Det kan bli ännu dyrare
Uträkningen är förstås väldigt förenklad, och det är dessutom flera kostnader som man inte alltid tänker på påpekar Susanne Elisasson.
– För många finns det ingen tillgänglig hyresmarknad utan man är tvungen att köpa ett nytt boende. I storstäderna kan det också vara svårt att lösa ut sin partner med dagens höga bostadspriser. Ofta blir alternativet att sälja befintlig bostad och i stället köpa två nya bostäder som ska finansieras, säger Susanne Eliasson.
Till det kommer kostnader för själva isär-flyttningen (nya möbler, husgeråd), resor för barnen om föräldrarna väljer att bosätta sig långt ifrån varandra, semesterresor och ofta dubbla kläduppsättningar för barnen, i alla fall vissa baskläder.
– Det kan låta mycket med 1,8 miljoner kronor, men det kostar att dela på sig. Därför är det viktigt att man gör en ordentlig budget över vilka inkomster, kostnader och tillgångar man har efter skilsmässan.
Håll koll på dina rättigheter
Att skiljas är aldrig enkelt, men Susanne Eliasson pekar på vikten av att försöka hålla sams.
– Både för er själva, men framförallt för barnens skull. Det gäller både juridiskt och ekonomiskt.
Hon rekommenderar också att man själv anlitar en egen familjerättsjurist om man har varit gift länge och har barn.
– En skilsmässa är en intressekonflikt och det kan vara bra att ha koll på vilka rättigheter man har. Bara för att man är överens om det mesta är det inte säkert att det man bestämt är rättvist. Det kan vara så att den ena parten viker sig för att man inte vill bråka eller att man inte känner till sina rättigheter, säger Susanne Eliasson.
Tre tips från Susanne Eliasson
- Se över kostnaderna.
- Anlita en familjejurist.
- Håll koll på dina rättigheter och skyldigheter.