Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Att separera och vägen till en egen ekonomi

Oavsett om du själv har börjat fundera på att separera från ett sambo­förhållande eller är den som blir lämnad kan det vara bra att ta kontakt med en familje­rätts­jurist för att få koll på hur det går till och vilka rättigheter och skyldigheter ni har. Många som är överens om allt klarar sig ofta utan juridisk hjälp, men om ni är oense kan det vara bra att ta hjälp. 

Vad gäller om du är sambo och separerar?

Ogifta som bor tillsammans under äktenskaps­liknande förhållanden, så kallade sambor, är inte jämställda med gifta. Som sambo är huvudregeln att endast bostad och bohag som skaffats för att användas gemensamt delas lika vid en separation. Detta oavsett vem som köpt och betalat bostaden eller bohaget. Bostad eller bohag som skaffats före sambo­skapet ska inte delas. Men om ni byter bostaden till en ny under förhållandet blir den nya bostaden sambo­egendom som ska delas. All annan egendom, exempelvis bilar, fritidshus och sparande går utanför delningen.

Som sambor gäller det att tänka till mer än som gifta. Vem äger och betalar vad? Genom att skriva ett samboavtal kan ni avtala bort bodelnings­reglerna. Då äger var och en sina tillgångar och skulder, inklusive bostad och bohag. Ta gärna hjälp av jurist för att få det rätt från början.

Det går dock inte att avtala bort hela sambolagen. Vid en separation är det den av er som har det största behovet av bostaden, oftast den som har vårdnad av barn, som har rätt att få bostaden på sin lott i bodelningen. Då ska den som behåller bostaden lösa ut den andre till halva netto­marknads­värdet. Sambolagen ger även utökat skydd om bostaden är hyresrätt eller bostadsrätt. Även om bostaden inte skulle vara sambo­egendom kan det finnas fall då den som bäst behöver bostaden får behålla den. Den som behåller bostaden ska då betala hela bostadens värde till den andre. Regeln gäller endast för hyresrätt och bostadsrätt och inte för fastighet eller tomträtt.

Juridisk rådgivning online och över telefon med vår samarbetspartner Lexly

Om det finns barn

Kom ihåg att det är skillnad mellan att vara gift och att vara sambo när du skaffar barn. I ett sambo­förhållande måste fadern bekräfta sitt faderskap hos de sociala myndigheterna. På så sätt får även han vårdnaden om barnet.

När man är vårdnads­havare är man även förmyndare för sina barn. Om man vill att endast den ena föräldern ska ha vårdnaden måste domstolen besluta om det. Det gäller att komma ihåg att det alltid är barnets bästa som ska vara avgörande i frågor om vårdnad, boende och umgänge och att även barnets vilja har betydelse.

Vill du ha mer information och hjälp gå in på MFoF.se (Myndigheten för familjerätt och föräldrastöd). MFoF är en statlig myndighet som arbetar för att barn ska få en trygg uppväxt och bra relationer till sina föräldrar. De har mycket matnyttig information. Annan bra information hittar du på Försäkrings­kassans avsnitt om separerade föräldrar. Om ni inte kommer överens vänd er i första hand till er kommun för att få hjälp.

Efter separationen

Oftast innebär en separation att private­konomin bör ses över. Helt plötsligt är det endast en inkomst som ska dra runt hushållet och för många innebär det en försämrad ekonomi. Gör en realistisk budget redan från början och ifrågasätt dina utgifter och ditt boende. Oftast är boendet den största frågan, i synnerhet om man har familj och bor i en storstad. Det finns inga perfekta lösningar, men det är viktigt att försöka tänka långsiktigt och inte låsa upp sig i ett dyrt boende som riskerar den egna ekonomin.

Gör upp en budget och få koll på ekonomin

Fyll i några uppgifter och se hur mycket du får låna

Det här kan vi hjälpa dig med

Familjerättsjurist

Juridisk rådgivning hos vår samarbetspartner Lexly.

Läs mer hos Lexly

Ansök om lånelöfte

Med ett lånelöfte är du beredd när drömbostaden dyker upp.

Ansök om lånelöfte

Bli kund

Du som har Mobilt BankID kan snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Skilsmässa – så hanterar du förändringen

Att skilja sig eller flytta isär är sällan enkelt för de inblandade, varken för vuxna eller barn. Dessutom påverkas ekonomin. Hur går en bodelning till om det inte finns ett äktenskaps­förord? Vad säger sambolagen? Och hur undviker man en vårdnadstvist?

Kvinna sitter längst ut på en brygga och blickar ut över dimmig sjö.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.