el) för att ha två boenden är 2 040 kronor i månaden enligt siffror från Konsumentverket. Utöver det tillkommer kostnader för inköp av ytterligare en bil med lån, försäkring, bensin och underhåll (här har vi räknat på en Volvo S60 från 2013) på 3 850 kronor i månaden.

Sammantaget blir det 15 427 kronor i månaden, 185 124 kronor om året eller alltså drygt 1,8 miljoner kronor under en tioårsperiod i ökade kostnader.

Det är just kostnaden för ytterligare en bostad i vårt exempel som gör att det blir så dyrt.
Susanne Eliasson

Det kan bli ännu dyrare

Uträkningen är förstås väldigt förenklad, och det är dessutom flera kostnader som man inte alltid tänker på påpekar Susanne Elisasson.

– För många finns det ingen tillgänglig hyresmarknad utan man är tvungen att köpa ett nytt boende. I storstäderna kan det också vara svårt att lösa ut sin partner med dagens höga bostadspriser. Ofta blir alternativet att sälja befintlig bostad och i stället köpa två nya bostäder som ska finansieras, säger Susanne Eliasson.

Till det kommer kostnader för själva isär-flyttningen (nya möbler, husgeråd), resor för barnen om föräldrarna väljer att bosätta sig långt ifrån varandra, semesterresor och ofta dubbla kläduppsättningar för barnen, i alla fall vissa baskläder.

– Det kan låta mycket med 1,8 miljoner kronor, men det kostar att dela på sig. Därför är det viktigt att man gör en ordentlig budget över vilka inkomster, kostnader och tillgångar man har efter skilsmässan.

Håll koll på dina rättigheter

Att skiljas är aldrig enkelt, men Susanne Eliasson pekar på vikten av att försöka hålla sams.

– Både för er själva, men framförallt för barnens skull. Det gäller både juridiskt och ekonomiskt.

Hon rekommenderar också att man själv anlitar en egen familjerättsjurist om man har varit gift länge och har barn.

– En skilsmässa är en intressekonflikt och det kan vara bra att ha koll på vilka rättigheter man har. Bara för att man är överens om det mesta är det inte säkert att det man bestämt är rättvist. Det kan vara så att den ena parten viker sig för att man inte vill bråka eller att man inte känner till sina rättigheter, säger Susanne Eliasson.

Tre tips från Susanne Eliasson

  • Se över kostnaderna.
  • Anlita en familjejurist.
  • Håll koll på dina rättigheter och skyldigheter.

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.