Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Skriv ett bodelningsavtal

Ett bodelningsavtal är ett juridiskt dokument där du och din partner delar upp era tillgångar och skulder. Avtalet ska vara skriftligt och undertecknas av båda. Det finns ingen generell blankett för detta utan det bästa är att ta hjälp av en jurist.

Ofta kräver banken ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån. Det är frivilligt att lämna in bodelningsavtalet till Skatteverket för registrering. Ett bodelningsavtal är viktigt både för gifta och sambor vid en separation.

Vid skilsmässa

Som huvudregel bör man alltid skriva ett bodelningsavtal i nära anslutning till skilsmässan annars finns risk för att ena maken eller makan flera år senare kräver en bodelning. Det finns nämligen möjlighet att kräva bodelning i flera år efter en skilsmässa.

Om man bara har enskild egendom och ingen vill ta över en bostad från den andra behöver man inte göra en bodelning. Enskild egendom är sådan egendom som bara tillhör dig och som du har fått antingen via ett testament (arv) eller äktenskapsförord. Om man däremot har saker som ska delas och bestämmer sig för att inte dela på dem ska man ändå göra ett bodelningsavtal där man talar om detta. Annars kan som sagt ena maken eller makan flera år senare komma och kräva en bodelning.

Ett bodelningsavtal är viktigt både för gifta och sambor vid en separation eftersom man behöver visa upp det om man vill ta nya bolån.

Vid separation

Det är även viktigt att skriva ett bodelningsavtal när sambor ska separera. Ofta kräver banken ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån efter er separation.

Det är endast bostad och bohag (möbler, elektronikprylar, husgeråd m.m.) som köpts för gemensam användning under tiden ni varit tillsammans som tas upp i ett bodelningsavtal. Det ni ägde innan ni blev sambor räknas inte. Tänk på att skriva bodelningsavtal i nära anslutning till separationen. Det finns möjlighet att kräva bodelning i upp till ett år efter att du och din sambo har separerat och flyttat isär.

Få hjälp med att skriva ett bodelningsavtal med vår samarbetspartner Lexly

Det här kan vi hjälpa dig med

Familjerättsjurist

Juridisk rådgivning hos vår samarbetspartner Lexly.

Läs mer hos Lexly

Ansök om lånelöfte

Med ett lånelöfte är du beredd när drömbostaden dyker upp.

Ansök om lånelöfte

Bli kund

Du som har Mobilt BankID kan snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Skilsmässa – så hanterar du förändringen

Att skilja sig eller flytta isär är sällan enkelt för de inblandade, varken för vuxna eller barn. Dessutom påverkas ekonomin. Hur går en bodelning till om det inte finns ett äktenskaps­förord? Vad säger sambolagen? Och hur undviker man en vårdnadstvist?

Kvinna sitter längst ut på en brygga och blickar ut över dimmig sjö.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.

Upp Upp