Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Arbeta länge, undvik deltid och skaffa tjänstepension

Redan idag visar prognoser att det allmänna pensionssystemet ger i genomsnitt mindre än halva slutlönen i pension. Om du är född 1970 kommer du att få runt 45 procent av din slutlön och om du är född 1995 får du runt 40 procent om du går i pension vid 65 års ålder.

Det ökar ansvaret på var och en att själv spara till pensionen. Grunden till en bra pension är ett långt arbetsliv, en tjänstepension och ett eget sparande. Försök att arbeta heltid i så stor utsträckning som möjligt. Om du jobbar deltid blir inbetalningarna lägre både till den allmänna pensionen och till tjänstepensionen.
Räkna ut hur mycket din deltid påverkar pensionen

Finns det ett maxtak för den allmänna pensionen och tjänstepensionen?

Ja. För den allmänna pensionen ligger maxtaket (maximalt inkomsttak) på cirka 42 000 kronor. Löner som ligger under detta tak kallas för pensionsgrundande inkomst (PGI). 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst sätts av till den allmänna pensionen varav 16 procent går till inkomstpensionen och 2,5 procent till premiepensionen.

Är du född 1970? Då får runt 45 procent av din slutlön i allmän pension om du slutar jobba vid 65 års ålder.

De flesta som arbetar har även tjänstepension utöver den allmänna pensionen. Tjänstepensionen kan se olika ut beroende på var du är anställd och vilket kollektivavtalsområde du tillhör. Till exempel i ITP 1, den största tjänste­pensions­lösningen för privatanställda, sätter arbetsgivaren av 4,5 procent av din bruttomånadslön upp till cirka 39 000 kronor. Om du tjänar mer sätter din arbetsgivare av 30 procent på lönedelen över 39 000 kronor. Beloppen gäller för 2018.

Spara 5 procent av lönen i ett eget pensionssparande

De flesta säger att de vill ha runt 80 procent av slutlönen i pension. Men om man lägger ihop både den allmänna pensionen och tjänstepensionen får de flesta bara runt 60 procent av slutlönen. För att täcka mellanskillnaden mellan den önskade och den förväntade pensionsnivån är en bra målsättning att spara runt fem procent av bruttolönen i ett eget pensionssparande varje månad under hela arbetslivet.

Se hur mycket du behöver spara till pensionen

Börja pensionsspara

Bli kund

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Kontakta oss

Har du frågor rörande din pension?

Kontakta din rådgivare eller ring oss på telefon 077-11 11 800, så hjälper vi dig

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.