Här har vi samlat allt du behöver veta
Är du mitt uppe karriären och har 10–15 år kvar tills du slutar jobba? Här får du koll på att du pensionssparar rätt.
Hur funkar premiepensionen? Och vad är skillnaden mellan tjänstepension och avtalspension? Vi ser till att du skapar rätt förutsättningar för ditt pensionssparande.
Är du mitt uppe karriären och har 10–15 år kvar tills du slutar jobba? Här får du koll på att du pensionssparar rätt.
Ja, på minpension.se kan du testa hur stor pensionen blir när du tar ut den vid olika åldrar och under olika långa perioder. Där får du en bra bild över om du får tillräckligt i pension.
Läs mer på minpension.se
Enligt nuvarande regler kan du börja ta ut din allmänna pension från staten vid 62 års ålder. Men reglerna är på väg att ändras och om några år ligger gränsen snarare runt 64 års ålder. Ditt privata pensionssparande och de flesta tjänstepensioner kan du börja ta ut redan vid 55 års ålder.
Runt 60-årsåldern kan det vara läge att börja planera uttagen; vilken ordning olika försäkringar och sparande ska användas och hur mycket av dem. Många har flera tjänstepensioner och privata sparanden, och tar du ut allt samtidigt riskerar du dels att få betala onödigt mycket skatt, dels att pengarna tar slut för tidigt. På minpension.se kan du få hjälp med hur du ska planera utbetalningarna av din pension.
Den allmänna pensionen kan du välja att ta ut till 100, 75, 50 eller 25 procent. Du kan även pausa utbetalningen av den allmänna pensionen om du skulle vilja det. Den allmänna pensionen har du så länge du lever. Den betalas inte ut per automatik utan du måste ansöka om utbetalning några månader i förväg.
När det gäller tjänstepensionen kan man ofta välja under hur många år man vill ta ut den. Det är svårt att ge ett generellt svar på vad som är bäst och hur man ska tänka. En del vill satsa på fem bra år efter pensionen och sedan lägre pension resten av tiden. Men kom ihåg att många kanske har 25 år kvar att leva. Därför väljer andra att ta ut pensionen under 20 år eller livsvarigt. Det viktigaste är att fatta medvetna val och förstå att ett kortvarigt uttag på till exempel 5 år visserligen ger en hög pension i början, men att det sedan kan bli många år med betydligt lägre inkomster.
Tips på hur du kan planera utbetalningarna på minpension.se
Kontakta oss så hjälper vi dig med tips och råd när du är på väg att gå i pension
Nej, det behöver du inte om du inte har familj. Däremot rekommenderar vi att du har återbetalningsskydd när du blir sambo, gifter dig eller får barn.
Ett återbetalningsskydd betyder att din tjänstepension betalas ut som ett månadsbelopp i fem år till din familj om du dör innan du går i pension. Om du dör medan din tjänstepension betalas ut får din familj det som återstår.
Ring oss på 077-11 11 800 så hjälper vi dig med återbetalningsskyddet och blanketterna.
Om du tar bort återbetalningsskyddet på din tjänstepension kan din pension bli cirka 10–20 procent högre beroende på din ålder och hur länge du har sparat. Därför kan du fundera på att ta bort det när barnen klarar sig själva ekonomiskt – under förutsättning att din partner inte är ekonomiskt beroende av dina tjänstepensionspengar om du dör i förtid. Men tänk på att pengarna försvinner om du dör i förtid och inte har återbetalningsskydd.
Anledningen till att din tjänstepension kan bli högre om du tar bort återbetalningsskyddet beror på något som heter arvsvinst. Arvsvinst innebär att de tjänstepensioner, som inte har betalats ut på grund av att ägaren dör i förtid, delas ut till alla andra tjänstepensionssparare som inte har återbetalningsskydd.
Ring oss på 077-11 11 800 så hjälper vi dig med återbetalningsskyddet och blanketterna.
Efter ett långt arbetsliv har man mycket kunskap och erfarenhet. Att starta eget är ett sätt att få bidra med den på sina egna villkor. Tänk på detta innan du startar eget som pensionär.
Det gäller att planera i tid. Gör en pensionsprognos på minpension.se. Att jobba något eller några år längre ger en högre pension.
Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.
När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.