Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Räkna på din pension

Se hur mycket du behöver spara för att kunna leva som du vill som pensionär.
Få svar direkt.

Se hur mycket du behöver spara för att kunna leva som du vill som pensionär. Få svar direkt.

Hur mycket behöver jag spara för att kunna gå vid 62?

De flesta av oss vet att ett eget pensionssparande oftast är nödvändigt för att vi ska få en pension som matchar våra tankar om ett bra pensionärsliv. Men hur mycket behöver jag spara om jag vill sluta jobba vid 62 – eller rentav vid 55? Är mitt nuvarande sparande tillräckligt eller behöver jag spara mer? Vi har gjort det enkelt för dig. Använd vår räknesnurra och få svar direkt. 

Få koll på pensionen – 3 enkla steg

1. Planera och skapa din målbild

Tänk dig in i framtiden och försök se dig själv som pensionär. När vill du sluta jobba? Var och hur vill du bo? Vill du resa mer? Försök uppskatta hur stor inkomst du behöver för att kunna leva som du vill. Många menar att de behöver runt 80 procent av sin framtida slutlön som pensionär. Hur mycket behöver du?

2. Räkna och få koll

Använd vår räknesnurra för att få en prognos över hur mycket just du behöver spara till pensionen. Fyll i dina uppgifter och ändra sedan pensionsålder och hur mycket du behöver i pension för att se hur det påverkar. I beräkningen utgår vi från att du har en tjänstepension via din arbetsgivare. Om du saknar tjänstepension behöver du spara mer för att komma upp till önskad pension.

3. Börja spara – eller spara mer

Behöver du komma igång med ett sparande? Boka ett möte med våra experter så hjälper vi dig vidare. Har du redan ett sparande men behöver spara mer? Kanske finns det utrymme om du har bytt jobb och fått högre lön, bytt till billigare boende eller har barn som har flyttat hemifrån.

Loading...

Pensionsberäkning

Detta är en schablonberäkning som ger en uppskattning av hur mycket du behöver spara för att nå en önskad pensionsnivå. Beräkningen visar hur mycket mer du behöver spara i månaden utöver det du eventuellt redan sparar idag. I beräkningen antar vi schablonmässigt att du har arbetat och tjänat in allmän pension (inkomstpension och premiepension) från 22 års ålder och att du fortsätter att arbeta och tjäna in allmän pension fram till önskad pensionsålder. Vi tar dock inte hänsyn till eventuell garantipension i det allmänna pensionssystemet.

I beräkningen som berör tjänstepension antar vi att du har en schablonmässig tjänstepensionsplan som liknar ITP1, vilket innebär att pensionsavsättningarna är avgiftsbestämda, d.v.s. en procentsats av din lön. Denna del av pensionen antas tjänas in från 25 års ålder till önskad pensionsålder.

Utöver detta tar vi hänsyn till det angivna befintliga sparandet i form av löneväxling samt sparande i kapitalförsäkring och ISK. Månadsbeloppen som anges antas betalas fram till önskad pensionsålder.

När det gäller löneväxlingen har vi räknat på det belopp du angivit. Oftast är sparbeloppet högre än den lön du växlar till pension – kontrollera gärna att du fyllt i sparbeloppet till din löneväxlingsförsäkring.

Vi antar en årlig realavkastning på 3,5 procent och gör avdrag för avkastningsskatt och avgifter, vilket följer delvis Pensionsmyndighetens standard för pensionsprognoser. Beloppen anges i dagens lön- och penningvärde så att det ska vara lätt att förstå beloppens värde utifrån den lön du har idag.

Vidare utgår vi schablonmässigt från att pensionsutbetalningarna pågår till 85 års ålder, med hänsyn tagen till begränsningar om tidigast möjliga utbetalningsålder för den allmänna pensionen samt tjänstepensionen.

När vi räknar ut hur mycket mer du behöver spara för att nå din önskade pension utgår vi från att du månadssparar i en kapitalförsäkring alternativt ISK, d.v.s. med redan beskattade pengar. Sparandet i ISK och kapitalförsäkring är i beräkningen omräknat så att det motsvarar bruttolön. Beroende på din framtida beskattningssituation kan därför beloppen vid utbetalning avvika från de beräknade.

Boka ett möte med våra pensionsexperter

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Vill du ringa oss istället? Du når oss på 077-11 11 800
Öppet måndag–fredag 8–16.30

Customer service