Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så går en separation till praktiskt

Olika regler gäller beroende på om ni är gifta eller sambo. Många som är överens om allt klarar sig ofta utan juridisk hjälp, men om ni är oense kan det vara bra att ta hjälp.

Gör så här om ni är gifta

Om ni vill skiljas vänder ni er till tingsrätten på den ort där ni är folkbokförda. Tingsrätten kan också besluta om frågor som hänger ihop med skilsmässa, till exempel frågor om vårdnad om barn.

Om ni är överens om att skiljas gör ni en gemensam ansökan på en särskild blankett hos domstol.se. Ni kan då beviljas skilsmässa direkt utan betänketid under förutsättning att ni inte har barn under 16 år.

Om ni inte är överens lämnar den som vill skiljas in en ansökan om stämning av äktenskapsskillnad.

Ni måste alltid bifoga personbevis som ni beställer på skatteverket.se.

För många gäller däremot betänketid om minst sex månader innan tingsrätten kan döma till äktenskapsskillnad. Det gäller om:

  • Ni är överens om att ha betänketid.
  • Någon av er har vårdnaden och bor tillsammans med barn under 16 år. Det gäller både om barnet är gemensamt eller bara den ena förälderns.
  • Den andra partnern motsätter sig skilsmässa.
Ta gärna kontakt med en familjerättsjurist för att få koll på hur det går till och vilka rättigheter och skyldigheter du och den andra parten har.

Tingsrätten beslutar om när betänketiden börjar och slutar. Kom ihåg att den som vill att skilsmässan ska gå igenom måste begära så kallad fullföljd. Denna måste komma in till tingsrätten efter att de sex månaderna har gått och senast inom ett år från det att betänketiden började. Om inte det sker är ni fortfarande gifta.

Om ni har bott isär i mer än två år kan ni få skilsmässa direkt, även om ni har barn eller inte är överens om att skiljas.

Oavsett om du själv börjat fundera på skilsmässa eller är den som blir lämnad kan det vara bra att ta kontakt med en familjerättsjurist för att få koll på hur det går till och vilka rättigheter och skyldigheter du och den andra parten har. Många som är överens om allt klarar sig ofta utan juridisk hjälp, men om ni är oense så rekommenderas att ta hjälp.

Gör så här om ni är sambo

Ogifta som bor tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden, så kallade sambor, är inte jämställda med gifta. Som sambo är huvudregeln att endast bostad och bohag, som ni har skaffat för att använda gemensamt, ska delas lika vid en separation. Detta oavsett vem av er som har köpt och betalat bostaden. En bostad som skaffades före samboskapet ska inte delas. Men om ni byter bostaden till en ny under förhållandet blir den nya bostaden samboegendom som ska delas. All annan egendom, exempelvis bilar, fritidshus och sparande går utanför delningen.

Som sambor gäller det att tänka till mer än som gifta. Vem äger och betalar vad? Genom att skriva ett samboavtal kan ni avtala bort bodelningsreglerna. Då äger var och en sina tillgångar och skulder, inklusive bostad och bohag. Ta gärna hjälp av jurist för att få det rätt från början.

Det går dock inte att avtala bort hela sambolagen. Vid en separation är det den av er som har det största behovet av bostaden, oftast den som har vårdnad av barn, som har rätt att få bostaden på sin lott i bodelningen. Då ska den som behåller bostaden lösa ut den andre till halva nettomarknadsvärdet. Sambolagen ger även utökat skydd om bostaden är hyresrätt eller bostadsrätt. Även om bostaden inte skulle vara samboegendom kan det finnas fall då den som bäst behöver bostaden får behålla den. Den som behåller bostaden ska då betala hela bostadens värde till den andre. Regeln gäller endast för hyresrätt och bostadsrätt och inte för fastighet eller tomträtt.

Oavsett om du själv har börjat fundera på att separera från ett samboförhållande eller är den som har blivit lämnad kan det vara bra att ta kontakt med en familjerättsjurist för att få koll på hur det går till och vilka rättigheter och skyldigheter ni båda har. Många som är överens om allt klarar sig ofta utan juridisk hjälp, men om ni är oense kan det vara bra att ta hjälp.
Juridisk rådgivning hos vår samarbetspartner Lexly

Hjälp med juridiska avtal

Med vårt paket Enkla vardagen får du juridisk rådgivning hos vår samarbetspartner Lexly. Hos Lexly får du också hjälp att skriva juridiska avtal online eller tillsammans med jurist.

Läs mer om erbjudandet hos Lexly

 

Bli kund på 3 minuter

Upptäck alla våra smarta tjänster – vi utvecklar hela tiden nya, enkla, digitala funktioner som hjälper dig i din vardag.

Bli kund

Bolån

Med ett lånelöfte är du beredd när drömbostaden dyker upp.

Ansök om lånelöfte

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.